به گزارش خبرنگار ایرنا، علیرضا گل محمدی پنجشنبه در دومین جشنواره انار ایج و رودبال استهبان اظهار کرد: انار از فواید بسیاری بهره میبرد و در فرهنگ و سنت کشور ایران جایگاه ویژهای دارد؛ ایج هم از ظرفیت بالایی در تولید انار برخوردار است و تمام تلاش خود را برای ثبت جهانی انار ایج به کار میگیریم؛ امیدواریم این رویکرد مهم به نتیجه برسد.
معاون وزیر و رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج جهاد کشاورزی ادامه داد: روز گذشته در مراسم رونمایی از واکسنی در حوزه تولیدات دامی در استان فارس حضور یافتم؛ واکسنی که برای اولین بار تولید شده؛ امروز هم جشنواره انار در ایج استهبان برگزار شده و این نشان میدهد استان فارس در حوزه کشاورزی و دامپروری حرف اول را میزند.
او با بیان اینکه استان فارس رتبه اول را از نظر تولید و سطح زیر کشت انار دارد، گفت: اگرچه شهرستان استهبان و ایج رتبه سوم را به خود اختصاص دادهاند اما این منطقه با کیفیتترین ارقام را برای صادرات تولید میکنند.
گلمحمدی به بیان مشکلات در عرصه تولید این محصول پرداخت و گفت: انار با مشکلات خاصی در حوزههای مختلف داشت، کاشت، برداشت، صادرات، بازاریابی، فرآوری و بستهبندی رو به رو است.
او با بیان اینکه این میوه جزو یکی از محصولات مهمی است که یکی از خاستگاههای آن ایران است، افزود: بیش از ۷۶۰ ژنوتیپ انار در داخل کشور وجود دارد و ما از مراکز نگهداری ژنوتیپ در یزد و ساوه بهره میبریم که ذخایر ارزشمندی است و بایستی از آنها برای بهبود کشت و کار انار استفاده کنیم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: با توجه به بحران خشکسالی، کمبود آب، تغییر اقلیم و گرما بایستی از این ذخایر برای اصلاح ارقام ژنتیکی گیاهی بهره ببریم.
گلمحمدی اضافه کرد: برای توجه ویژه به محصول انار باید نیازهای فناورانه در تولید انار، سیستم کاشت و داشت، آبیاری و سیستمهای مکانیزه برداشت و کنترل عوامل خسارت زا برطرف شود.
او افزود: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی دستورالعمل جامعی برای کنترل عوامل خسارتزا تدوین کرده و تمام راهکارهای کنترلی را انجام داده و جا دارد که مدیریت آموزش و ترویج استان فارس در ترویج این دستورالعملها اهتمام ورزد.
معاون وزیر گفت: این سازمان طرحی نیز برای کاهش ترکیدگی و خشکیدگی انار ارائه داده که به نتیجه نهایی رسیده است؛ برای آبیاری، برداشت مکانیزه و سایر بخشها هم نیاز به طراحی و توسعه تجهیزات است.
او مهمترین نیاز استان فارس را نیاز به فرآوری و جلوگیری از خام فروشی دانست و گفت: در شهرستان استهبان که دو محصول جهانی انار و انجیر وجود دارد نیاز مبرمی به فراهم شدن شرایط فرآوری است؛ اگر زنجیره تولید را کامل کنیم میتوانیم اشتغال و ارزآوری بالایی را رقم بزنیم.
او خواستار پیگیری مسئولان برای فراهم شدن شرایط ترانزیت بار انار و همچنین تدابیری برای جلوگیری از گسترش آفت کنه انار شد.
۹۵ هزار هکتار سطح زیر کشت انار در ایران
مدیرکل دفتر امور میوههای گرمسیری و نیمه گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی هم اظهار کرد: برگزاری این جشنواره بیانگر و نشانگر این است که مسئولین این استان به قابلیت و توانمندیهای این منطقه واقف هستند.
زهرا جلیلی مقدم افزود: کشور ایران با سطح زیر کشت ۹۵ هزار هکتار، سومین تولید کننده انار در دنیا به شمار میرود؛ از این سطح زیر کشت حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن انار برداشت میشود.
وی اضافه کرد: میتوان گفت در همه استانها به جز همدان تولید انار وجود دارد اما استان فارس بزرگترین تولید کننده انار در کشور است و سهم قابل توجهی از تولید انار کشور را به خود اختصاص داده است.
مدیرکل دفتر امور میوههای گرمسیری و نیمه گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی گفت: انار ایران به لحاظ طعم و کیفیت بینظیر است و یکی از بهترین انارها در ایران انار رباب است، سال ۱۳۹۲ مهمانانی از چند کشور خارجی داشتیم که به همراه آنها از منطقه نیریز فارس بازدیدی انجام شد، افراد حاضر در در این بازدید اظهار میکردند ارقام انار نیریز به لحاظ طعم و ویژگیهای بازارپسند نسبت به بسیاری از ارقام تجاری دنیا سرتر است.
او با بیان اینکه ایران از غنیترین ذخایر ژنتیکی انار بهره میبرد، گفت: برای هر منطقه و هر استانی که انار کشت میشود یک رقم به عنوان رقم برتر و تجاری شناخته شده و میتوان گفت تنوع تجاری انار ایران بیش از تمام کشورهای تولید کننده است.
وی با بیان اینکه افزون بر طعم و مزه بحث سالم بودن انار هم از اهمیت بسیاری برخوردار است، افزود: در طب سنتی کشور ما انار تسویه کننده خون و پاک کننده دستگاه گوارش است؛ بدون شک خواص آنتیاکسیدانی انار چندین برابر سایر گونههایی است که به عنوان آنتی اکسیدان قوی معرفی شدند.
جلیلی مقدم افزود: این میوه به عنوان یک دارو در نظر گرفته میشود به گونهای که برخی کشورها به آن جواهر سلامتی میگویند و خوردن انار در روز را توصیه میکنند.
او گفت: برنامههایی برای اصلاح و احیای باغ ها و استفاده از تکنولوژیهای روز جهت ارتقا بهرهوری و افزایش عملکرد در دستور کار است؛ همچنین پیگیری در زمینه ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی ضرورت دارد و این موضوع هم به صورت ویژه در وزارت دنبال میشود.
این جشنواره با همکاری ادارهکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری برگزار شد.
شهر باستانی ایج در جنوب شرق استان فارس و در فاصله ۲۱۰ کیلومتری شیراز است. این شهر از شمال به شهر استهبان از شرق به شهر نیریز از غرب به شهرستان فسا و از جنوب به شهرستان داراب منتهی میشود.
استهبان در ۱۶۰ کیلومتری شرق شیراز قرار دارد.
منبع