گِره کور یک‌هزار میلیارد ریالی در تکمیل کتابخانه مرکزی ساری

به گزارش ایرنا، هفته کتاب فرصتی برای یادآوری یک طرح بزرگ و مهم بر زمین مانده مرتبط با کتاب و کتابخوانی در مازندران است؛ کتابخانه مرکزی ساری. طرحی که سال ۱۳۸۹ با تصویب هیئت دولت وقت در زمین اهدایی شهرداری ساری کلنگ آغاز عملیات اجرایی آن به زمین زده شد و اکنون سال‌هاست نامش در فهرست طرح‌های نیمه‌کاره مازندران به چشم می‌خورد.

این طرح مهم فرهنگی استان که با زیربنای بیش از هفت هزار متر مربع در پنج طبقه طراحی شده است، طبق برنامه‌ریزی‌های اولیه قرار بود در سه سال اجرا شود و به بهره‌برداری برسد. اما دوستداران کتاب سال‌هاست که فقط وعده‌های تامین اعتبار برای تکمیل آن را از مسئولان مختلف می‌شنوند و منتظر بهره‌برداری از آن هستند.

اهمیت کتابخانه مرکزی ساری برای دوستداران حوزه فرهنگ و ادبیات این استان به دلیل خدمات و امکانات و زیرساخت‌های متعددی است که در طراحی آن تعریف شده است. هرچند که نام این طرح «کتابخانه مرکزی ساری» است، اما علاوه بر کارکرد کتابخانه‌ای‌اش که با توجه به ظرفیت ۵۰۰ نفره و گنجایش حدود ۸۰ هزار جلد کتاب بسیار حائز اهمیت است، در نظر گرفتن بخش‌های مختلف فرهنگی اعم از نمایشگاه، سالن آمفی‌تئاتر، کلاس‌های آموزشی، کتابخانه کودکان، کتابخانه الکترونیک، اتاق پژوهش، فروشگاه کتاب، فضای اداری و چند زیرساخت و فضای دیگر آن را به یک مجتمع بزرگ و جامع فرهنگی تبدیل کرده است. مجتمعی که می‌تواند برای علاقه‌مندان به کتاب و کتاب‌خوانی، پژوهشگران، دانشجویان و گروه‌های مختلف فرهنگی فرصت و فضایی ویژه را در مرکز استان ایجاد کند.

گِره کور یک‌هزار میلیارد ریالی در تکمیل کتابخانه مرکزی ساری
طرح گرافیکی کتابخانه مرکزی ساری

به گفته مدیرکل کتابخانه‌های عمومی مازندران، برای بهره‌برداری از این طرح زیرساختی مهم دست‌کم به یک‌هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است که ۷۰۰ میلیارد ریال آن مربوط به تکمیل عملیات ساختمانی و ۳۰۰ میلیارد ریال دیگر هم مربوط به تجهیز برای بهره‌برداری نهایی است.

سکینه خاتون مهدیان‌پور روز چهارشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا با بیان این‌که پیشرفت فیزیکی عملیات ساختمانی طرح همچنان در مرحله ۷۰ درصدی باقی مانده است، گفت: با توجه به این‌که این کتابخانه توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حال ساخت است و طرحی ملی به شمار می‌آید، باید اعتبارات ملی برای تکمیل آن اختصاص یابد.

پیگیری برای تخصیص اعتبار

وی افزود: در سفر دوم رئیس‌جمهور شهید به مازندران ۶۰۰ میلیارد ریال برای تکمیل این طرح اختصاص یافته بود که ۴۰۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات سفر رئیس‌جمهور و ۲۰۰ میلیارد ریال نیز از منابع اعتباری استانی باید تامین می‌شد. اما این رقم تا کنون تخصیص نیافت و به همین دلیل عملیات اجرایی ادامه پیدا نکرد.

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: پیگیری‌های ما برای دریافت این اعتبارات همچنان ادامه دارد. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرد همه استان‌ها طرح‌هایی که در صورت تامین اعتبار امکان تکمیل‌شان تا پایان سال وجود دارد را معرفی کنند که در همین راستا نیز کتابخانه مرکزی ساری را در دسته این طرح‌ها قرار دادیم.

گِره کور یک‌هزار میلیارد ریالی در تکمیل کتابخانه مرکزی ساری
کتابخانه مرکزی نیمه تمام ساری

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی مازندران افزود: از نظر اجرایی این امکان وجود دارد که در صورت تامین اعتبار عملیات عمرانی و ساختمانی کتابخانه مرکزی تا پایان سال جاری به پایان برسد. البته با توجه به این‌که نهاد کتابخانه‌های کشور هرگز ساختمان افتتاح نمی‌کند و بهره‌برداری کلی را مد نظر دارد، پس از تکمیل عملیات ساختمانی، تجهیز مجتمع آغاز می‌شود که طبق برآوردها به ۳۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.

مهدیان‌پور خاطرنشان کرد: با توجه به این که این کتابخانه قرار است حدود ۶۰ نوع خدمت فرهنگی ارائه کند، بنابراین باید همه اجزا و زیرساخت‌های آن باید تکمیل شود تا به بهره‌برداری برسد و بر همین اساس بهره‌برداری تا پیش از تکمیل مجموعه به هیچ وجه انجام نمی‌شود.

وی با بیان این‌که برای تکمیل عملیات عمرانی کتابخانه مرکزی ساری به ۷۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است، اظهار کرد: در حال حاضر ۱۳ کتابخانه مرکزی در کشور فعال است و امیدواریم که با همراهی همه مسئولان و پیگیری نمایندگان مرکز استان در مجلس کتابخانه مرکزی ساری چهاردهمین کتابخانه مرکزی کشور باشد.

گِره کور یک‌هزار میلیارد ریالی در تکمیل کتابخانه مرکزی ساری

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی مازندران اظهار کرد: دکتر حاجی‌بابایی نایب‌رئیس مجلس در سفری که به مناسبت روز ملی مازندران به کجور داشت نیز اعلام کرد که همراه با نمایندگان استان کمک می‌کند تا پایان سال اعتبارات مورد نیاز برای تکمیل عملیات ساختمانی کتابخانه مرکزی ساری تامین شود.

وعده‌های بی‌سرانجام

هرچند که اظهارات این مسئول حوزه فرهنگ استان بیان‌گر برنامه‌ریزی برای جذب اعتبارات مورد نیاز تکمیل این طرح مهم فرهنگی استان است، اما تجربه سال‌های اخیر اهالی فرهنگ در مازندران پیرامون وعده‌های تکمیل این کتابخانه بزرگ نشان می‌دهد تا زمانی که اعتبارات وعده داده شده تخصیص نیابد، نمی‌توان روی تاریخ‌های اعلام شده حساب باز کرد.

برای اثبات این موضوع کافی است مروری بر خبرهای منتشر شده در رسانه‌های استان درباره همین زیرساخت فرهنگی نیمه‌کاره بیندازیم. مرداد ۱۳۹۹ در سفر محمدباقر نوبخت رئیس وقت سازمان برنامه و بودجه کشور به ساری اعلام شد که ۲۰۰ میلیارد ریال برای تکمیل این مجتمع اختصاص داده شد. سه ماه بعد آرزو ولی‌پور مدیرکل وقت کتابخانه‌های عمومی مازندران اعلام کرد که ۳۰ میلیارد ریال از این اعتبار تخصیص یافت. او گفته بود در صورتی که باقی این رقم تخصیص یابد تا پایان سال (۱۳۹۹) طرح به بهره‌برداری می‌رسد. اما نه اعتبار تخصیص یافت و نه طرح به بهره‌برداری رسید.

آذر ۱۴۰۰ هم محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت سیزدهم وعده تامین اعتبار برای تکمیل این کتابخانه را داد. سه ماه بعد یعنی ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ در سفر نخست رئیس‌جمهور و اعضای دولت سیزدهم به مازندران هم اعلام شد ۲۰۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات مصوب سفر برای تکمیل این کتابخانه تخصیص یافت. هرچند آن رقم با توجه به روند تورمی موجود در کشور کفاف نیازهای مالی تکمیل طرح را نداد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران ۱۱ شهریور ۱۴۰۱ نیز به مازندران سفر کرد و وعده داد که کتابخانه مرکزی ساری تا پایان سال ۱۴۰۲ به بهره‌برداری برسد. اما این وعده هم به سرانجام نرسید. اسماعیلی ۱۰ آذر ۱۴۰۲ هم بازدیدی از کتابخانه مرکزی ساری داشت.

او که برای حضور در جشن خودکفایی کاغذ عازم مازندران شده بود در بازدید از کتابخانه مرکزی ساری اعلام کرد در اسرع وقت از محل اعتبارات سفر ریاست‌جمهوری مبلغ مورد نیاز برای تکمیل و تجهیز پروژه کتابخانه مرکزی اختصاص داده خواهد شد. سرنوشت این وعده هم تفاوتی با وعده‌های پیشین نداشت و با پایان عمر دولت سیزدهم، اکنون پرونده تکمیل این طرح مهم فرهنگی استان در دولت چهاردهم پیگیری می‌شود.


منبع

درباره ی پشتیبان

مطلب پیشنهادی

بازیگر دوئل: با همسرم رمان می‌نویسیم

حسین سحرخیز در گفت‌و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا اظهار داشت: این روزها با همکاری …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *