به گزارش خبرنگار ایرنا، مریم شهبازی روز یکشنبه در نشست کارگاه مشارکتی ارزیابی و شناسایی اقدامات اولویتدار حفاظت از مناطق گونههای جانوری و تعارض آنها به همت اداره کل حفاظت محیط زیست استان در سمنان با اشاره به موانعی که برای ذخیره گاهها وجود دارد، افزود: جایگاه قانونی برای ذخیرهگاههای زیستکره تعریف نشده و اکنون درگیر مشکلات حقوقی هستیم و این موانع باید برطرف شود.
وی با بیان اینکه ایران جزو نخستین ثبت کنندههای ذخیرهگاه زیستکره در جهان است، گفت: ذخیره گاه زیستکره یک سیستم حفاظت باز محسوب میشود و مدیریت مناطق پیرامون هسته حفاظت باید همسو با مدیریت بخش حفاظت به صورت سنتی باشد؛ این در حالی است که همسوسازی نهادها تا کنون به درستی انجام نشده است.
تبدیل تهدید تنوع زیستی به مسالهای اجتماعی و اقتصادی
به ضرورت همسوسازی نهادها برای حفاظت از محیط زیست تاکید کرد و گفت: ظرفیت جوامع محلی در حفاظت از اراضی ملی بهرهگیری شود.
وی بیان کرد: تهدید تنوع زیستی در گذشته به عنوان یک موضوع زیستی تلقی میشد، اما اکنون تهدید تنوع زیستی به یک مساله اجتماعی، چه بسا اقتصادی و سیاسی تبدیل شده است.
ضرورت توجه به بومشناسی در حفاظت از زیستکرهها
شهبازی با بیان اینکه در تاریخچه حفاظت از اراضی ملی بومشناسی(اکوسیستم) به صورت متغیر مشهود بود، افزود: شیوه مدیریتی باید متناسب با بومشناسی تغییر کند و نقش انسان در آن به صورت ویژه دیده شود.
وی با تاکید بر ضرورت توجه به مقوله مشارکت مردمی در حفاظت از طبیعت، گفت: نیم قرن گذشته مردم در حفاظت و بهرهبرداری از اراضی منابع طبیعی نقشآفرین بودند بعد از تعریف مناطق چهارگانه حفاظتی با یک رویکرد تعارضی در مقابله با جوامع محلی مواجه شدیم.
مشاور سازمان حفاظت از محیط زیست در ذخیرهگاههای زیستکره اضافه کرد: این رویکرد باید با توجه به شرایط موجود تغییر کند و از ظرفیت جوامع مردمی برای حفاظت از اراضی ملی استفاده شود.
به گزارش ایرنا، استان سمنان میزبان ۳۰ درصد از تنوع گیاهی و جانوری، مامنی برای زادآوری و تکثیر نسل گونههای ارزشمند حیات وحش است. مناطق حفاظت شده در استان سمنان ۲ و سه دهم میلیون هکتار و در مجموع بین ۱۵ تا ۲۰ هزار هکتار عرصههای طبیعی تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان است.
پارک ملی، آثار ملی و طبیعی، پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده، مناطق چهارگانه تحت مدیریت حفاظت محیط زیست به شمار میرود و استان سمنان به جز اثر ملی و طبیعی، از تنوع زیستی دیگر مناطق چهارگانه برخوردار است.
۲ و سه دهم میلیون هکتار مناطق حفاظت شده، ۲ پارک ملی کویر گرمسار و پارک توران یا خارتوران شاهرود، و ۲ ذخیره گاه حفاظت شده حیات وحش مهم دنیا در استان سمنان قرار دارد و هم چنین استان سمنان منطقه های حفاظت شده در محدوده جنگل ابر و پرور و منطقه شکارممنوع دارد.
منطقه توران یا خارتوران یکی از سه منطقه حفاظت شده ایران با مساحت یک میلیون و ۴۷۰ هزار هکتار، خاستگاه زیست یوزپلنگ ایرانی به شمار میرود که در شاهرود در شرق استان سمنان قرار دارد.
استان سمنان سه پارک شامل پارک ملی کویر واقع در گرمسار، پارک ملی توران واقع در شاهرود و پارک ملی صیدوا در مهدیشهر، ۲ پناهگاه حیات وحش در خوش ییلاق و توران و ۲ منطقه حفاظت شده در پرور شهرستان مهدیشهر و توران در شاهرود، پنج منطقه شکارممنوع و ۲ پناهگاه حیات در خوشییلاق و توران شاهرود دارد.
چاه شیرین در جنوب سمنان، منطقه شکارممنوع خُنار مشترک بین گرمسار و سرخه، منطقه شکارممنوع طالو و شیربند در شمال شرق دامغان، منطقه سفیدکوه و آرسک در شمال غرب دامغان و منطقه شکارممنوع تپال در شمال غرب شاهرود، جزو پنج منطقه شکارممنوع در استان سمنان به شمار میروند.
استان سمنان زیستگاه تمامی هشت گونه از گونه های مختلف «گربه های ایرانی» شامل پلنگ، یوزپلنگ آسیایی گونه در خطر انقراض، کاراکال، سیاه گوش، گربه پالاس، گربه شنی، گربه جنگلی و گربه وحشی است.
حدود ۶۰ درصد از گونههای پستانداران کشور در مناطق حفاظت شده این استان زیست میکنند.
منبع