به گزارش ایرنا، اکبر ایرانی عصر دوشنبه ۲۴ دیماه در آیین نکوداشت علیاشرف مجتهد شبستری که در در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد، اظهار داشت: مجتهد شبستری رادمرد دیپلماسی و سفیر صلح، دوستی و ایرانمداری است.
اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه به ایراد نیز در این مراسم گفت: او برای ما در دستگاه دیپلماسی جایگاه پیشکسوت و الگو دارد. مجتهدی انسانی سختکوش، نیکخو و نیکوخرد و سفیری دانا، کاردان و زمانشناس است که توانست رابطه ایران و تاجیکستان را پیوند دهد؛ انسانی شایسته نزد ملتی که پاره تن ایران تمدنی است.
وی افزود: ایران نخستین کشوری بود که موجودیت جمهوری تاجیکستان را پذیرفت و شبستری نخستین سفیر ایران در تاجیکستان و اولین نماد حلقه وصل و اتصال دو برادر شد. به وجود این فرزانه فاصل، متواضع، خردمند و بردبار افتخار میکنیم.
مجتهد شبستری برای تحکیم روابط فرهنگی کوشید
همچنین غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی گفت: نخستینبار است که برای یک دیپلمات بزرگداشت برپا میشود. هر شخص که در کشوری سفیر میشود، افزون بر مسائل عمومی دیپلماسی، خصوصیات کشور متوقففیه را هم باید بداند. از روز نخستی که خشت روابط گذاشته شد، بینش و منش او به کار آمد و تلاش کردیم روابط فرهنگی دو کشور توسعه یابد.
وی ادامه داد: در سالهای نخست برای ترویج خط نیاکان و آموزش در مدارس شور و شوقی وصفناپذیر در جریان بود. ما که نام شهرهای تاجیکستان را تنها در متون کهن دیده بودیم و برایمان مفهوم اساطیری داشت، پس از فروپاشی دیوار آهنین این شهرها را دیدیم. در همان سالها کتابهای بسیاری از ایران به تاجیکستان برده شد و بعدا شنیدم این کتابها را برای جهیزیه دختران خود ارج گذاشتند.
حداد عادل اضافه کرد: توجه مجتهد شبستری به تاجیکستان منحصر به دوران سفارت نبود پس از آن هم لحظهای قرار نداشت، برای تحکیم روابط فرهنگی کوشید و کانونی به ارتباط میان ایران و تاجیکستان تبدیل شده و گویی سفیر دائمی ایران در آن کشور است. اکنون نیز رئیس انجمن دوستی ایران و تاجیکستان است.
منبع