به گزارش گروه علمی ایرنا از دانشگاه صنعتی امیرکبیر، مسعود ماهوتچی در اولین همایش معاونین و مدیران فروش صنعت کالاهای مصرفی به اهمیت شکل گیری ارتباط صنعت و دانشگاه تاکید کرد و گفت: صنعت به طور کلی معتقد است دانشگاه تمرکزی جدی بر مشکلات صنعت نداشته، بیشتر وقت و انرژی خود را صرف آموزش و پژوهش های بین المللی کرده و از کارهای کاربردی فاصله گرفته است. همچنین دانشگاهیان معتقدند صنایع ضرورت ارتباط با دانشگاه را به خوبی درک نکرده، از ظرفیت های بی نظیر آن اطلاع کامل نداشته، در این خصوص سرمایه گذاری لازم را نکرده و صرفا بروی بازدهی های کوتاه مدت تمرکز می کنند.
رئیس دانشکده مهندسی صنایع تصریح کرد: به رغم بحث های مفصلی که در ایران در خصوص ارتباط صنعت و دانشگاه مطرح می شود هنوز ارتباط کارآمد و موثری بین صنعت و دانشگاه شکل نگرفته است. اما به عنوان معلم دانشگاه امروزه می بینم بسیاری دانشجویان کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در صنایع مرتبط مشغول بوده و نیروهای موفقی هستند.
وی تاکید کرد: اما علت اصلی این موفقیت تا حدود زیادی بر اساس ظرفیت فردی فارغ التحصیلان بوده و ارتباطات ساختار یافته بین دانشگاه و صنعت کمتر در آن نقش داشته است. بنابراین نیاز مبرم کشور آن است که صنعت و دانشگاه ارتباط موثر و پایداری را رقم زده و در چارچوب آن دانشجویان توانمند و خودباور پرورش یابند. شاید تنها روش برای تامین نیروی انسانی لازم برای حل مشکلات صنایع و شکوفایی دانشگاه ها همین مسیر باشد.
ماهوتچی خاطر نشان کرد: مشکلات زیادی را در صنعت و ظرفیت های فراوانی را در دانشگاه ها داریم؛ اما پل ارتباطی بین این دو یا احداث نشده یا اگر احداث شده دارای پایه های سست و ناپایدار است و نیاز به تقویت و بازسازی کامل دارد. دانشگاه و دانشجویان توانایی های بالقوه و بالفعل زیادی دارند و در همه این دنیا به این نیروها به عنوان یک ظرفیت لایتناهی نگاه می شود؛ به گونه ای که بسیاری از نوآوری ها و خلاقیت ها از آنها نشات می گیرد.
رئیس دانشکده مهندسی صنایع این سوال را مطرح کرد که چرا صنایع در کشور ما برای خود رسالت اجتماعی جهت پرورش نیروی انسانی توانمند تعریف نکردهاند و صرفا به استفاده از نیروی انسانی برای بازدهی کوتاه مدت و انجام کارهای روزمره توجه بیشتری می کنند؛ در حالی که مطمئنا در چند سال آینده صنایع با بحران نیروی انسانی مواجه خواهند شد.
وی با طرح این سوال تاکید کرد برای پیشگیری از این اتفاق لازم است صنایع امروز برای تربیت نیروی توانمند جهت امور جاری خود در سال های آتی در دانشگاه ها سرمایه گذاری و نیروی انسانی را تربیت کنند.
این استاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر بیان کرد: هر چند چاپ مقالات بین المللی مهم است و دانش پژوهان کشور نقش خوبی در این زمینه دارند و باید داشته باشند؛ سوال جدی این است که چرا در دانشگاه های کشور تمرکز لازم بر حل مشکلات صنعت وجود ندارد و همه توان استادان و دانشجویان بر حل مشکلات کشور های دیگر متمرکز شده است؟ بر اساس آماری که توسط نهادهای بین المللی منتشر شده است، رتبه تولید علم ایران در سال های گذشته در جهان ۱۶ است که ظاهرا در سال جاری به ۱۴ رسیده است؛ اما در نوآوری که تبدیل علم به محصول نوآورانه است جایگاه کشور ما در محدوده ۶۰ است و این موضوع می تواند هشدار بزرگی باشد؛ دانشمندان ما در تولید علم نقش خوبی داشته در حالی که در کشورهای دیگر آن را به نوآوری تبدیل می کنند. حال آنکه هزینه تولید علم آن را کشور ما پرداخت کرده است.
رئیس دانشکده مهندسی صنایع دانشگاه صنعتی امیرکبیر همچنین از راه اندازی مرکز نوآوری در این دانشکده خبر داد و گفت که انتظار دارد صنایع مرتبط از این مرکز و از این فرصت برای حل مشکلات خود و تربیت و توانمندسازی نیروی انسانی استقبال کنند.
منبع