به گزارش روز شنبه ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی سازمان ملل متحد، در این قطعنامه پیشنهادی کشور فرانسه که جمعه شب به اتفاق آرای ۱۵ کشور عضو شورای امنیت به تصویب رسید، همچنین از رواندا خواسته شده که بطور فوری و بدون هر گونه پیش شرطی نیروهای نظامی خود را از شرق کنگو خارج سازد.
شورای امنیت سازمان ملل درخواست خود را از تمام طرفهای مناقشه برای نهایی کردن توافق آتش بس فوری و بدون قید وشرط مطابق درخواست سران کشورهایث شرق و جنوب آفریقا، مورد تاکید قرار داد. اعضای شورای امنیت همچنین از جمهوری دموکراتیک کنگو و رواندا خواستند که بدون قید و شرط و به عنوان مسالهای فوری به منظور دستیابی به راه حلی صلحآمیز و پایدار برای مناقشه طولانیمدت در این منطقه، به مذاکرات دیپلماتیک بازگردند.
«نیکلا دو ریویر» نماینده فرانسه ضمن تشکر از اعضای شورای امنیت برای تعهد آنها در جریان مذاکرات هفته گذشته، گفت: این (قطعنامه) یک پیام روشن دارد حاکی از اینکه مناقشه شرق جمهوری دموکراتیک کنگو هیچ راه حل نظامی ندارد. وی افزود: باید به تهاجم گروه ام۲۳ با حمایت رواندا پایان داده شود.
اوضاع شرق کنگو از ماه ژانویه با پیشروی جنگجویان گروه ام۲۳ در استانهای «کیوو شمالی» و «کیوو جنوبی» رو به وخامت گذاشته و بحران به استان «ایتوری» نیز سرایت کرده است. این گروه مسلح شهر «گوما» بزرگترین شهر و همچنین شهر «بوکاوو» دومین شهر بزرگ منطقه شرق کنگو را تصرف کرده و هزاران نفر کشته شده و شمار بیشتری آواره شده و به کشورهای همسایه از جمله بروندی گریختهاند.
قطعنامه شورای امنیت حملات علیه غیرنظامیان و زیرساختها از جمله حملات به کارکنان سازمان ملل، نهادهای امدادی و پزشکی را به شدت محکوم کرد و از همه طرفها خواست که امکان دسترسی ایمن و فوری برای انتقال کمک به تمام افراد نیازمند را فراهم سازند. شورای امنیت همچنین ضمن اعلام حمایت کامل از ماموریت «موناسکو» سازمان ملل در کنگو (MONUSCO)، تاکید کرد که حمله به صلحبانان ممکن است جنایت جنگی باشد.
تحریمهای آمریکا علیه یک مقام ارشد دولت رواندا
در همین حال، وزارت خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه تحریمهایی مالی علیه «جیمز کاباریبه» از فرماندهان سابق ارتش رواندا و وزیر مشاور فعلی در امور همکاری منطقهای این کشور اعلام کرد. آمریکا همچنین «لارنس کانیوکا» سخنگوی ام23 و دو شرکت تحت کنترل او در انگلیس و فرانسه را تحریم کرد.
وزارت امور خارجه رواندا این تحریمها را ناموجه و بیاساس دانست و اعلام کرد که اعمال تحریم موجب حل و فصل مناقشه نخواهد شد. انگلیس نیز روز جمعه ادعا کرد که روندا به علت نقش این کشور در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو با «پیامدهایی» رو به رو خواهد شد.
دولت کنگو میگوید شورشیان ام۲۳ نیروی نیابتی رواندا هستند اما دولت کیگالی اتهام حمایت از شورشیان تکذیب میکند.
منبع