به گزارش روز یکشنبه ایرنا از پولیتیکو، معرفی کیت کلوگ، مشاور سابق امنیت ملی و ژنرال بازنشسته ایالات متحده، به عنوان فرستاده ویژه دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریکا در اوکراین و روسیه، تا حدی باعث آرامش کی یف شده است.
کیت کلوگ که مدافع صلح است، علنا اعلام کرده است که هرگونه توافقی برای پایان دادن به این جنگ فرسایشی تقریباً سه ساله، باید شامل تضمین های امنیتی و صلح پایدار برای اوکراین باشد و در عین حال از تهاجمات دیگر روسیه جلوگیری کند.
پولیتیکو در همین ارتباط افزود که کلوگ به دنبال این نیست که روسیه بتواند با پایان این جنگ به اهداف خود دست یابد.
کلوگ همچنین پیشتر در مصاحبه ای با خبرگزاری رویترز تصریح کرده بود که اگر اوکراین مذاکره را قبول نکند، حمایت های آمریکا نیز متوقف خواهد شد.
وی همچنین افزود که اگر ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه نیز مذاکره را قبول نکند، آمریکا سلاح های لازم برای شکست این کشور را به اوکراین ارسال خواهد کرد.
پولیتیکو خاطرنشان کرد که بر خلاف اکثر اطرافیان ترامپ، کلوگ از تصمیم جو بایدن، رئیس جمهوری کنونی آمریکا برای صدور مجوز استفاده از سلاح های دوربرد آمریکایی برای حمله به عمق خاک روسیه توسط نیروهای نظامی اوکراینی استقبال و تاکید کرد این موضوع به ترامپ اهرم های فشار بیشتری برای پایان دادن به جنگ خواهد داد.
ریچارد گرنل که در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ سرپرستی اطلاعات ملی را بر عهده داشت، در واکنش به این تصمیم بایدن در شبکه اجتماعی ایکس(توییتر سابق) نوشت که هیچ کس پیش بینی نمی کرد که جو بایدن جنگ در اوکراین را در دوره انتقال ریاست تشدید کند، به طوری که گویی وی درصدد راه اندازی یک جنگ جدید است.
بنابراین می توان گفت که کلوگ کسی است که ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین و اطرافیانش میتوانند با او همکاری کنند.
زلنسکی در حال حاضر با نشان دادن تمایل خود به حضور در پای میز مذاکره، به طرز زیرکانهای خود را با تغییر سیاست واشنگتن سازگار کرده است.
پیشتر زلنسکی در مصاحبه ای با اسکای نیوز اعلام کرد که اگر قلمرو تحت تصرفش زیر چتر ناتو قرار بگیرد، سپس اوکراین تلاش خواهد کرد تا از طریق مذاکره، بخشهایی از قلمروی خود که هماکنون تحت کنترل روسیه است را به روش دیپلماتیک پس بگیرد.
براساس این فرضیه، روسیه عملاً کنترل دونباس و کریمه را حفظ خواهد کرد، اما بدون اینکه کی یف الحاق آن ها را به رسمیت بشناسد یا قلمرو را به طور رسمی واگذار کند.
پولیتیکو افزود که احتمال اینکه ترامپ عضویت اوکراین در ناتو را تایید کند، بسیار کم است.
پوتین و اطرافیان او نیز بارها به وضوح اعلام کرده اند که هرگز با پیوستن اوکراین به ناتو موافقت نخواهند کرد.
بنابراین پیشنهادی که زلنسکی در مصاحبه با اسکای نیوز مطرح کرد، بیشتر برای نشان دادن آمادگی کی یف برای بررسی گزینههای مختلف است تمایل او به همکاری با ترامپ است.
وزیر امور خارجه سابق اوکراین نیز با اشاره به اظهارات زلنسکی مبنی بر این که کی یف باید برای بازپس گیری کریمه به دنبال راه حل های دیپلماتیک باشد، تاکید کرد که تمام این اظهارات اخیر پیامی برای ترامپ است.
وی همچنین تصریح کرد که ترامپ به دنبال راه حلی سریع برای پایان دادن به این مناقشه است. اما از آن جایی که پوتین معتقد است به اهداف خود نزدیک شده، بعید است که به دنبال پایان سریعی برای این مناقشه باشد.
این دیپلمات سابق اوکراینی خاطرنشان کرد که پوتین از آمادگی برای مذاکره و آتش بس صحبت می کند، اما در عین حال خواسته های او نه تنها امتیازات ارضی و عدم عضویت اوکراین در ناتو، بلکه اساساً عدم وجود ارتش اوکراین خواهد بود.
به گزارش ایرنا، رئیس جمهوری روسیه ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب نسبت به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.
ولادیمیر پوتین سه روز پس از آن، پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیاتی نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو – کییف به رویارویی نظامی تبدیل شد.
آمریکا و کشورهای غربی در پاسخ به این اقدام روسیه، تاکنون تحریمهای گستردهای را علیه مسکو اعمال و میلیاردها دلار تسلیحات و تجهیزات نظامی به کییف ارسال کردهاند.
منبع