به گزارش ایرنا از وزارت دفاع، افشین نادری شریف روز پنجشنبه ۴ بهمن ماه ۱۴۰۳ در نخستین دوره جایزه صنعت سبز این وزارت که با حضور معاونین سازمان محیط زیست و مسولان وزرات دفاع برگزار شد با اشاره به اهمیت استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، بهویژه انرژی خورشیدی و بادی، گفت: در سطح جهانی استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در حال افزایش است و ایران نیز با توجه به ظرفیتهای عظیم خود در زمینه انرژی خورشیدی، باید گامهای بزرگتری بردارد. وی با بیان اینکه حدود ۲٪ از انرژی مورد نیاز کشور از منابع تجدیدپذیر تأمین میشود، افزود که ایران در سالهای اخیر تلاش کرده است تا استفاده از انرژیهای بادی و خورشیدی را در سطح ملی گسترش دهد.
وی به اقدامات وزارت دفاع در راستای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر اشاره کرد و گفت: یکی از پروژههای مهم وزارت دفاع، راهاندازی نیروگاههای خورشیدی و بادی در مقیاس کوچک بوده که در مکانهایی همچون قم، اصفهان و چناران و سایر شهرهای کشور اجرا شده و در حال توسعه میباشد.
نادری شریف با اشاره به اقدامات سازمان توسعه منابع انرژی وزارت دفاع در ایجاد شهر خورشیدی افزود: شهر خورشیدی ۲۰۰۰ مگاواتی با هدف تأمین انرژی مورد نیاز کشور و استفاده از انرژی پاک طراحی شده است. این پروژه با همکاری بخش خصوصی و سرمایهگذاری خارجی در حال اجرا است و به زودی شاهد آغاز فازهای عملیاتی آن خواهیم بود. همچنین وی اعلام کرد که در این راستا، تفاهمنامهای با وزارت نیرو و ساتبا امضا شده است.
وی همچنین در مورد اهمیت انتقال فناوری توربینهای بادی با ظرفیتهای بالاتر توضیح داد و به انتقال فناوری و ایجاد قابلیت ساخت توربینهای بادی ۵ مگاواتی توسط وزارت دفاع اشاره کرد.
مدیرعامل سازمان توان وزارت دفاع، افزود: هدف ما این است که توانایی ساخت توربینهای بادی با ظرفیت ۵ مگاوات را در کشور ایجاد کنیم و برای اولین بار در کشور، وزارت دفاع این اقدام را آغاز کرده است.
وی بر لزوم توجه ویژه به ذخیرهسازی انرژی و افزایش بهرهوری از پنلهای خورشیدی تأکید کرد و گفت: “باید به ذخیرهسازی انرژی و توسعه زیرساختهای لازم برای استفاده بهینه از منابع تجدیدپذیر توجه کنیم.
نادری شریف همچنین از ایجاد آزمایشگاههای مرجع برای بررسی کیفیت و عملکرد پنلهای خورشیدی خبر داد تا از این طریق به بهبود کیفیت و راندمان تولید این انرژیها در کشور کمک کند.
در ادامه این نشست امیر دریادار مهدی خواجه امیری معاون هماهنگ کننده وزارت دفاع با اشاره به پیشرفت بشر در عرصه تکنولوژی و فناوریها و همچنین افزایش جمعیت در دنیا، بر این نکته تاکید کرد که این تغییرات چالشهای زیادی در حوزههای انرژی، منابع و محیط زیست ایجاد کرده است.
وی درباره تهدیدات و بلایای صنعتی، گفت: در دنیا خطرات زیادی برای محیط زیست از جمله نشت گازهای سمی، آتشسوزیهای با منشاء صنایع، نشت مواد شیمیایی، آلودگیهای تجهیزات مکانیکی و آلودگیهای ناشی از مواد الکتریکی و تشعشات به وجود آمده است.
وی همچنین افزود: به همین جهت، مباحث محیط زیست در کنار دیگر محورهای امنیتی به عنوان یک پایه اصلی در حوزههای امنیتی مورد توجه ویژه قرار گرفته است.
امیر خواجهامیری با تأکید بر اهمیت تهدیدات زیستمحیطی، گفت: “این تهدیدات امروز در کنار تهدیدات بیوتروریستی، تهدیدات زیستی و تهدیدات بلایای طبیعی بهطور جدی مورد توجه قرار گرفته است.
معاون هماهنگ کننده وزارت دفاع اعلام کرد: وزارت دفاع بنابر تکالیف قانونی و با توجه به صنایع مختلفی که در اختیار دارد، به منظور کنترل، مدیریت و بهبود شرایط محیط زیست، اقدامات جدی در راستای بهبود استانداردهای محیط زیستی انجام داده است.
وی همچنین افزود که در حوزه صنعت سبز، این وزارتخانه گامهای مهمی برداشته و همواره تلاش دارد تا اثرات منفی و مشکلات صنعتی را کاهش دهد.
امیر دریادار خواجهامیری تصریح کرد: جایزه صنعت سبز با تأکید بر استفاده پایدار از منابع طبیعی، کاهش اثرات مخرب زیستمحیطی، برقراری توازن میان تولید و محیط زیست، ترویج فناوریهای پاک و تشویق نوآوری در سازمانها شکل گرفته است. این جایزه در حوزههای انرژی، نت ساختمان ها و بناها و تجهیزات و محیط زیست نیز اجرا شده و وزارت دفاع بهطور جدی در تلاش است تا استانداردهای زیستمحیطی را در تمام عرصهها بهبود بخشیده و از اثرات منفی صنعتی در محیط زیست جلوگیری کند.
معاون هماهنگ کننده وزارت دفاع در ادامه سخنان خود به یکی از نمونههای بارز اقدام در راستای حفاظت از محیط زیست و ترویج فعالیتهای سبز و پایدار اشاره کرد و گفت: در راستای طرح ملی کاشت درخت مثمر در سال گذشته حدود ۴۰۰ هزار اصله نهال درخت کاشته شد که اکثر قریب به اتفاق این درختان مثمر ثمر بودهاند.
امیر خواجه امیری ضمن تشکر از اقدامات انجام شده توسط سازمان های صنعتی در راستای آموزش، طرح ریزی و ارزیابی برای استمرار و بهبود بخشیدن در اقدامات مذکور و ارتقا وضعیت، تلاش های به عمل آمده را مورد تقدیر قرار داد.
نخستین دوره جایزه صنعت سبز وزارت دفاع روز پنجشنبه ۴ بهمن ماه ۱۴۰۳ با حضور هیأت رئیسه وزارت دفاع، معاون محیط زیست انسانی رئیس سازمان محیط زیست، معاون مهندسی و روسای سازمانهای صنعتی وزارت دفاع برگزار شد.
در این جایزه که به همت معاونت مهندسی دفاعی و پدافند غیرعامل وزارت دفاع در سه حوزهی؛ مدیریت انرژی، محیط زیست و تعمیر و نگهداری ابنیه و تأسیسات برای نخستین با در مجموعه وزارت دفاع برگزار گردید، ۳۶ صنعت وزارت دفاع در حوزههای یاد شده مورد ارزیابی قرار گرفت. در این مراسم ضمن تجلیل از صنایع منتخب، از نظامنامه «توسعه صنعت سبز در وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح» با حضور مدعوین رونمایی شد.
هدف از تدوین و ابلاغ این سند، تبیین توسعه صنعت سبز و سازو کار اجرای آن در سطح ردههای وزارت دفاع، بهمنظور؛ مدیریت بهینه منابع انرژی، کاهش آلایندههای هوا، آب و خاک، مدیریت پسماند، اطمینان از استقرار نظام نگهداری و تعمیرات داراییهای فیزیکی و ارتقای سرمایه انسانی متخصص در صنعت سبز میباشد.
نامجوی معاون مهندسی دفاعی و پدافند غیرعامل وزارت دفاع، برگزاری این جایزه و ابلاغ نظامنامه را گامی مهم در جهت ایفای مسئولیت های وزارت در حوزه انرژی و محیط زیست دانست.
نامجوی افزود: مدل بومی صنعت سبز که براساس مبانی تعالی سازمانی و با استانداردهای داخلی و بینالمللی تکامل یافته، پس از دو سال اجرای آزمایشی، اکنون بهصورت رسمی در سطح سازمانهای وزارت دفاع بهطور کامل اجرایی شده است. این مدل فرآیند ارزیابی دقیقی در سه حوزه یاد شده دارد که شامل؛ ارزیابی بر مبنای خوداظهاری، ارزیابی توسط معاونت مهندسی با استفاده از پتانسیل ارزیابان سایر سازمانها و در نهایت ارائه برنامههای بهبود بهمنظور درج در برنامه سالیانه سازمانها است.
وی همچنین در مراسم رونمایی اشاره نمود؛ این نظامنامه، یک سند بومی شده بر مبنای استانداردهای بینالمللی از جمله؛ استاندارد مدیریت انرژی(ISO۵۰۰۰۰۱)، استاندارد مدیریت محیط زیست(ISO۱۴۰۰۰) و استاندارد مدیریت کیفیت(EFQM)، بوده که با صرف زمان حدود ۲۵۰۰ نفر ساعت کار کارشناسی تدوین شده است. همچنین بهمنظور پیادهسازی این سند بیش از ۱۹۶۰ نفر ساعت آموزش کارشناسان و ۴۳۲ نفر روز ارزیابی صنایع صورت پذیرفت.
در این مراسم خانم ترابی، معاون محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست، با تأکید بر اهمیت حفظ تعادل در طبیعت و کاهش آثار منفی زیستمحیطی، به ضرورت توجه به پیامدهای ناشی از فعالیتهای صنعتی و توسعهای بر طبیعت اشاره کرد.
وی همچنین به نقش وزارت دفاع در کمک به حل مشکلات زیستمحیطی اشاره کرد و اظهار داشت؛ با توجه به قدرت اجرایی وزارت دفاع و توانمندی ایجاد شده، این وزارتخانه میتواند در پروژههای زیستمحیطی کشور نقش مهمی ایفا نماید.
منبع