به گزارش ایرنا، سراج الدین مهرالدین روز سه شنبه در بیست و هشتمین نشست شورای وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاریهای اقتصادی (اکو) که با حضور وزیر امور خارجه ایران و همتایانش در کشورهای عضو اکو در مشهد، افزود: استفاده موثر و مشترک از این ظرفیتها میتواند به توسعه رفاه و زندگی بهتر برای مردم و همچنین گسترش اقتصادی و اجتماعی کشورها و تحکیم صلح و امنیت پایدار در منطقه بینجامد.
او بیان کرد: در این خصوص تاکید میکنم که تعهدهای کشور تاجیکستان برای تحکیم هر چه بیشتر همکاریهای جامع بین کشورها در زمینه تجارت، سرمایه گذاری، انرژی و ارتباطات و همچنین صنایع کشاورزی، محیط زیست و گردشگری بسیار حائز اهمیت است.
وزیر امور خارجه تاجیکستان اظهار کرد: تاجیکستان آمادگی دارد با ارائه تسهیلات و ساده سازی فرایند های گمرکی و نیز مقررات، روانسازی تعاملات بین کشورهای عضو اکو را فراهم کند.
مهرالدین با اشاره به میزبانی این کشور از نشست های بین المللی کارشناسی مربوط به منطقه اکو گفت: این اجلاس، باعث ارتقای روابط بین کشورهای عضو و تحکیم هر چه بیشتر همکاری های میان کشورها شده و گامی برای ارتقای بازار انرژی منطقه نیز خواهد بود.
وی با بیان اینکه تاجیکستان در حال گسترش شبکه هایی برای ایجاد تسهیل حمل و نقل، خطوط ریلی و خطوط هوایی برای جذب بیشتر سرمایه گذاران خارجی است، گفت: ما به تازگی ۱۲ طرح را در زمینه گسترش شبکههای حمل و نقلی، با سرمایه گذاری یک میلیارد دلاری اجرایی و عملیاتی کرده ایم.
وزیر امور خارجه تاجیکستان ادامه داد: کشور ما همواره بر اهمیت حمل و نقل و همچنین پشتیبانی کشورهای عضو اکو تاکید دارد تا در مقابل چالش های مختلف جوابگو باشیم، در شانزدهمین نشست روسای عضو اکو در «تاشکند»، رییس جمهور تاجیکستان تاکید کرد که این کشور نقش مهمی در توسعه حمل و نقل و گسترش زیرساختی دالان ارتباطی شرق به غرب و شمال به جنوب ایفا میکند.
مهرالدین گفت: با این وجود کشور تاجیکستان به صورت فعال در اجرای چندین دالان به روز بین کشورهای تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان، ایران، ترکیه، افغانستان، پاکستان و چین با هدف توانمندسازی مسیر حمل و نقل اکو در حال ایفای نقش است.
وزیر امور خارجه تاجیکستان بیان کرد: کشور ما همچنین علاقهمند است همکاری گستردهای را برای استفاده از مسیرها و زیرساخت های دریایی کشورهای عضو اکو داشته باشد.
او گفت: به عقیده من ارتقای همکاری در زمینههای صنعتی، کشاورزی، تولید خدمات و کالاها برای توسعه تجارت بسیار ضروری است و لازم است سرمایه گذاری هایی برای ایجاد تسهیلات و ساختار تشویقی آن صورت گیرد.
این مقام سیاسی تاجیک افزود: تاجیکستان به عنوان یکی از کشورهای مهم در خصوص مساله تغییرات آب و هوایی و جوی، از حمایت های جامعه بین المللی استقبال میکند، کشور ما حدود ۹۸ درصد انرژی و برق خود را از طریق منابع تجدیدپذیر به دست میآورد و از این رو رتبه ششم را در بین کشورهای جهان دارد و بر اساس برنامه ریزی تلاش داریم تا سال ۲۰۳۲ از منابع انرژی سبز استفاده کرده و تا سال ۲۰۳۷، به کشوری سبز تبدیل شویم.
مهرالدین اظهار کرد: یکی از مسائل تهدیدآمیز برای جامعه بین الملل، آب شدن یخچالهای طبیعی است و در طول چند دهه اخیر بیش از ۱۴ هزار یخچال طبیعی تاجیکستان نیز آب شده است و از این رو ۶۰ درصد منابع آبی منطقه آسیای میانه در حال از بین رفتن است.
وی همچنین با اشاره به درگیری افغانستان، به عنوان یکی از اعضای اکو با مشکل تروریسم و قاچاق مواد مخدر، افزود: فکر می کنیم این کشور حوزه اکو می تواند نقش بسزایی در توسعه اقتصاد و منطقه برای ایجاد انسجام بیشتر ایفا کرده و به اجرای طرح های ارتباطی چندجانبه و سرمایه گذاری بسیار راهبردی برای آینده کمک کند که تاجیکستان از این موضوع حمایت میکند.
وزیر امور خارجه تاجیکستان ادامه داد: وضعیت غمباری در فلسطین رخ داده است که تنها راه برای حل این مساله را در اجرای اجباری قطعنامه های سازمان ملل به ویژه ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی میدانیم و به همین دلیل از کشورهای ذینفع درخواست میکنیم که برای دستیابی به آتش بس در این منطقه تلاش کنند.
بیست و هشتمین نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در مشهد در روزهای ۱۲ و ۱۳ آذر با حضور ۲۰ هیات خارجی برنامه ریزی شده است.
اکو یک سازمان منطقه ای دولتی محسوب می شود که سال ۱۹۶۴ از سوی ایران، پاکستان و ترکیه با هدف پیشبرد همکاری های اقتصادی و فرهنگی میان کشورهای عضو تاسیس شد و از سال ۱۹۹۲ با پذیرش هفت کشور جدید شامل افغانستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان، شمار اعضای آن به ۱۰ کشور افزایش یافت.
منبع