به گزارش ایرنا، کایا کالاس صبح امروز (دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳) در بروکسل، پیش از آغاز نشست شورای وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا، در جمع خبرنگاران به تشریح مواضع این اتحادیه درباره تحولات اوکراین، روابط با آمریکا، وضعیت خاورمیانه و سایر مسائل امنیتی پرداخت.
وی با اشاره به بسته جدید تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه و حمایتهای نظامی از اوکراین، تصریح کرد: «باید بیش از هر زمان دیگری از اوکراین حمایت کنیم. امروز درباره بسته شانزدهم تحریمها که شامل تحریم ناوگان موسوم به “شبح” میشود، گفتوگو خواهیم کرد و امیدوارم که این بسته به تصویب برسد.»
کالاس همچنین از برنامه دفاعی جدید اتحادیه اروپا برای کمک تسلیحاتی به اوکراین خبر داد و گفت: «ما ابتکار جدیدی برای حمایت از اوکراین در حوزه مهمات و توانمندیهای دفاعی ارائه کردهایم که نیازهای فوری این کشور را برطرف میکند. انتظار دارم که این موضوع در بحثهای امروز پیشرفت داشته باشد. و البته، باید ببینیم که چه اقدامات بیشتری میتوان انجام داد.»
انتقاد از کنار گذاشته شدن اروپا از مذاکرات اوکراین
کالاس در ادامه به موضع اروپا درباره مذاکرات احتمالی صلح در اوکراین اشاره کرد و تأکید داشت که این مذاکرات نمیتواند بدون حضور اوکراین و اروپا انجام شود.
وی گفت: «میتوان درباره هر موضوعی با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه گفتوگو کرد، اما اگر بحث بر سر اوکراین و امنیت اروپا باشد، آنگاه اوکراین و اروپا نیز باید در این مذاکرات حضور داشته باشند و در آن توافق کنند. این موضع کاملاً روشن است.»
وی همچنین به دیدارهای متعدد مقامهای اروپایی با دولت جدید آمریکا برای هماهنگی مواضع در قبال بحران اوکراین اشاره کرد و گفت: «ما باید تا حد ممکن تعاملات گستردهای با دولت جدید آمریکا داشته باشیم. من نیز فردا به ایالات متحده سفر خواهم کرد تا با سناتور مارکو روبیو (وزیر امور خارجه آمریکا) و دیگر مقامها درباره این مسائل گفتوگو کنم. این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین ضروری است که وحدت خود را حفظ کنیم و در تمامی دیدارهای رهبران اروپایی با مقامهای آمریکایی، نکات مورد بحث یکسان باشد.»
انتقاد از اظهارات اخیر ترامپ
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واکنش به اظهارات اخیر دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا درباره جنگ اوکراین و تشبیه ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین به یک «دیکتاتور»، گفت: «وقتی برای اولین بار این صحبت را شنیدم، مطمئن بودم که او اشتباه کرده و افراد را با هم اشتباه گرفته است! چراکه روسیه در ۲۵ سال گذشته انتخابات واقعی برگزار نکرده است، درحالیکه زلنسکی در یک انتخابات آزاد و منصفانه به قدرت رسید. در زمان جنگ، امکان برگزاری انتخابات وجود ندارد و این مسئله در قوانین اساسی بسیاری از کشورها ذکر شده است، زیرا در شرایط جنگی، بهجای رقابتهای انتخاباتی، تمرکز بر مقابله با دشمن خارجی ضروری است.»
وی در پاسخ به سؤالی درباره مواضع ترامپ نسبت به روسیه و تأثیر آن بر سیاستهای آمریکا گفت: «اگر به پیامهایی که از ایالات متحده ارسال میشود نگاه کنیم، کاملاً مشخص است که روایت روسیه در آنجا بسیار پررنگ شده است.»
بررسی تعلیق تحریمهای سوریه در دستور کار شورای وزیران
کالاس همچنین درباره برنامه نشست امروز شورای وزیران خارجه اتحادیه اروپا توضیح داد و گفت که علاوه بر بررسی موضوعات مختلف از جمله تحریمهای مرتبط با جنگ اوکراین، بحران در کنگو و تحریمهای مرتبط با تنشها در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو، موضوعات خاورمیانه نیز در دستور کار قرار دارد.
وی گفت: «در مورد خاورمیانه، ابتدا درباره تعلیق برخی تحریمها علیه سوریه در بخشهای حملونقل، انرژی و بانکداری بحث خواهیم کرد و سپس نشست مشترک اتحادیه اروپا و اسرائیل برگزار خواهد شد.»
او درباره نشست با مقامهای رژیم صهیونیستی در حاشیه اجلاس شورای وزیران هم گفت: «معمولاً این نشستها در چارچوب همکاری دوجانبه میان اتحادیه اروپا و اسرائیل برگزار میشود، اما این بار برای اولین بار، تمامی ۲۷ کشور عضو در بخش ابتدایی جلسه حضور خواهند داشت تا نظرات خود را مطرح کرده و به صورت مستقیم با طرف اسرائیلی تعامل داشته باشند.»
نگرانی از اوضاع در گرجستان و احتمال اعزام نیروی حافظ صلح به اوکراین
کالاس در ادامه درباره تحولات داخلی گرجستان و احتمال اعمال تحریمهای جدید علیه مقامهایی که به گفته او در سرکوب معترضان نقش داشتهاند، گفت: «وضعیت در گرجستان بسیار نگرانکننده است و ما در حال بررسی اقدامهای بیشتر هستیم. تاکنون دو کشور اروپایی از پیوستن به این تحریمها امتناع کردهاند، اما ما همچنان به تلاش خود برای متقاعد کردن آنها ادامه خواهیم داد.»
وی همچنین درباره گمانهزنیها در مورد احتمال اعزام نیروی حافظ صلح به اوکراین، گفت: «برای استقرار نیروهای حافظ صلح، ابتدا باید صلح برقرار شود، اما تاکنون پوتین و روسیه چنین قصدی نداشتهاند. بنابراین، در شرایط فعلی، امکان استقرار نیروهای حافظ صلح وجود ندارد، اما مذاکرات درباره تضمینهای امنیتی برای اوکراین ادامه دارد.»
به گزارش ایرنا، جنگ اوکراین در اسفند ۱۴۰۰ آغاز شد؛ زمانی که روسیه به دلیل نگرانی از گسترش سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به شرق و بیتوجهی غرب به خواستههای امنیتی مسکو، به خاک اوکراین حمله کرد.
از آن زمان، کشورهای غربی با اعمال تحریمهای شدید علیه روسیه و ارسال کمکهای نظامی به اوکراین، در تلاش برای مهار این جنگ بودهاند. با این حال، اختلافات میان آمریکا و اروپا بر سر نحوه مدیریت بحران، به تازگی افزایش یافته است.
منبع