به گزارش خبرنگار معارف ایرنا محمدرضا پورمعین امروز، دوشنبه اول بهمن در نشست خبری پنجمین مجمع عمومی انجمن خادمان قرآن کریم در معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: با توجه به انتخاب و معرفی ۳۰۰ خادم قرآنی به ویژه در حوزه مدیران قرآنی طی سال های گذشته آمادگی داریم تا این خادمان را که در حوزههای گوناگون تخصص دارند، به وزیران و مدیران معرفی کنیم تا به عنوان مشاور قرآنی از تجربه های آنان بهره مند شوند.
وی افزود: یکی از اهداف تشکیل انجمن خادمان قرآن کریم این است که خادمان برگزیده را به موسسات و نهادهای فرهنگی، اجتماعی و خدماتی معرفی کنیم. مثلا به وزارت مسکن یا بانک مرکزی اعلام می کنیم که آنان می توانند یک مشاور قرآنی از میان خادمان قرآنی داشته باشند که چنین پیشنهادی، در واقع ایجاد یک جایگاه اجتماعی برای خادمان قرآن کریم است و بر همین اساس وزیران و سازمان های مختلف می توانند مشاور قرآنی داشته باشند تا به مدیران راهکار و مشاوره ارائه دهند.
مشاور معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با ارائه گزارشی از روند تشکیل انجمن خادمان قرآنی در ۱0 سال گذشته گفت: پس از تأسیس این انجمن، علاوه بر راه اندازی مجامع تخصصی شامل انجمن های استادان، پژوهشگران، مدیران، هنر و رسانه، یک شورا نیز با عنوان شورای عالی انجمن خادمان قرآن کریم با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان رئیس، معاون قرآن و عترت این وزارتخانه به عنوان نایب رئیس، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و ۱۰ عضو از مجامع تخصصی تشکیل شده است.
وی با اشاره به کارهای صورت گرفته برای معرفی خادمان قرآن به مستندسازی های صورت گرفته اشاره کرد و گفت: ما ۳۰۰ خادم قرآنی داریم که بیشترین فراوانی در حوزه های پژوهش و تفسیر است و از نظر جغرافیایی بیشترین فراوانی در استان های تهران، خراسان رضوی، قم و اصفهان دیده می شود.
این خادم قرآنی افزود: در دولت گذشته موفق شدیم شورای عالی انجمن خادمان قرآن کریم را تشکیل دهیم و تاکنون بیش از ۱۰ جلسه داشتیم و با توجه به شهادت آیت الله سید ابراهیم رئیسی فرایند دوباره انتخابات و تغییرات در دولت و معاونت باعث شد تا در یک فرایند انتظار به سر ببریم و یکی از مهمترین جلسات و اقدامات معاونت قرآن و عترت تشکیل مجمع انجمن خادمان است که با همکاری سازمان اوقاف و امور خیریه در مشهد برگزار خواهد شد.
انتخاب مخفی نداریم
پورمعین درباره شکل انتخاب خادمان قرآنی گفت: ما دلایل انتخاب را به صورت کتبی اعلام می کنیم و نفرات حاضر در جلسات عمومی انجمن انتخاب می شوند و پس از طی شدن فرایند اداری با حضور رئیس جمهور از خادمان تجلیل می شود. ما انتخاب مخفی نداریم. بیش از هزار نفر نامزد انتخاب داریم در حالی که هر سال حدود ۱۲ نفر انتخاب می شوند و اگر با همین روند باشد، انتخاب خادمان قرآنی بیش از صد سال طول می کشد.
وی با بیان تاریخچه ای از روند شکل گیری انجمن خادمان قرآن کریم گفت: در زمستان سال ۹۳ مامور تشکیل انجمن خادمان قرآن کریم در معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شدیم و چند ماه بعد نخستین مجمع خادمان قرآن کریم با حضور اکثریت اعضا در مشهد برگزار شد و طرح اولیه اساسنامه پیشنهادی و تشکیل مجامع تخصصی به صورت همزمان راه اندازی شد. در ادامه نیز انتخابات موقت برای تشکیل مجامع تخصصی چندگانه در حوزه استادان، قاریان و حافظان، مدیران، هنرمندان، پژوهشگران، مفسران و ناشران و اصحابه رسانه صورت گرفت.
پورمعین ادامه داد: در سال ۹۵ اساسنامه در سازمان ثبت اسناد و املاک به ثبت اولیه رسید و پس از آن مجامع تخصصی راه اندازی شد. همزمان با این اتفاق در نمایشگاه های قرآن حضوری فعال پیدا کردیم و بانک های اطلاعاتی و سامانه های مجازی خادمان قرآن ایجاد شد. فعالیت های ساختاری و تشکیلاتی انجمن با وجود تغییرات دولت ها انجام شد ولی شاهد یک فَترت (تعطیلی) هفت ماهه در معاونت قرآن بودیم و در این مدت بلاتکلیف بودیم و برنامه ها به تعویق افتاد ولی در هر صورت مجامع سوم و چهارم برگزار شد و اکنون در آستانه برگزاری پنجمین مجمع عمومی انجمن خادمان قرآن کریم هستیم.
مروری بر اهداف تشکیل انجمن خادمان قرآن کریم
سیدعلی سرابی دبیر کل انجمن خادمان قرآن کریم با اشاره به اهداف تشکیل این انجمن گفت: تلاش در جهت تبیین و تحکیم مبانی قرآنی انقلاب اسلامی با بهره گیری از اندیشه و تجربیات مدیریتی و توانمندهای بی نظیر خادمان قرآن کریم در عرصه های پژوهش و آموزش های عالی قرآنی، حفظ، قرائت و آموزش های عمومی قرآنی، هنرهای متنوع قرآنی و دیگر حوزه های مرتبط یکی از مهمترین اهداف این انجمن است.
وی افزود: تلاش در جهت شناسایی خادمان حقیقی قرآن کریم در میهن اسلامی و تجلیل و حمایت از فعالیت ها و تولیدات قرآنی خادمان قرآن و حمایت های معنوی و مادی از چهره های خدوم قرآنی در سطوح و عرصه های مختلف و همچنین حضور فعال و نقشآفرینی در رویدادها و فعالیتهای کلان فرهنگی و قرآنی کشور، مانند برگزاری نمایشگاههای قرآنی و مسابقات ملی و بینالمللی قرآنی به عنوان مجری تخصصی از دیگر اهداف تاسیس انجمن خادمان قرآنی است.
نقد و تحلیل عالمانه و منصفانه فعالیتهای قرآنی دستگاههای دولتی و بخشهای مردمی، ارائه مشاوره و راهکارهای توسعه فرهنگ و فعالیتهای قرآنی در سطح ملی و بینالمللی با بهرهگیری از اندیشه و تجربیات خادمان برجسته عضو انجمن، حضور فعال در عرصههای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی در مقاطع گوناگون و در راستای مواضع و منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی و ایفای نقش جدی در جهاد تبین در حوزه های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی از دیگر اهدافی است که سرابی به آن اشاره کرد.
پنجمین مجمع عمومی انجمن در مشهد برگزار می شود
این خادم قرآنی افزود: در این فاصله ۱۰۰ خادم قرآنی به مجموعه خادمان قرآن اضافه شد. در این مدت کتاب خادمان قرآن منتشر شد و دفتری نیز برای خادمان در معاونت قرآن و عترت تاسیس شد. برگزاری به موقع جلسات ارکان مختلف انجمن، همچون شورای عالی انجمن و جلسات هیاتهای اجرایی مجامع تخصصی انجمن و در راس آن ها مجمع عمومی انجمن از برنامه های جدی این انجمن است و در این راستا هفته آینده همزمان با برگزاری مسابقات بین المللی قرآن کریم در مشهد، جلسات مرتبط با انجمن را برگزار خواهیم کرد.
وی افزود: همزمان با برگزاری نمایشگاه قرآن کریم در ماه رمضان جلسات شورای عالی و هیات های اجرایی و مجامع عمومی و فوق العاده را در این زمان ها خواهیم داشت و تعیین بازرسان انجمن، تصویب ترازنامه و گزارش مالی و کاری انجمن، اعلام نظر در خصوص تحولات فرهنگی و قرآنی کشور، ارائه نظر و راهکار درخصوص کلان برنامه ها و رویدادهای قرآنی و ساختارها از برنامه های این انجمن خواهد بود.
این پیشکسوت قرآنی ادامه داد: شناسایی و معرفی خادمان برجسته یکی از مهمترین برنامه های جاری انجمن است و خادم قرآنی طبق هر سال معرفی می شود و برای دریافت لوح خادمی قرآن به حضور رئیس جمهور می رسند و اکنون در حال شناسایی خادمان برتر هستیم که در ماه مبارک رمضان اعلام خواهد شد.
شفافیت انتخاب خادمان ادامه خواهد داشت
سرابی با اشاره به فراخوان منتشر شده این انجمن به مراکز فرهنگی و قرآنی برای معرفی خادمان قرآنی گفت: تشکیل و استقرار ارکان مختلف انجمن خادمان قرآن ۱۰ سال طول کشیده که شاهد تغییرات مکرر مدیریتی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان پشتیبان اصلی برگزاری مراسم خادمان قرآن بوده ایم. با توجه به محدودیت منابع به نظر می رسد استقرار این ساختار در این مدت، غیرطبیعی نباشد ولی تا زمانی که این ساختار به طول کامل مستقر نشود، نمی توان گفت کارهای انجام شده به صورت صد در صدی بوده است.
وی افزود: از سال گذشته که رکن اصلی انجمن یعنی شورای عالی و هیات های اجرایی تخصصی مستقر شدند، کارها با استحکام بهتری پیش رفت. در اولین نشست دستور العمل شناسایی و انتخاب خادمان به تصویب رسید و حدود صد نفر ساعت کار شد و به تصویب شورای عالی انجمن رسید و به مراکز مختلف ابلاغ شد و نحوه انتخاب خادمان را تاحدود زیادی شفاف می کند. انتخاب های سال گذشته به خوبی انجام شد و هیچ بازتاب منفی نداشتیم و قول می دهیم که این شفافیت به صورت صد درصدی ادامه داشته باشد.
اصحاب رسانه بیشتر به معرفی خادمان قرآنی بپردازند
سرابی در پاسخ به خبرنگار ایرنا درباره برنامه های انجام شده برای معرفی بهتر خادمان قرآنی گفت: توقع ما از اصحاب رسانه این است که با توجه به جایگاه خادمان قرآن و در راستای ترویج فرهنگ قرآنی، گفت و گوهایی با خادمان صورت گیرد و انجمن باید در راستای معرفی هر چه بهتر و بیشتر خادمان تلاش بیشتری کند و رسانه هایی که در عرصه فرهنگ قرآنی فعال هستند، بیشتر به معرفی خادمان بپردازند.
وی در پاسخ به سوال دیگر ایرنا درباره علت انتشار فراخوان با وجود هزار خادم در انتظار معرفی از سوی انجمن گفت: یک روند جاری در انجمن این است که هر سال فراخوان اعلام شود. چون ممکن است در سال های گذشته این فراخوان را دریافت نکرده باشند یا افرادی خدمات جدیدی ارائه داده باشند. مثلا یکی از پژوهشگران قرآنی در چند ماه گذشته یک اثر فاخری را در زمینه تفسیر قرآن رونمایی کرد یا هر سال در رقابت های جهانی قرآنی افرادی در رشته های حفظ و قرائت رتبه های برتر کسب می کنند.
دبیرکل انجمن خادمان قرآن کریم افزود: همچنین در شهرستان های دورافتاده افراد گمنامی هستند که فعالیت های شاخصی دارند ولی به دلیل خلوصی که دارند، توجهی به فراخوان ندارند و انتشار این فراخوان باعث می شود تا دیگران چنین فعالانی را به عنوان خادمان قرآنی معرفی کنند.
وی درباره امکان انجام وظایف خود در انجمن خادمان قرآن کریم با وجود مسئولیت های مختلف و دوری از تهران گفت: حدود یک سال گذشته تلاش کرده ام تا در حد مقدور وظایف خود را انجام دهم ولی استقرار ارکان انجمن و اهتمام معاونت قرآن در دوره گذشته و این دوره به ما کمک کرد. در یک سال گذشته بیش از ماهی یک بار جلسه شورای عالی انجمن را برگزار کردیم و چند جلسه با وزیر پیشین فرهنگ داشتیم. اکنون نیز دفتر سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به دنبال برگزاری جلسه شورای عالی انجمن است.
سرابی با اشاره به روند چند مرحله ای برای شناسایی خادمان و ارجاع به مجامع تخصصی گفت: مراسم فاخری با حضور آیت الله رئیسی داشتیم که برای اولین بار از شهید رئیسی نیز تجلیل به عمل آمد.
وی درباره ثبت رسمی انجمن به ایرنا گفت: ثبت مجامع و تغییرات یک روند اداری دارد و ضروریاتی نیز در این زمینه وجود دارد. مثلا اداره ثبت اعلام کرد مفاصا حساب باید از سازمان امور مالیاتی اخذ شود که برای مجوز ثبت، تغییرات اتفاقاتی افتاد. از جمله سقوط بالگرد رئیس جمهور و تغییر دولت و ارکان وزارت خانه پیش آمد که مجبور شدیم روند ثبت انجمن را متوقف کنیم و باید منتظر می ماندیم تا رئیس شورای عالی انجمن یعنی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مشخص شود. همچنین ایراد اساسنامه ای از سوی سازمان ثبت نیز یکی از موانع بود که قرار است در پنجمین مجمع عمومی این مساله نیز پیگیری شود.
منبع