به گزارش خبرنگار ایرنا، حفظ و نگهداری از میراث کهن و آثار و بناهای تاریخی باعث شده امروزه کشور ما به یکی از مراکز مهم گردشگری جهان شناخته شود، آثاری که قدمت آنها به بیش از هشت هزار سال می رسد، در عین حال بایستی مرمت و احیای این میراث با تخصیص اعتبارات لازم همچنان در دستور کار مسوولان عالی کشور و متولیان این امر همچنان با شدت بیشتر از گذشته ادامه پیدا کند.
در این بین، اما قزوین به عنوان یکی از شهرهای کهن و تاریخی که ریشه آن به دوران ساسانیان باز می گردد، از گذشته های دور به عنوان شاهراه ارتباطی بازرگانان و تجار قرار داشته تا جایی که تعداد کاروانسراهای موجود در آن گواه اهمیت این شهر از دیرباز تاکنون بوده است.
ثبت بیش از یک هزار و ۳۰۰ بنای تاریخی ثبت شده و بهره مندی ۱۱ درصد از آثار ملی کشور، این شهر را در رتبه نخست آثار تاریخی ثبت شده میهنمان قرار داده است.
به لحاظ اهمیت این موضوع، خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز قزوین به سراغ علیرضا خزائلی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان رفته و در خصوص آخرین وضعیت مرمت و ساماندهی خانه های تاریخی موجود این شهر به گفت و گو بنشینیم.
ایرنا. به عنوان نخستین سووال، از آخرین وضعیت مرمت و بهسازی خانه های تاریخی این شهر بگویید.
هم اکنون ۱۱ خانه تاریخی در سطح استان قزوین با هدف صیانت از آثار و بناهای تاریخی از سوی این اداره کل مورد مرمت، بهسازی و احیا قرار داده شده و برای استفاده برخی از آنها نیز اقدام به تغییر کاربری را نیز کرده ایم.
این در حالی است که خانه های تاریخی یاد شده ضمن مرمت و ساماندهی به فضاهای اقامتی، پذیرایی، فرهنگی و آموزشی تبدیل شده اند.
ایرنا. مرمت و احیای این خانه های تاریخی در حوزه جذب گردشگر نیز تاثیرگذار بوده است.
با مرمت، باززنده سازی و احیای خانه های تاریخی ضمن ایجاد فضاهای خدماتی – رفاهی، ویژه گردشگران و کمک به رونق گردشگری و کسب و کارهای صنایع دستی، امکان بهتری برای حفاظت و صیانت از این خانه ها و پیشگیری از تخریب آنها فراهم شده است.
کارهای انجام شده موجب رونق حوزه گردشگری شهر و استان شده تا جایی که افراد برای استفاده از این اماکن بایستی ماه ها در انتظار رسیدن نوبتشان جهت بهره مندی از این مکان ها باشند.
ایرنا. از آخرین وضعیت مرمت و احیای این خانه های تاریخی بگویید.
خانه تاریخی زعیم که به دوره صفویه بازمی گردد، بنای بسیار باشکوهی است که هر چند بخشی از شمال بنا تخریب شده اما گچبری ها، آیینه کاری ها و نقاشی های آن موجود بوده و از سه حیاط و ۲ انباری آن تنها یک حیاط باقی مانده است و این بنا توسط کمیته واگذاری ماده ۲۷ به اشخاص حقوقی و حقیقی با صلاحیت واگذار می شود.
خانه تاریخی سعدالسلطان که مربوط به دوره قاجار بوده و در سال ۸۴ به عنوان یکی از آثار تاریخی به ثبت نیز رسیده و دوران مرمت مشارکتی خود را سپری می کند.
خانه تاریخی رئوفی که امروز به خانه صنایع دستی این شهر نیز معروف شده مربوط به اواخر دوره قارجا بوده و در سال ۷۸ به دلیل معماری بی نظیر خود به ثبت رسیده و توسط کمیته واگذاری ماده ۲۷ در مرحله واگذاری به اشخاص حقوقی و حقیفی باصلاحیت می باشد.
حمام تاریخی تنکابنی که امروز با تغییر کاربری به یک فضای پذیرایی تبدیل شده، عملیات احیا و بازسازی آن به اتمام رسیده و واگذاری آن از طریق صندوق احیا و توسعه کشور در حال انجام است.
خانه تاریخی یزدی ها، بنایی در حاشیه بازار سنتی قزوین قرار گرفته که با ۷۷۳ متر مربع عرصه و ۹۸۰ متر اعیانی، با داشتن ۱۰ اتاق و ۴۱ تخت امروز به عنوان هتل سنتی ارغوان مورد بهره برداری قرار گرفته است.
حمام تاریخی حاج میرحسن، قدیمی ترین حمام دوره قاجاری در قزوین است که پس از بازسازی و مرمت از طریق کمیته واگذاری ماده ۲۷ آماده واگذاری است.
خانه تاریخی بهروزی، یکی دیگر از خانه های قدیمی قزوین مربوط به دورجه قاجاری بوده و در سال ۸۴ نیز به ثبت ملی رسیده، امروز با بازسازی و بهسازی این بنا، به هتل سنتی تبدیل شده است.
حمام تاریخی حاج بیگلر، یکی دیگر از بناهای تاریخی شهر قزوین که امروزه پس از مرمت به واحد اقامتی و پذیرایی تبدیل شده است.
خانه تاریخی حکیم افضل، یکی از بناهای تاریخی قزوین بوده که بخشی از آن مرمت شده و بخش دیگر باقی مانده، این خانه هم اکنون محل فیلمبرداری یکی از سکانس های مجموعه تاریخی “بامداد خمار” با کارگردانی نرگس آبیار است و بناست که این مجموعه به یک اقامتگاه سنتی تبدیل شود.
خانه تاریخی کسمایی میرمیران که در خیابان عبیدزاکانی قرار دارد و امروز بخشی از این بنا با مشارکت سرمایه گذار بخش خصوصی مرمت آن صورت گرفته است.
خانه تاریخی سرداری (عمارت ارثیه)، این بنای تاریخی نیز با کمک بخش خصوصی و با ۱۵۰ میلیارد ریال امروز به یک واحد پذیرایی سنتی تبدیل شده است.
ایرنا. مکان های تاریخی دیگری را نیز برای مرمت و تغییر کاربری در دست اجرا دارید.
بله. مکان های تاریخی دیگری میز در دست مرمت و بازسازی داریم که از مهمترین آنها می توان به گراند هتل، خانه تاریخی آرازی، کاروانسرای خورشید و خانه اثنی عشری اشاره کرد که کار واگذاری آنها از طریق صندوق احیا و توسعه کشور برای مرمت و بازسازی به بخش خصوصی صورت گرفته است.
این در حالی است که فرایند مرمت خانه های تاریخی اسدی، خطیبی و زینلی به علت عدم همکاری سرمایه گذار خصوصی، متوقف شده که بنا داریم هر چه سریع تر مذاکره با سرمایه گذاران مربوطه یا واگذاری فرایند مرمت به سرمایه گذار جدید مساله را حل و فصل کنیم.
علاوه به موارد یاد شده، ۱۰ باب مغازه در بازار سنتی قزوین با مشارکت حجره داران و خانه های بافت روستاهای معلم کلایه، فشک و آتان، آکوجان، اندج و گازرخان در منطقه رودبار الموت شرقی نیز بازسازی و مرمت شده اند.
منبع