به گزارش روز یکشنبه ایرنا از این روزنامه انگلیسی، اقدام ترامپ برای وضع تعرفه، اقتصاد آمریکای شمالی را دچار اختلال می کند و دههها ادغام روابط تجاری این منطقه را بر هم میزند.
به نوشته این روزنامه، تعرفههای رئیس جمهوری آمریکا علیه کانادا و مکزیک، وحشت بسیاری را در این دو کشور شریک تجاری برانگیخت و مقامات آنها با محکومیت این اقدام تاکید کردند که وضع تعرفه از سوی واشنگتن اقتصاد آمریکای شمالی را ویران و پیمان ۸۰ ساله میان سه کشور را از بین می برد.
پس از این اقدام، سیاستمداران، رهبران و انجمنهای تجاری هر سه کشور که با ناباوری شاهد عمل ترامپ به وعده انتخاباتی بودند، هشدار دادند که تعرفهها باعث تورم، اختلال در زنجیره تامین و از بین رفتن مشاغل بسیاری می شود.
ترامپ بعد از ظهر دیروز شنبه با امضای یک فرمان اجرایی، تعرفههای ۲۵ درصدی بر کالاهای وارداتی از کانادا و مکزیک و تعرفههای ۱۰ درصدی هم بر انرژی اعمال کرد. وی دلیل اعمال وضع تعرفه علیه این دو شریک تجاری آمریکا را توقف قاچاق مواد مخدر و مهاجرت به ایالات متحده اعلام کرد.
اقتصاددانان مؤسسه اقتصاد بینالملل «پترسون» تخمین زدند که موانع تجاری جدید رشد تجاری را کاهش میدهد و تورم را در هر سه کشور افزایش داده و بزرگترین شوک را برای مکزیک و کانادا خواهد داشت. آنها معتقدند این وضعیت دهه ها همبستگی عمیق سه شریک تجاری را دچار اختلال می کند. بیش از سه چهارم صادرات مکزیک و کانادا به ایالات متحده است که این امر مبتنی بر توافق تجاری سه جانبه به نام توافق آمریکا- مکزیک و کانادا (USMCA) است که در دولت نخست ترامپ امضا شده بود.
کندیس لین رئیس اتاق بازرگانی کانادا در این زمینه گفت: «تعرفه ها هزینه همه چیز را برای همه به شدت افزایش می دهد و با هر روز که از وضع تعرفه بگذرد، خانواده ها، جوامع و مشاغل بیشتری آسیب می بینند».
زاوی دلگادو کارشناس امور کانادا در اندیشکده آمریکایی «ویلسون» در خصوص چرایی وضع تعرفه از سوی ترامپ به دلیل قاچاق مواد مخدر و مهاجرت غیرقانونی گفت که ایالات متحده هرگز به کانادا نگفت چه اقداماتی باید در مرز شمالی انجام دهد. وی تنها کاری که انجام داده وضع تعرفه از طریق قانون «اختیارات اقتصادی اضطراری بینالمللی» (IEEPA) برای مقابله با تهدید است. این در حالی است که تهدید موجود در مرز کانادا و آمریکا اضطراری نیست.
در مکزیک نیز مقامات و رهبران اقتصادی این کشور که منتظر بودند با بازگشت ترامپ به قدرت از دولت دوم وی منتفع شوند، دچار وحشت و نگرانی عمیقی شده اند.
پدرو کاسس آلاتریست مدیر اتاق بازرگانی آمریکا در مکزیک وضع تعرفهها را یک گام رو به عقب در روابط با آمریکا دانست و تاکید کرد که چنانچه این وضعیت برطرف نشود، شرکت ها و مصرف کنندگان سه کشور با پیامدهای بسیاری از جمله افزایش هزینهها برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان، نابودی مشاغل، افزایش تورم و قدرت خرید کمتر روبرو می شوند.
کنت اسمیت مذاکرهکننده تجاری پیشین دولت مکزیک، تنها پیروز میدان وضع تعرفه را رقبای اصلی آمریکای شمالی داسنت و افزود: مکزیکی ها از لحن کاخ سفید که دولت شینبام را به «اتحاد غیرقابل تحمل» با کارتل های مواد مخدر متهم می کرد، شوکه شده اند.
آغاز عصر جدیدی از حمایت گرایی آمریکایی
فایننشال تایمز در مطلبی دیگر با توصیف جنگ تجاری که رئیسجمهوری جدید آمریکا به راه انداخته به نوعی «نبرد استروئیدی»، نوشت: ترامپ که از مدت ها پیش خود را مرد تعرفه ای معرفی کرده بود، دیروز شنبه وعده اش را عملی کرد و و نخستین گام را در راستای حمایت گرایی از آمریکا برداشت.
این روزنامه استدلال کرده است که ترامپ با این اقدام در حال قمار است تا بتواند شرکای تجاری واشنگتن را تحت فشار قرار دهد تا آنها وادار به عمل به خواسته های ایالات متحده شوند.
اما این قمار پیامدهای جهانی نیز به دنبال خواهد داشت و بازارهای مالی متزلزل شده و اقتصاد جهانی نیز لطمه می خورد.
ازوار پراساد استاد دانشگاه کرنل در این خصوص گفت: تعرفهها نوید عصر جدیدی از حمایتگرایی تجاری ایالات متحده است که همه شرکا و رقبای تجاری آمریکا را تحت الشعاع قرار می دهد و باعث ایجاد اختلال در تجارت بینالملل می شود.
اقتصاددانان در عین حال تاکید دارند که باتوجه به وابستگی اقتصادی شدید کانادا و مکزیک به آمریکا این دو کشور بیش از کشورهای دیگر آسیب می بینند.
پیامدهای وضع تعرفه در آمریکا
به عقیده کارشناسان تعرفههای ترامپ سبب سقوط بازارهای سهام و ارزش برنامههای بازنشستگی آمریکایی ها می شود و تورم را نیز افزایش می دهد.
اقتصاددانان بر این باور هستند که اقدامات پیشنهادی ترامپ می تواند تورم را به بالای سه درصد برساند. وی هشدار داد وضع تعرفه بر چین و اروپا این رقم را تشدید می سازد.
جیمز نایتلی اقتصاددان ارشد بینالمللی در ایالات متحده در این زمینه به فایننشال تایمز گفت: «این ضربه بزرگی به خانوارهای آمریکایی بهویژه کارگران است که خود از جمله رای دهندگان به ترامپ بودند».
ران وایدن سناتور دموکرات ایالت اورگان نیز ضمن مخالفت با این اقدام گفت: «اعمال تعرفه های هنگفت بر روی گاز، خواربار، تلفن، تلویزیون و خودرو به این معناست که خانوادههای آمریکایی باید برای مایحتاج خود هزینه بیشتری بپردازند. از منظر طبقاتی، تعرفه ها درواقع سبب جنگ طبقاتی می شود و آمریکاییهای معمولی را مجبور میکند تا هزینه های دور دیگری از معافیتهای مالیاتی ترامپ و رفقای ثروتمندش را بپردازند.»
منبع