رهاورد ایران از نشست گروه منطقه‌ای مبارزه با پولشویی اوراسیا/ جزئیات توافقات


به گزارش ایرنا از وزارت امور اقتصادی و دارایی، چهل و یکمین نشست عمومی گروه مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم اوراسیا (EAG) از پنجم تا نهم آذر ماه سال جاری در شهر «ایندور» هندوستان با حضور هیات جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان عضو ناظر برگزار شد.

«هادی خانی» معاون وزیر اقتصاد و دبیر شورای‌عالی مقابله با پولشویی و تأمین مالی تروریسم و رئیس مرکز ملی اطلاعات مالی که سرپرستی گروه ایرانی را در این اجلاس بر عهده داشت به تشریح جزئیات حضور ایران پرداخت.

از چهل و یکمین نشست عمومی گروه مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم اوراسیا برای ما بگویید.

خانی: نزدیک به ۲۰۰ نفر از سراسر دنیا در قالب هیات‌های نمایندگی از کشورهای عضو شامل هند، بلاروس، چین، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان همچنین کشورهای ناظر و کارشناسان نهادها و موسسات مهم بین‌المللی مانند سازمان ملل متحد، گروه ویژه اقدام مالی FATF، بانک جهانی، صندوق بین‌المللی پول و… در این نشست پنج روزه حضور داشتند.

جمهوری اسلامی ایران نیز به‌عنوان عضو ناظر گروه اوراسیا در این نشست حضور داشت.

چه مباحث مهمی در این نشست مطرح شد؟

خانی: کشورهای عضو در مورد موضوعاتی مانند پولشویی، تراکنش‌های غیرقانونی، تأمین مالی تروریسم و جرایم سایبری و راه‌حل‌های آنها بحث کردند.

تمرکز بر روش‌های پولشویی، نحوه استفاده از نقل‌ و انتقالات پول برون‌مرزی برای پولشویی، راهبردهای به کار رفته در تأمین مالی تروریسم و مقررات موجود برای جلوگیری از آنها از مهمترین مسائل مطرح شده در نشست‌ها بود.

در مورد تهدید بالقوه جرایم سایبری در امور مالی از جمله استفاده از ارزهای دیجیتال، پولشویی‌های حرفه‌ای و حساب‌های پروکسی و راهبردهای مبارزه با این چالش‌ها و آموزش‌هایی که می‌تواند برای سازمان‌های مجری قانون در مقابله مؤثر با چنین جرایمی اجرا شود نیز گفت‌وگو شد.

بررسی ایجاد مکانیسم واحد برای بررسی تأمین مالی گروه‌های تروریستی در منطقه و معاملات رمزارزها که برای تقویت تروریسم استفاده می‌شوند از دیگر مباحث مطرح شده در این اجلاس بود.

این اجلاس برای جمهوری اسلامی چه رهاوردی داشت؟

خانی: توافق با گروه منطقه‌ای مبارزه با پولشویی اوراسیا، توافق با معاون وزارت دارایی در امور بین‌الملل کشور ژاپن و توافق با دبیر بخش درآمد وزارت دارایی هند و رئیس واحد اطلاعات مالی این کشور از رهاوردهای این سفر بود.

همچنین گروه اوراسیا از فعالیت‌های جمهوری اسلامی ایران در زمینه پیشگیری و مقابله با پولشویی و تأمین مالی تروریسم با اهدای لوح شایستگی و به طور خاص در قطعنامه پایانی اجلاس، قدردانی کرد.

درباره ابعاد توافق با گروه اوراسیا توضیح دهید.

خانی: از آنجایی‌که ایران به‌عنوان ناظر به گروه اوراسیا پیوسته است به دنبال همکاری فنی این گروه منطقه‌ای در زمینه رعایت استانداردهای FATF است، بر این اساس در نشست مشترک بین هیات اعزامی جمهوری اسلامی ایران و دبیرخانه گروه منطقه‌ای اوراسیا توافق شد که تیم فنی و حقوقی دبیرخانه، در فرآیند تکمیل برنامه اقدام جمهوری اسلامی ایران مشارکت و در چگونگی پاسخ به ابهامات مطرح شده از سوی FATF، مشاوره فنی و حقوقی به جمهوری اسلامی ایران ارائه کند.

همچنین در چارچوب این توافق، گروهی از جمهوری اسلامی ایران برای آشنایی بیشتر با استانداردهای گروه ویژه اقدام مالی FATF و آگاهی از نحوه تعامل با این گروه در ارزیابی‌های دوجانبه، به محل دبیرخانه این گروه منطقه‌ای اعزام خواهند شد.

به چه توافقی با طرف ژاپنی رسیدید؟

خانی: در نشست مشترک با آقای «میتسوتوشی کاجیکاوا» معاون وزارت دارایی در امور بین‌الملل ژاپن که هم‌زمان رئیس هیات ژاپن در FATF و ریاست مشترک کارگروه منطقه‌ای مبارزه با پولشویی آسیا و اقیانوسیه (APG) را نیز بر عهده دارد، این مقام ژاپنی ضمن اعلام خرسندی از گزارش ارائه شده درباره اقدامات جمهوری اسلامی ایران در حوزه مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم اعلام کرد که دولت ژاپن تصمیم دارد در فرآیند عادی‌سازی پرونده جمهوری اسلامی ایران در FATF کمک کند و صدای ایران در بین کشورهای گروه ۷ به‌عنوان مؤسسان گروه ویژه اقدام مالی در خصوص اقدامات به‌عمل‌آمده در حوزه مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم باشد.

همچنین در این نشست، راهکارهای اشتراک دانش و تجارب ایران و ژاپن در حوزه‌هایی نظیر رمزارز و مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم به بحث‌وبررسی گذاشته شد.

توافق ما با هندوستان دارای چه ابعادی است؟

خانی: در نشست با آقای «ویوک آگاروال» دبیر بخش درآمد وزارت دارایی هند و رئیس واحد اطلاعات مالی این کشور، طرفین برای به‌اشتراک‌گذاری دانش فنی و مشاوره تخصصی برای رعایت دقیق توصیه‌های گروه ویژه اقدام مالی (FATF) و خروج ایران از فهرست سیاه این گروه با کمک گروه منطقه‌ای اوراسیا به توافق رسیدند.

گروه اوراسیا و هند به طور مشترک در حال برنامه‌ریزی برای ابداع راه‌هایی برای ارائه کمک‌های فنی به ایران برای تطابق با استانداردهای FATF هستند.

از تقدیر ویژه گروه اوراسیا از ایران سخن گفتید، در این باره توضیح دهید.

خانی: برای نخستین‌بار لوح شایستگی گروه اوراسیا به جمهوری اسلامی ایران به‌خاطر مشارکت فعال در پیشبرد برنامه‌های این گروه در مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم اعطا شد.

این لوح برای مشارکت فعال و کمک به توسعه فعالیت‌های گروه منطقه‌ای مبارزه با پولشویی اوراسیا (EAG) اهدا شد.

رئیس گروه منطقه‌ای مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم اوراسیا این لوح تقدیر را به مناسبت بیستمین سالگرد تأسیس این گروه در حضور نمایندگان گروه ویژه اقدام مالی (FATF)، بانک جهانی، صندوق بین‌المللی پول همچنین نزدیک به ۲۰۰ نفر از هیات‌های نمایندگی کشورهای مختلف به هیات ایرانی اعطا کرد.

موضوع تقدیر خاص از جمهوری اسلامی ایران در قطعنامه پایانی اجلاس چه بود؟

خانی:‌ به دنبال ارائه‌های متعدد اقدامات کشور در حوزه مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم به‌ویژه در طول دو سال گذشته، توسط نمایندگان جمهوری اسلامی ایران در نشست‌های گروه منطقه‌ای مبارزه با پولشویی اوراسیا (EAG) اعضای اصلی این گروه متشکل از روسیه، بلاروس، هند، چین، قرقیزستان، قزاقستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان و برخی اعضا ناظر به‌ویژه ژاپن به‌عنوان رئیس گروه منطقه‌ای مبارزه با پولشویی آسیا و اقیانوسیه (APG) در مصوبه و بیانیه نشست پایانی اجلاس چهل و یکم، حمایت خود را از اقدامات جمهوری اسلامی ایران اعلام کردند.

همچنین اعضا متعهد شدند در خروج جمهوری اسلامی ایران از فهرست کشورهای پرخطر FATF مشارکت و کمک فنی ارائه نمایند.

در بیانیه پایانی آمده است: «اجلاس اصلی، مشارکت‌های اعضای ناظر را شنید و از تجربه‌های ارائه شده تشکر کرد و در خصوص همکاری‌های بیشتر ابراز امیدواری کرد. اجلاس اصلی از تلاش‌های جمهوری اسلامی ایران برای بهبود نظام مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم ملی خود استقبال کرد و تصمیم گرفت به ایران کمک‌های فنی در رابطه با ارائه گزارش پیشرفت به گروه مرور همکاری‌های بین‌المللی فاتف (ICRG) ارائه کند همچنین به ایران جهت حذف از فهرست کشورهای پرخطر FATF کمک کند.»

این تصمیم در حضور سایر اعضای ناظر نظیر بانک جهانی، صندوق بین‌المللی پول، سازمان همکاری‌های شانگهای، نمایندگان کمیته‌های سازمان ملل، FATF، بانک توسعه آسیایی، آمریکا، ژاپن، امارات و … به تصویب رسید و در بیانیه پایانی اجلاس ۴۱ و تارنمای گروه درج شد.

همچنین رئیس گروه منطقه‌ای مبارزه با پولشویی اوراسیا در نشست پایانی نیز به‌طور رسمی با اهدای لوح تقدیر به بنده به‌عنوان معاون وزیر اقتصاد و رئیس مرکز ملی اطلاعات مالی، از اقدامات جمهوری اسلامی ایران در انجام مأموریت‌های مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم در منطقه اوراسیا قدردانی کرد.


منبع

درباره ی پشتیبان

مطلب پیشنهادی

حقابه سیستان با همکاری دولت و دیپلماسی قوی به نتیجه خواهد رسید

به گزارش خبرنگار ایرنا، عباس علی‌آبادی شامگاه جمعه در نشست «برسی مسائل سیستان» که با …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *