به گزارش روز یکشنبه ایرنا، گاردین افزود: چشم انداز جنگ اوکراین در صنعت جهانی انرژی بازتاب داشته است و کاهش اتکای چند دهه ای اروپا به گاز روسیه و فشار جهانی بر بازارهای گاز باعث بحران در هزینه های معاش در این قاره شده است به گونه ای که با گذشت سه سال از جنگ اوکراین، همچنان تبعات آن احساس می شود.
امکان برقراری صلح بین روسیه و اوکراین این سوال را مطرح کرد که آیا صنعت انرژی جهان می تواند بار دیگر دستخوش تغییر شود. این تغییر این بار در خدمت منافع رئیس جمهوری آمریکا است که امیدوار به میانجی گری در مذاکرات صلح است.
به نوشته گاردین، بازارهای جهانی نفت و گاز فرصت را در تعیین قیمت این محصول در نتیجه احتمال صلح بین اوکراین و روسیه به عنوان یکی از تولید کنندگان بزرگ جهان هدر نداده اند. کریستوفر هالسر تحلیلگر ارشد شرکت ریستاد انرژی گفت: قیمت ها اکنون در اروپا و آسیا رو به کاهش است زیرا معامله گران نفت و گاز به «بازگشت سریع گاز روسیه» به بازار فکر می کنند.
گاردین افزود: این موضوع از نظر سیاسی برای کسانی که استدلال شان این بود که به دلیل وابستگی اروپا به گاز روسیه، کرملین از انرژی استفاده تسلیحاتی کرد، ناخوشایند است.
واردات گاز روسیه از طریق خطوط لوله در سال ۲۰۲۱ تقریبا یک سوم از تقاضای گاز اروپا را تشکیل می داد. قبل از جنگ اوکراین، روسیه بیش از نیمی از گاز مصرفی در آلمان را تامین می کرد.
آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپا، تلاش کرد گاز روسیه را با گاز طبیعی مایع جایگزین کند اما این محصول بسیار گران تر است. در نتیجه این کشور شاهد کاهش مصرف گاز بوده و صنایع بزرگ متکی به گاز در آن به دلیل هزینه های بالاتر انرژی کاهش تولدی داشته اند.
مقام های اروپایی در ماه ژانویه این موضوع را بررسی می کردند که آیا فروش گاز خط لوله روسیه به اتحادیه اروپا می تواند به عنوان بخشی از توافق صلح بالقوه اوکراین از سر گرفته شود یا خیر.
طبق گزارش فایننشال تایمز، این پیشنهاد واکنش شدید کشورهای وفادار به اوکراین را برانگیخت، اما استدلال طرفداران این ایده این بود که بازگشت گاز روسیه به بازار میتواند به کاهش قیمت بالای انرژی در سراسر قاره اروپا کمک کند. افزایش بهای انرژی در این قاره به بحران هزینه های زندگی کمک کرده است.
هالسر از شرکت انرژی ریستاد هشدار داد گرچه توافق صلح می تواند درها را به روی گاز روسیه باز کند اما درباره احتمال بازگشت سریع گاز از طریق خطوط لوله تردید وجود دارد.
وی گفت: رهبران اروپایی و مقام های اوکراینی از این که از روند مذاکرات کنار گذاشته شده اند، نگران هستند.
دونالد ترامپ، که میانجیگری توافق احتمالی بین روسیه و اوکراین را برعهده دارد، ممکن است دلیل خوبی برای حفظ اشتهای جدید اروپا برای دریافت گاز طبیعی مایع از آمریکا داشته باشد.
ترامپ به مدیران شرکتهای نفت و گاز آمریکا قول داده است که در «حفاری» برای استخران نفت و گاز آزاد باشند – و اگر بازار جدید مشتاق گاز طبیعی مایع، بیش از حد کوچک شود، ضرر آشکاری برای ایالات متحده خواهد بود.
این ممکن است برای کشورهای اروپایی نیز مناسب باشد، زیرا بسیاری از آنها میلیاردها دلار در توسعه پایانه های واردات گاز طبیعی مایع سرمایه گذاری کرده اند تا وابستگی خود را به واردات از طریق خط لوله کاهش دهند. سال گذشته ایالات متحده بیش از نیمی از گاز طبیعی اروپا را تامین کرد.
بر اساس برنامههای فعلی، انتظار میرود ظرفیت واردات گاز طبیعی اروپا بین سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۳۰ میلادی ۶۰ درصد رشد کند که در راس آنها کشورهایی مانند آلمان، هلند، ترکیه، ایتالیا، فرانسه، بلژیک، یونان، فنلاند، لهستان و کرواسی قرار دارند.
ترکیب پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا که حامی سوخت های فسیلی است و تلاش اروپا برای واردات گاز طبیعی مایع از طریق دریا، همراه با بازگشت احتمالی منابع خط لوله روسیه، باعث ورود موجی از سوخت های فسیلی به بازار جهانی می شود.
حتی قبل از پیروزی ترامپ در انتخابات، آژانس بینالمللی انرژی درباره «عصر انرژی جدید» هشدار داده بود. بر این اساس کشورهایی که در حال گذار به انرژی پاک هستند، به نفت، گاز و زغالسنگ بیشتر از آنچه برای رشد اقتصادی خود نیاز دارند، دسترسی خواهند داشت.
موج جدید ورود نفت و گاز به بازار می تواند به کاهش قیمت ها برای خانوارها و مشاغل منجر شود. ارائه فرصتی برای تنفس به پرداخت کنندگان و مهلت دادن به اقتصادهای جهانی که تحت فشار تورم هستند، تحولی است که پس از وعده ترامپ به رای دهندگان کاهش قبوض انرژی و رنسانس تولید داخلی، تاثیر خوبی در آمریکا خواهد داشت.
این موضوع همچنین می تواند سرمایه گذاری در بخش انرژی سبز را با مشکل مواجه کند. فاتح بیرول مدیر اجرایی آژانس بین المللی انرژی هشدار داده که تغییر به سمت استفاده از سوخت های فسیلی مستلزم ارزان تر شدن جایگزین های سبز مانند وسایل نقلیه برقی و بمب های حرارتی است به ویژه اگر انرژی سبز امیدوار است با سوخت های فسیلی مقرون به صرفه تر رقابت کند.
این تغییر می تواند به شرکتهای سوخت فسیلی این شانس را بدهد که برای مدت طولانیتری در برابر جایگزینهای سبز رقابت کنند؛ موضوعی که خبر خوبی برای صنعت نفت و گاز آمریکا است که میلیاردها دلار به کمپین انتخاباتی ترامپ کمک کرده است.
گاردین مدعی شد، اما شاید بزرگترین برنده توافق صلح ترامپ برای جنگ اوکراین، چین است. ترامپ با کاهش هزینههای انرژی جهانی ممکن است به بزرگترین واردکننده انرژی جهان کمک کند تا با راهاندازی پایههای تولیدی خود، به رشد کُند اقتصادی خود کمک کند.
در عین حال، چین آزاد خواهد بود تا پیشتازی خود را در رقابت جهانی برای توسعه جایگزینهای انرژی سبز افزایش دهد. چنین اتفاقی در شرایطی رخ می دهد که ترامپ تلاش میکند تا از حمایتهای ارائهشده به توسعهدهندگان انرژیهای تجدیدپذیر در دولت جو بایدن رئیس جمهوری سلف خود جلوگیری کند.
گاردین خاطرنشان کرد، تعرفه های تجاری برنامه ریزی شده ۶۰ درصدی ایالات متحده علیه واردات از چین ممکن است تا حدودی مانع از مزایای ناخواسته ناشی از توافق برنامه ریزی شده صلح بین ترامپ و پوتین برای پکن به عنوان رقیب آمریکا شود.
منبع