به گزارش خبرنگار ایرنا، شهرستان مرودشت نخستین مقصد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سفر به استان فارس بود؛ شهرستانی که در فاصله ۴۵ کیلومتری شمال کلانشهر شیراز قرار دارد و از ظرفیتهای قابل توجهی در عرصه فرهنگ و هنر بهره میبَرد؛ شهری با قدمتی چندینهزارساله که در طول سالهای گذشته همواره مَهدِ تمدنهای باستانی و پرورشدهنده فرهنگوران و هنرمندان بزرگی بوده و هست؛ فرهنگوران و هنرمندانی که شماری از آنها روز پنجشنبه دوم اسفندماه برای استقبال از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مشتاقانه گِردِ هم آمده بودند و ساعتی پیش از حضور متولیان فرهنگی در وعدگاه دیدار حضور یافته، مینواختند و میخواندند به گونهای که فضا با نوای ساز و شعر آنها شاد و طربانگیز شده بود.
مرودشت نخستین مقصد؛ از استقبال فرهنگدوستان تا حضور بیواسطه وزیر
اهالی فرهنگ و هنر مرودشت ایستاده در انتظار بودند تا با گشایش خانه ادبیات شاهد دمیده شدن روح و جان تازهای به فرهنگ این کُهن دیار باشند؛ هنوز مدت زمان زیادی از دفنوازی بانوان مرودشتی و شعرخوانی شماری از هنرمندان نگذشته بود که با اعلام حضور وزیر، همه برای استقبال از او به سوی درب ورودی مجموعه به راه افتادند؛ در این میان حضور پررنگ کودکانی با پیراهن آذین شده به سه رنگ پرچم ایران که برای خوشآمدگویی به وزیر جمع را همراهی میکردند حس و حال پُرشوری به این رویداد بخشیده بود، هنرمندان در تلاش بودند خود را به این مقام ارشد در حوزه فرهنگ و هنر برسانند تا مطالباتشان را از نزدیک با او در میان بگذارند، دختران دفنواز هم بار دیگر بر دفها ضربه میزدند؛ گویا درصدد بودند با آوای دف که بر فراز آسمان مرودشت طنینانداز شده بود این حضور ثمربخش را ارج نهند.
بالاخره انتظارها به پایان رسید و خانه ادبیات مرودشت در پیشگاه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و با حضور استاندار فارس و شماری از مسئولان و هنرمندان استان با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید و چیدن رُبان توسط وزیر به بهرهبرداری رسید.
اما این مراسم پایانبخش برنامه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این شهرستان نبود، سید عباس صالحی پس از افتتاح خانه ادبیات، مدتی نیز در میان هنرمندان و فرهنگوران مرودشت ماند و صمیمانه و صبورانه گوش به دردِدلها و دغدغههای اهالی فرهنگ و هنر این خطه سِِپُرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در تلاش بود تا در همین مدت اندکی که فرصت حضور در میان هنرمندان و فرهنگوران مرودشتی را داشت در جریان گوشهای از مشکلات و چالشهای آنها قرار بگیرد.
ازدحام و شلوغی جمعیت در پیرامون او موج میزد اما دیدار او با این جمع فرهیخته بدون هیچ واسطه و محدودیتی صورت گرفت؛ صالحی در حالی که کنار اهالی فرهنگ و هنر این شهرستان گام برمیداشت و از زیرساختهای هنری و فرهنگی آنها در این مجموعه دیدن میکرد به بررسی مسائل و شنیدن مشکلات مردم تا پایان حضورش در آن مکان ادامه داد.
مأموریت دوم؛ افتتاح کتابخانه «امین ولایت» و قول رساندن کتاب به دست کودکان
مقصد بعدی وزیر فرهنگ و ارشاد حضور در آیین افتتاح کتابخانه «امین ولایت» شهر صدرا بود؛ مأموریتی که با همان حال و هوای مراسم مرودشت به خوبی انجام شد و این کتابخانه هم که نخستین کتابخانه افتتاح شده توسط او در این سفر بود در نهایت با زیربنای ۷۵۰ متر مربع در مسجد علی بن ابی طالب (ع) به بهرهبرداری رسید.
حضور خادمان حرم شاهچراغ (ع) با در دست داشتن قرآن و پرچم مطهر این آستان مقدس در آیین افتتاحیه و بازدید میدانی وزیر فرهنگ و ارشاد از بخشهای مختلف این کتابخانه از نقاط عطف این مراسم بود؛ کتابخانهای که به همت آستان مقدس حضرت احمدبن موسی(ع) احداث شده و مخزن آن دارای هشت هزار جلد کتاب است.
وزیر فرهنگ و ارشاد از بخشهای مختلف این کتابخانه که شامل مخزن، نشریات، کودک و بازی، سالن مطالعه عمومی، سالن مطالعه ویژه، ساختکده، علم و خلاقیت و فضای کار اشتراکی میشد بازدید کرد و در بخش کودک و بازی در حالی که مهربانانه با تک تک کودکان سلام و احوالپرسی میکرد و با صبر و شکیبایی از آنها درخواستهای کودکانهشان را میپرسید، قول تأمین کتابهایی که مورد نیازشان بود را داد.
صالحی همان جا و در حضور یکی از کودکان که با او به گفتوگو پرداخته بود از مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس قول گرفت که کتابهای درخواست شده آنها را تا روز شنبه به دستشان برساند.
سومین برنامه؛ گشایش کتابخانه شهید رییسی با ثبت یک عکس ماندگار
وزیر فرهنگ پس از بازدید پُربار از کتابخانه «امین ولایت» راهی فرهنگسرای حکمت در شهرک گلستان شیراز شد.فرهنگسرایی که قرار بود در آن کتابخانه «شهید ابراهیم رئیسی» به بهرهبرداری برسد.
صالحی پس از افتتاح این کتابخانه نیز به بازدید از بخشهای مختلف آن پرداخت و در این بازدید هم همچنان شنونده مطالبات کتاب دوستان و اهالی فرهنگ بود؛ از مهمترین بخشهای این کتابخانه که با مشارکت شهرداری به بهرهبرداری رسیده بخش توانخواهان و بخشهای فرهنگی و علمی با در نظر گرفتن ابزار مربوطه برای انجام کارهای هنری و علمی بود؛ ساخت درخت دانش در بخش کودکان هم از دیگر اقدامات قابل توجه در این مجموعه بود که مورد توجه وزیر فرهنگ و ارشاد قرار گرفت.
بازدید از این کتابخانه هم با گرفتن تصاویر و عکسهای یادگاری در مقابل فرهنگسرای حکمت به پایان رسید؛ تصاویری ارزشمند که در پایان هر افتتاح و با حضور وزیر در کنار اهالی فارس از کودک تا میانسال گرفته تا متولی و دستاندرکار به ثبت میرسید.
سومین کتابخانه ای که در روز پنجشنبه دوم اسفندماه به دست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در شیراز افتتاح شد، کتابخانه الفبا بود که با مشارکت شهرداری در فرهنگسرای استاد محمد بهمن بیگی شیراز به بهرهبرداری رسید؛ کتابخانهای که با زیربنای یکهزار و ۵۰۰ متر مربع با اعتبار ۸۰میلیارد ریال به همت ادارهکل کتابخانههای عمومی فارس طراحی و تجهیز شده و به عنوان چهل و یکمین کتابخانه عمومی شهرستان شیراز به شمار میرود.
آغاز خدماترسانی کتابخانههای سیار در مقصد چهارم
پیش از برگزاری این مراسم، آیین افتتاح کتابخانههای سیار «سفیر دانایی ۴» و «سفیر دانایی ۵» نیز در مقابل فرهنگسرای استاد محمد بهمن بیگی برپا شد و پس از اعلام رسمی آغاز خدماترسانی این کتابخانههای سیار وزیر فرهنگ و ارشاد برای بهرهبرداری از کتابخانه الفبا پا به فرهنگسرای بهمنبیگی گذاشت.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پس از افتتاح این سه کتابخانه عمومی در جمع خبرنگاران شیراز گفت: کتابخانههای عمومی صرفا فضای انباشت کتاب نیست بلکه خدمات مختلفی که امروز در هر کتابخانه ارائه میشود میتواند به توسعه ملی و استانی کمک کند.
سید عباس صالحی افزود: کتابخانههای عمومی کشور، در دهه اخیر با نگاهی نو ایجاد شده و تلاش شده تا تبدیل به مراکزی چند منظوره شود که بتواند فرصتهای مختلف را فراهم کند.
استاندار فارس هم در این بازدید نوید اجرای کتابخانه مرکزی شیراز را داد و گفت: این کتابخانه تأمین اعتبار شده و عملیات اجرایی آن به زودی آغاز میشود.
طبق گفته متولیان امر با افتتاح ۲کتابخانه عمومی شهید رئیسی و الفبا در شهر شیراز ۲ هزار و ۵۰۰ متر مربع به فضای کتابخانهای این شهر افزوده شد و این فضا را در مرز فارس ۲۲ درصد افزایش داد.
جشنواره شعر فجر؛ پایانبخش برنامههای روز نخست
از دیگر برنامههای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در روز نخست سفر به استان فارس حضور در آیین پایانی نوزدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر بود؛ در این آیین شاعرانی از تاجیکستان و قرقیزستان به شعرخوانی پرداختند و پس از اجرای گروه موسیقی و سخنرانی استاندار و مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس متن بیانیه جشنواره توسط دبیر این رویداد قرائت شد.
سپس برگزیده بخش کتابآرایی جشنواره معرفی و از استاد صفر عبدالله نویسنده و ادیب پیشکسوت تاجیک هم به صورت ویژه تجلیل و از او درخواست شد تا در این آیین دقایقی را به سخنرانی بپردازد.
این نویسنده پیشکسوت در هنگام سخنرانی خود در حالی که بغض گلویش را گرفته و اشک در چشمانش حلقه زده بود با خواندن بیت «چو ایران نباشد تَن من مباد» تحسین و تشویق حاضران را برانگیخت.
پس از آن نوبت به سخنرانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رسید.
صالحی در سخنرانی خود در این برنامه از فراز و نشیبهای ایران در دورههای مختلف تاریخی و نقش شعر و شاعران در غنیسازی واژگانی زبان فارسی و اتصال تاریخی و تمدنی طی هزار سال سخن گفت و اعلام کرد: خراسان و فارس دو پایگاه اصلی شعر بوده و هستند و در نگاهی به آینده، این افتتاحیه را مبدأیی قرار دهیم برای اینکه فضای سرزمین عطار، خیام و فردوسی و سرزمین حافظ و سعدی در پیوند با یکدیگر به پایگاه جدیتری برای شعر برای گسترشبخشی به این امپراتوری معنایی ایجاد کنند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: هر دو استانداران خراسان و فارس نیز فرهنگ دوستانی هستند که میتوانند این افق را امیدوارانه کنندهتر ایجاد کنند و وزارت فرهنگ نیز برای تحقق این مهم در خدمت همه استانها بویژه این دو استان است.
بدین ترتیب نخستین روز پُرکار از سفر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تقدیر از برگزیدگان نوزدهمین جشنواره شعر فجر به پایان رسید.
آیین افتتاح پردیس سینمایی فسا آغازگر روز دوم سفر
و اما سفر به شهرستان فسا که در فاصله ۱۵۴ کیلومتری جنوب شیراز واقع شده و برگزاری آیین افتتاح پردیس سینمایی این شهرستان آغازگر روز دوم سفر وزیر فرهنگ به استان فارس بود؛ آیینی که در آن تعداد قابل توجهی از اهالی فرهنگ و هنر این شهرستان حضور داشتند و پردیس سینمایی فسا با اعتبار ۵۰۰ میلیارد ریال توسط وزیر به مرحله بهرهبرداری رسید.
هرچند که قرار است این مجموعه در فازهای آینده تکمیلتر شود اما در حال حاضر با یکهزار و ۷۰۰ متر زیربنا، دارای ۲ سالن ۳۲۸ نفره و ۵۵ نفره و یک سالن پلاتو است و میتواند پاسخگوی بخش قابل توجهی از نیازهای فرهنگی این شهرستان باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد در آیین افتتاح این پردیس بر این موضوع تأکید کرد که زیرساختهای فرهنگی و هنری متناسب رویش نیروی انسانی در همه حوزهها وجود ندارد و سرعت خلاقیتها و استعدادهای پرورش یافته در انقلاب اسلامی با زیرساختها و توجه به اشتغال و معیشت آنها همراهی نمیکند.
صالحی که معتقدست این مسئله یکی از مهمترین دغدغههای فرهنگی کشور است اتخاذ تدابیر برای حل این دغدغه را ضروری دانست.
آغوش باز داراب به روی متولیان فرهنگی برای گشایش کتابخانه دارابگرد
مقصد بعدی وزیر فرهنگ در دومین روز از سفرش به استان فارس حرکت به سمت شهرستان داراب بود؛ شهرستانی که در ۲۴۵ کیلومتری جنوب شیراز واقع شده و در روز دوم از سفر وزیر، آغوشش را به شوق افتتاح کتابخانهای با عنوان دارابگرد به روی متولیان فرهنگی گشوده بود؛ کتابخانهای که در ۲ هزار و ۳۰۰ متر مربع و ۹۷۰ متر زیربنا توسط ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس احداث شده و قرار است دویست و هفتاد و پنجمین کتابخانه عمومی فارس باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد پس از افتتاح این کتابخانه که با اعتبار ۲۰ میلیارد ریال به همت ادارهکل کتابخانههای عمومی استان فارس طراحی و تجهیز شده اعلام کرد: اگر کتابخانههای عمومی موفق شوند کودکان و نوجوانان را جذب کنند، آینده کشور تضمین میشود.
صالحی در سفر شهرستانی خود به داراب در جمع اهالی فرهنگ و هنر این شهرستان هم حضور یافت و پس از شنیدن دغدغههای آنها گفت: هر چه در توسعه اقتصادی و اجتماعی خود را جلو ببریم، اگر حال هنرمندان و اصحاب فرهنگ و هنر خوب نباشد، پس از مدتی عقبگردی کلی خواهیم داشت.
مقصد نهایی سفر؛ «متروکتاب» و رونمایی از ۴۰ عنوان کتاب در این مکان
برنامههای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دومین روز از سفرش به استان فارس اما به شهر داراب ختم نشد و او پس از بازگشت به شیراز در آیین افتتاح «متروکتاب» در ایستگاه نمازی و مراسم رونمایی از ۴۰ عنوان کتاب در این مکان نیز شرکت کرد.
در این آیین اعلام شد که پنج ایستگاه مترو شیراز از امروز خدمات مترو کتاب را ارائه میدهند و ۲۰ هزار جلد کتاب در این پنج ایستگاه توزیع میشود؛ این کتابها قرار است به طور مداوم شارژ شوند تا قفسهها خالی نماند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور در این مکان لحظاتی را به مرور عنوان و صفحات برخی از کتابهای این قفسهها که توسط خودش رونمایی شدند اختصاص داد و بعد از شنیدن صحبتهای فرهنگدوستان شیراز که در جوار او در خصوص این اقدام سخن میگفتند پیشنهاد داد که کتابهای صوتی برای استفاده در این محیط شلوغ و پر رفت و آمد متناسب است.
صالحی همچنین گفت: متناسب بودن کتاب با فضا و مدیریت در گردش بودن آن در تداوم این طرح مترو کتاب اهمیت بالایی دارد.
با پایان یافتن این برنامه، سفر پُرکار و پُربرنامه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم به پایان رسید؛ سفری که در آن استاندار فارس، دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور، مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب ایران، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس و شماری از مسئولان استانی و شهرستانی هم او را همراهی میکردند؛ سفری که سرشار از رهاوردهای کوچک و بزرگ برای فرهنگدوستان و هنرمندان فارس بود؛ رهاوردهایی که وزارت فرهنگ و ارشاد در یک سفر دو روزه برای این استان پهناور به ارمغان آورد.
حالا اهالی فرهنگ و هنر فارس با پایان این سفر چِشمِ اُمید به رونق گرفتن رویدادهای با شکوه در گوشه گوشه این دیار دارند؛ آنها در این مدت تلاش کردند تا بخشی از کم و کاستیهای استان را به گوش وزیر فرهنگ و ارشاد برسانند به امید اینکه این سفر زمینهساز تغییر و تحولات بهتر و بیشتری برای فارسِ همیشه فرهنگدوست و هنرپرور باشد.
منبع