به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، مصطفی معین در آیین رونمایی کتاب «رابطه پزشک و بیمار» که ۲۹ آبان در انجمن ایرانی اخلاق در علوم فناوری، برگزار شد، گفت: در فرصت مطالعاتی ۵ ساله قبلی، نویسنده این کتاب، مجموعه دیگری تدوین کرده بود. امید است از این پس در مراسمهای اینچنینی حضور داشته باشند.
این سیاستمدار با تاکید بر اینکه همواره اخلاق و فلسفه اخلاق همزاد با بیمار بوده است، افزود: فیلسوفانی طبیب و طبیبانِ فیلسوف همواره بودهاند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه این روزها افول اخلاقی اتفاق افتاده است، افزود: سرمایه اجتماعی رو به افول و پایین است. ۸۱ درصد مردم به پزشکان بیاعتماد هستند، این در حالی است که در همایشی مشخص شد که پزشکان در بالای هرم اعتماد مردم هستند.
او درباره چرایی اعمال خشونت به پزشکان توضیح داد: باید توجه داشت تعدادی از تهدیدها و خشونتها به پزشکان، سازماندهیشده بوده است.
معین با بیان اینکه این کتاب در انگلستان نوشته شده است، افزود: شرایط آنجا با ایران متفاوت است. البته تجارب آنها میتواند برای ما مفید باشد.
استادهای الگو در حوزه پزشکی کم داریم
معین با تاکید بر اینکه وزرای بهداشت یک دهه گذشته را باید استیضاح کرد، ادامه داد: باید پرسید چرا چنین شرایطی برای پزشکان ایجاد کردند که تعداد قابل توجهی از آنها مهاجرت کنند.
به گفته استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، در سال ۳۸ و ۳۹ لایحه پزشکی به مجلس رفت، یکسال بعد آییننامه انتظامی پزشکی به تصویب رسید و پروژه متناسب با شرایط جامعه و طب جدید ۵۰ سال طول کشید.
او با تاکید بر اینکه استادهای الگو در حوزه پزشکی کم داریم، افزود: پزشکان به دلیل مشغله زیاد برای بیمار کم وقت میگذارند. در پژوهشی از طرق نمونهگیری، با 1200 بیمار نظرسنجی کردند و از آنها راجع مهمترین مساله در ارتباط بیمار و پزشک پرسیدند، ۶۹ درصد برقراری ارتباط خوب را مهم دانستند، سواد برای ۲۹ درصد مهم بود. از نظر صبوری ۱۱ درصد، دقت ۱۱درصد، و دیگر مسائل اعلام شد.
به گفته این سیاستمدار، بیش از ۸۰ درصد تشخیص پزشکان طی رابطه پزشک و بیماری و شرحی که بیمار ارائه میکند، انجام میشود. رابطه پزشک و بیمار تا این اندازه مهم است. در طب جدید سرعت تحولها و تکنولوژی با اخلاقیات فرسنگها فاصله دارد.
اخلاق بر همه شئون زندگی تاثیر دارد
معین با تاکید بر اینکه اخلاق بر همه شئون زندگی تاثیر دارد، گفت: نقش پزشک بسیار اساسی است، پزشک علاوه بر درمانگر باید معلم هم باشد. تشخیص و درمان بیمار از اهمیت بالایی برخوردار است، جنبههای روانی، فرهنگی و سطح سواد بیمار باید مورد توجه قرار بگیرد. پزشک باید هنرمند باشد و به بیمار آرامش بدهد، پزشک باید عاشق انسان باشد و بتواند بیمار را درک کند.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه کتاب در شرایط عجیبی که تاریخ میتواند مفید و متناسب با فرهنگ باشد، نوشته شده است، ادامه داد: هر کاری که پزشک میکند باید سودمند باشد یا اگر نمیتواند کمک کند باید زیان نرساند.
منبع