قوانین سختگیرانه علیه زراعت چوب / منابع طبیعی دنبال چیست؟

به گزارش خبرگزاری تسنیم از رشت،  زراعت چوب یا جنگلداری، در حقیقت درختان و بوته‌های چوبی را برای اهداف مختلفی مانند تولید چوب، کاغذ، سوخت، و محصولات غیرچوبی مانند میوه‌ها و رزین‌ها کشت و پرورش می‌دهد. این نوع زراعت می‌تواند به عنوان یک فعالیت پایدار و سودآور در نظر گرفته شود که به حفظ محیط زیست و بهبود اقتصاد منطقه کمک می‌کند و طی سال‌های گذشته همواره مسئولاه به زراعت چوب تاکید کرده‌اند ولی بعضا کشاورزان در روند کار خود با مشکلاتی مواجه می‌شدند. 

حفاظت از محیط زیست، منبع درآمد، بهبود خاک، حفظ تنوع زیستی و غیره از جمله مزایای زراعت چوب است که البته چالش‌هایی نیز در این خصوص از جمله زمان‌بر بودن رشد درختان، نیاز به مدیریت برای جلوگیری از آسیب‌های طبیعی و غیرطبیعی به نهال‌ها و درختان و تغییرات آب و هوایی را نیز در پی دارد. 

استان گیلان نیز به دلیل موقعیت مناسب اقلیمی، دارای ظرفیتی خوب برای زراعت چوب است که طی چند سال گذشته نیز افراد بسیاری به زراعت چوب روی آورده‌اند که در کنار دیگری کارهای کشاورزی، منبع درآمدی برای آنان باشد البته زراعت چوب برای خود دارای تعریفی قانونی است و شامل هر درختی نیست و درختان جنگلی شامل این قانون نمی‌شوند و درختان جنگلی باید حفظ شوند. 

یکی از وظایف ذاتی منابع طبیعی نیز برخورد با قاچاقچیان چوب است که هر چند وقت خبر دستگیری آنان از طریق ضابطین قضایی منتشر می‌شود ولی ظاهرا چون قوانین برخورد با این قاچاقچیان خیلی محکم نیست برخی افراد بعد از آزادی باز هم اقدام به قاچاق چوب می‌کنند، حال منابع طبیعی در راستای برخورد با قاچاقچیان، قانون و محدودیت‌های سنگینی را وضع کرده که طبق آن قطع و حمل چوب صنوبر کشاورزان منوط به دریافت مجوز است، همچنین از سوی دیگر کشاورزان فقط می‌توانند در روزهای یک شنبه و سه شنبه هر هفته نقل و انتقال را انجام دهند که برنامه‌ریزی کشاورزان را بر هم زده و از سوی دیگر، واحدهای تولیدی که یکی از نیازهای اولیه آنان چوب است با مشکل مواجه شده اند. 

حال با توجه به تداوم اجرای این قانون سختگیرانه، تعدادی از کارگران فعال کارخانه‌های این استان، امروز روبه‌روی استانداری گیلان تجمع کردند و با نوشته‌های بنری، گلایه خود را اعلام کردند.  

 *پیامدهای اقتصادی توقیف و محدودیت در حمل و نقل چوب 

یک فعال صنعت چوب در مصاحبه با خبرنگار تسنیم با اشاره به شعار سال «جهش تولید با مشارکت مردم» اظهار کرد: در استان گیلان، هزاران نفر با فعالیت در زمینه زراعت و فروش چوب صنوبر، امرار معاش می‌کنند، اما به نظر می‌رسد مسئولان به جای حل مشکلات، به دنبال پاک کردن صورت مسئله هستند! 

به گفته وی، منابع طبیعی از چندین ماه پیش شروع به توقیف کامیون‌های حامل پالت‌های چوبی، ضایعات چوب و خاک اره کرده است، در حالی که مواد اولیه کارخانجات ما شامل چوب سفید ایرانی (صنوبر) یا چوب وارداتی از روسیه می‌باشد و در حال حاضر مشکلاتی با اجرای این قانون به وجود آمده است. 

این فعال صنعت چوب خواستار تسهیل قوانین برای افزایش تولید و رونق اشتغال شد و تأکید کرد: حتی در انتقال ضایعات و خاک اره با محدودیت‌های مواجهیم که به دلیل عمرکوتاه و فسادپذیری این مواد، خسارات زیادی به تولیدکنندگان وارد می‌شود. 

در سال‌های گذشته، طرح زراعت چوب به عنوان یکی از برنامه‌های محوری سازمان جنگل‌ها برای تأمین نیاز کشور به چوب شناخته می‌شد، اما اکنون، به نظر می‌رسد سازمان منابع طبیعی به جای مقابله با قاچاقچیان و حفاظت از جنگل‌ها که وظیفه اصلی‌اش است، با اعمال محدودیت‌های متعدد، عملاً دست و پای کشاورزان و تولیدکنندگان را بسته و آنان را تحت فشار قرار داده است.  

 *اعتراضات صنوبرکاران صومعه‌سرا به گوش می‌رسد!  

چندی پیش نیز شاهد اعتراضات گسترده زارعان و تولیدکنندگان صنوبر در شهرستان صومعه‌سرا بودیم، این اعتراضات در حالی صورت می‌گیرد که به گفته سعید رحمت‌زاده نماینده مردم صومعه‌سرا در مجلس شورای اسلامی، این شهرستان رتبه نخست کشور در تولید چوب صنوبر را داراست.  

اما به نظر می‌رسد ضعف در برخی ضوابط وضع شده برای این صنعت، نارضایتی عمیقی را در میان صنوبرکاران به وجود آورده، اگرچه احتمال بروز خطا و کوتاهی در روند اجرای برخی فرآیندها وجود دارد، اما نباید به خاطر چند اشتباه محدود، صنعت پویای صنوبرکاری را با چالش مواجه کرد. 

برخورد قاطع و مناسب با تخلفات احتمالی، امری ضروری است و حل مشکلات پیش روی صنوبرکاری، نه تنها برای شهرستان صومعه‌سرا، بلکه برای استان گیلان نیز حائز اهمیت است و نمی‌توان آن را انکار کرد و نباید گذاشت برخی کاستی‌های جزئی، فرصت طلایی صنوبرکاری را به تهدیدی جدی تبدیل کند.

حال آن چیزی که زارعان چوب گیلان انتظار دارند و امروز نیز در راستای گلایه و انتقال مشکلاتشان روبه‌روی استانداری گیلان حضور یافتند این است که مسئولان گیلان،‌ مشکل و صحنه اصلی را به مسئولان کشوری منتقل کنند تا این مورد کوچ به یک چالش تبدیل نشود و با پشتیبانی استاندار و همراهی مسئولین استانی، صنعت صنوبرکاری می‌تواند جانی دوباره گرفته و به سوی توسعه و پیشرفت گام بردارد.  

انتهای پیام/


منبع

درباره ی پشتیبان

مطلب پیشنهادی

ویروس جدید چینی وارد ایران شده است؟

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، قباد مرادی درباره ورود ویروس جدید چینی به کشور …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *