به گزارش گروه رسانههای خبرگزاری تسنیم، محمدمحسن فایضی در یادداشتی نوشت: پس از تأخیر یک روزه و آغاز رسمی آتشبس از ظهر یکشنبه 30 دی ماه، کمتر از چند ساعت زمان کافی بود تا فضای سیاسی و رسانهای جامعه صهیونیستی با شوکهای پیاپی روبهرو شود؛ شوکهایی که در کنار آرامش و ثبات فضای نوارغزه خودش نشان دهنده عیان پاسخ به این پرسش بود که کدام سمت را میتوان حداقل شکست خورده 470 روز نبرد خطاب کرد.
شوک اول- سیاسی: اولین شوک در فضای سیاسی رخ داد. با اینکه در هفته گذشته از اخبار رسانهها و حتی بیانیههای خود حزب بن گویر اینگونه برداشت میشد او استعفا نخواهد داد و از کرسیهای ائتلاف پس از توافق کاسته نخواهد شد، اما بن گویر و 5 هم حزبیاش تصمیم گرفتند به طور رسمی استعفا دهند و از ائتلاف با نتانیاهو خارج شوند. این شوک سیاسی، نتانیاهو را در موضوعات دیگر بهواسطه رسیدن کرسیهای ائتلاف به 62 از 120 صندلی، تحت فشار قرار خواهد داد؛ فشاری که در ادبیات اسموتریچ یکی دیگر از رهبران حزب راستگرای قدرت صهیونیستی با 7 کرسی مشخص است و سعی دارد نتانیاهو را در برخی سیاستها در غزه تحت فشار قرار دهد. شوک سیاسی در کنار انتقادهای فراوان حتی نظامیان از آتش بس، قدرت مانور رسانهای را از فضای عبری گرفت.
شوک دوم- تسلط میدانی قسام: از شوکه کنندهترین تصاویر پس از آتشبس که سهم زیادی را در فضای عبری و رسانهها به خود مشغول ساخت، حضور پرتعداد نیروهای قسام با سلاح، ماشین و لباسهای فرم پلیس، نیروهای امنیتی و… در سراسر شهرهای نوارغزه بود. حضور قسام جنگ روانی بزرگی برای تثبیت بر گزاره عدم نابودی توان نظامی حماس بود و شوکه کننده برای رسانههای صهیونیستی.
شوک سوم- بازگشت مردم به شمال: شوک بعدی رسانهای صهیونیستها، تصاویر بازگشت مردم به شمال و بالاخص شهرهای شمال شهر غزه یعنی بیت حانون، بیت لاهیا و جبالیا بود. علی رغم تصویرسازی رسانهای که آنجا کاملاً تخریب شده و دیگر بازگشتی در کار نخواهد بود، پخش تصاویر حضور عادی مردم در شمال و صف طولانی ماشینها و گاریها در جادههای تخریب شده در اوایل صبح یکشنبه با اینکه هنوز آتشبس از سوی اسرائیل اعلام نشده بود، حسابی صهیونیستها را شوکه کرد. در فضای اجتماعی اسرائیلیها میپرسند: اهالی نوارغزه به چه امیدی به شمال و شهر غزه برمیگردند؟ و حتی برخی تحلیلگران روایت حجم تخریب را زیر سؤال بردند.
شوک چهارم- تبادل در قلب غزه با هزاران نفر: یکی از چالشهای مورد انتظار، جمعآوری 3 اسیر اسرائیلی و رساندن آنها به مکان اعلامی برای تحویل آنها به نمایندگان صلیب سرخ توسط حماس درست ساعاتی پس از پایان آتشبس بود. حماس در مذاکرات بارها درخواست کرده بود که باید یک هفته ثبات ایجاد شود تا بتواند کارهای فنی و اجرایی تبادل را انجام دهد. تأخیر تقریباً یک روزه حماس در تحویل نام 3 اسیری که قرار است آزاد شوند هم بر این چالشها و نگرانیها افزود. ارتش اسرائیل تا لحظه اعلام آتشبس که اعلام نام 3 اسیر از سوی حماس بود، حملات را ادامه و پروازهای پهپادی بسیار گستردهای به منظور رصد جابهجاییها برای رسیدن به سرنخی از اسرا انجام داد. اما تحویل 3 اسیر در قلب شهر غزه با حضور هزار نفر از مردم عادی و نیروهای چهره پوشیده قسام حسابی همه را شوکه کرد. اقدام حماس درست ساعتی پس از آتشبس نشان از اعتماد به نفس عجیب حماس از تسلط بر صحنه و میدان و امنیت شهر غزه بود.
شوک پنجم- حال خوب جامعه غزه: اما شوک بزرگ، بازنشر تصاویری از مردم بود. غزه زخمی اما خوشحال و سرحال. تعدد روایات از خبرنگاران شبکههای مختلف با گرایشهای مختلف از جشنها، شعارهای حمایت از حماس و مقاومت و پویایی روحی خبرنگاران این روحیه خاص جامعه غزه را نشان داد. تلاش برای بازگشت به زندگی عادی با روحیهای عجیب نه تنها صهیونیستها بلکه هر ناظر بیرونی نوارغزه را شوکه کرد، شوکی که تأثیر آن بر اعتماد به نفس رهبران حماس چون ابوعبیده در سخنرانی پیروزی جنگ کاملاً عیان بود تا با صراحت بتوانند اهل غزه را همراه طوفان الاقصی بنامند. رون بن یشای، تحلیلگر نظامی در یدیعوت احارونت با اشاره به تصاویر مردمی مینویسد: باید پذیرفت که حماس یک جریان مذهبی افراطی و بیرونی نیست که خود را بر مردم غزه تحمیل کرده باشد، حماس غزه است و غزه حماس.
منبع: ایران
انتهای پیام/
منبع