به گزارش ایرنا از روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران، امروز یکم فوریه ۲۰۲۵ برابر با شنبه سیزدهم بهمن ۱۴۰۳ یکی از بزرگترین گردهماییهای ادبی جهان یعنی نمایشگاه بینالمللی کتاب دهلینو ۲۰۲۵، با حضور دراپادی مورمو؛ رئیسجمهور هند، در سالن شماره ۱۴ بهارات منداپام افتتاح شد. این رویداد که به مناسبت هفتاد و پنجمین سالگرد جمهوری هند برگزار میشود، تحت شعار «ما مردم هند» تا نهم فوریه ادامه خواهد داشت.
یوراج مالک مدیر موسسه ملی کتاب هند، درباره اهمیت این دوره گفت: این نمایشگاه فرصتی برای کاوش در جنبههای گوناگون جمهوری هند از طریق آثار گسترده و متنوع ادبی فراهم میآورد و امسال با تمرکز بر موضوع «هفتادوپنجمین سالگرد جمهوری هند» آرمانهای یک ملت در مسیر پیشرفت جهانی را به نمایش میگذارد.
مراسم افتتاحیه و مهمانان ویژه
آیین افتتاحیه این رویداد با حضور چهرههای برجسته داخلی و بینالمللی برگزار شد که از جمله آنها میتوان به دراپادی مورمو؛ رئیسجمهور هند، میلند سودهکار ماراثه؛ رئیس موسسه ملی کتاب هند، وینیت جوشی؛ دبیر آموزش عالی هند، دنیس آلیپوف؛ سفیر روسیه در هند، آلکسی وارلاموف؛ رئیس هیات روسیه و یوراج مالک؛ مدیر موسسه ملی کتاب هند اشاره کرد.
در این دوره، فدراسیون روسیه به عنوان کشور میهمان انتخاب شده است. این رویداد به عنوان سیودومین دوره نمایشگاه، به همت وزارت آموزش هند و موسسه ملی کتاب برپا شده و میزبان هزاران مخاطب، نویسنده و ناشر از سراسر جهان است.
تمرکز ویژه بر فرهنگ و ادبیات روسیه
نمایشگاه امسال با تجلیل از سرگئی راخمانینوف، آهنگساز مشهور روسی، تأثیر موسیقی کلاسیک روسیه بر جهان را برجسته میکند. در بخش ویژهای، ترجمه آثار ادبی روسیه به زبان هندی بررسی میشود که از جمله آنها میتوان به رمانهای یوگنی وودولازکین اشاره کرد که محبوبیت زیادی میان مخاطبان هندی دارد. این رویداد با همکاری انجمن نویسندگان و ناشران روسیه برگزار میشود و به نقش ترجمه در معرفی ادبیات روسی به مخاطبان جهانی میپردازد.
حضور جمهوری اسلامی ایران و ناشران دیگر کشورهای جهان
انتظار میرود این نمایشگاه با حضور بیش از دو هزار ناشر و غرفهدار، هزار سخنران و ۶۰۰ ایستگاه فرهنگی و ادبی، نقش مهمی در ارتقای فرهنگ مطالعه و مشارکت ادبی ایفا کند. این دوره میزبان نویسندگان و متفکرانی بیش از ۵۰ کشور از جمله ایران، فرانسه، قطر، اسپانیا، امارات، عربستان سعودی و کلمبیا و… است.
خانه کتاب و ادبیات ایران نیز همچون ادوار گذشته حضور پررنگی را در این رویداد دارد و با همکاری رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در دهلینو، در یک غرفه ۱۸ متری بیش از ۵۰۰ عنوان کتاب به زبانهای فارسی، اردو، انگلیسی و هندی را عرضه میکند. کتابهای ارائه شده ذیل موضوعاتی چون: ادبیات کلاسیک و معاصر، ایرانشناسی، هنر، کودک و نوجوان، ادبیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و دین قرار میگیرند.
در این دوره از نمایشگاه انتشارات نخل سبز و آژانس ادبی صبا نیز حضور دارند و به معرفی صنعت نشر ایران و گفتوگو با ناشران خارجی حاضر در نمایشگاه میپردازند.
برنامههای متنوعی چون رونمایی کتاب، روز فرهنگی ایران، دیدار با ناشران مطرح هندی، گفتوگو و دیدار با سایر نمایندگان خارجی، معرفی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و دعوت از ناشران برای شرکت در آن، معرفی طرح گرنت و معرفی صنعت نشر ایران تدارک دیده شده است.
مصطفی مستور نیز به عنوان مهمان مدعو در نمایشگاه حضور دارد و برنامههای مختلفی اعم از رونمایی کتاب، جلسه دیدار و… برای او تدارک دیده شده است.
برنامههای فرهنگی و گفتوگوهای بینالمللی
علاوه بر عرضه جدیدترین کتابها، بخش رویدادهای بینالمللی نمایشگاه نیز میزبان بحثهای ادبی متنوعی است. از جمله این برنامهها میتوان به بررسی شخصیت هندی در ادبیات امارات با حضور محسن سلیمان؛ نویسنده برجسته اماراتی، بررسی تعامل ادبی بین رمانهای سعودی و دهلی نو با مشارکت اداره انتشارات و ترجمه عربستان و نشست «از آشپزی تا هنر: تعامل فرهنگی» با حضور نویسندگانی از نیوزیلند و هند اشاره کرد که با مدیریت پاتریک جان راتا، سفیر نیوزیلند در هند برگزار میشود.
نمایشگاه کتاب دهلی نو ۲۰۲۵، با تمرکز بر اصول قانون اساسی هند، تنوع فرهنگی، آزادی و پیشرفت آموزشی، نه تنها بزرگترین جشنواره کتاب در هند بلکه یک رویداد فرهنگی مهم در سطح بینالمللی به شمار میرود.
منبع