به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، اختتامیۀ جایزه پژوهشهای برتر در روابط خارجی با حضور دکتر غلامعلی حداد عادل و جمعی از محققان و اندیشمندان حوزۀ روابط خارجی در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد.
حداد عادل در این مراسم گفت: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در شرایط ویژهای تشکیل شد. بنده هم از روز اول عضو حقیقی سازمان بودم و شاهد تولد و رشد آن بودم. من همیشه از دیرباز توصیهام به رؤسای سازمان این بود که برای رایزن فرهنگی سرمایه گذاری کنید و نیروی انسانی تربیت کنید و تکلیف خودتان را با این احتیاج روشن کنید. اگر این کار را انجام ندهید، رایزن فرهنگی در سازمان چگونه تأمین شود؟
وی تشکیل دوره کارشناسی ارشد برای تربیت رایزن فرهنگی را از ضروریات این امر دانست و گفت: در هر کار و در هر نهاد و مؤسسهای و جهت تحقق هر مقصودی، عنصر کلیدیاش، تعبیۀ فرد مناسب آن حوزه است. اگر این عنصر تأمین نشود، از بقیۀ عناصر کاری ساخته نیست. در فرهنگستان طی این سالها موفق شدیم دانشی تولید کنیم به عنوان واژه گزینی و اصطلاح گزینی. وزارت علوم را متقاعد کردیم که توانایی تربیت کارشناسی ارشد در این حوزه را داریم. تاکنون 10 دوره است که در این رشته دانشجو تربیت میکنیم.
حداد عادل با اشاره به اینکه در دوره جدید سازمان فرهنگ و ارتباطات این کار از صورت آرزو به عمل مبدل شده است، گفت: پژوهش خوب، محصول آموزش خوب است. پژوهش، میوۀ درخت آموزش است؛ لذا اساتید مختلف را دعوت کردیم و جلسات متعدد گذاشتیم و یک برنامه درسی مناسب طرحریزی شد. بناست دانشجویانی از رشتههای مختلف بتوانند در این دوره ارشد شرکت کنند و اگر رشتهشان متناسب با مأموریت سازمان نبود، طبق قواعد وزارت علوم، تا سقف 10 واحد برایشان دروس جبرانی داشته باشیم. روش تحقیق، نظریه ارتباطات و رسانه، نظریه فرهنگی، اصول روابط بین الملل، ایران فرهنگی، تاریخ معاصر ایران، اصول و مبانی دیپلماسی فرهنگی و آشنایی با آداب دیپلماتیک از جملۀ این دروس است.
وی افزود: برای رشتۀ کارشناسی ارشد 18 واحد درسهای تخصصی الزامی است: ارتباطات میان فرهنگی، اصول و مبانی دیپلماسی عمومی، روش تحقیق در مطالعات فرهنگی، کارورزی دیپلماسی فرهنگی، جغرافیای فرهنگی، مدیریت فرهنگی در عرصه بین الملل، گفتمان انقلاب اسلامی، رسانه و افکار عمومی در بین الملل و اقتصاد فرهنگ از جملۀ این دروس هستند. در این برنامهریزی درسی دنیا را به 6 حوزه تقسیم کردیم: کشورهای حوزه مقاومت، کشورهای فرهنگ و تمدن مشترک (ایران فرهنگی)، آسیای میانه و بخشهایی از هند و پاکستان و حوزۀ سوم، کشورهای حوزه خلیج فارس، حوزه آفریقا، آمریکای لاتین، تمدن شرق آسیا و تمدنی غرب. فردی که کارشناسی ارشد میشود، پس از فراگیری دروس عمومی، در این خوشهها درس دارد: ادیان و مذاهب، هنر اقوام و زبانها، رسانههای منطقهای، حقوق فرهنگی سازمانها و معادلات منطقه.
حداد عادل تأکید کرد که اگر کسی میخواهد در حوزۀ عربی فعال باشد، علاوه بر زبان انگلیسی، باید عربی هم بداند و تمام رایزنان باید زبان حوزۀ کشور خود را بدانند.
حجت الاسلام ایمانی پور رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در این مراسم گفت: سازمان نیاز به هوشمندسازی دارد. سازمانی موفق است که پژوهش محور باشد و برای برنامههای خود نظاممند عمل کند، لذا نیاز است پیش بینیهای لازم صورت گیرد. در این راستا یکی از اقدامات ما طراحی جایزۀ پژوهشهای برتر در روابط فرهنگی بود.
وی افزود: عموماً درباره روابط خارجی مطالعات گستردهای صورت نمیگیرد. کشورهای رقیب برای این امر هزینه میکنند. عموماً در حوزۀ پژوهش در روابط خارجی و نیز پژوهشهای روابط فرهنگی سرمایهگذاری نمی شود. سال گذشته که اولین برنامه را انجام دادیم، از مراکز علمی و دانشگاهی پیگیری کردیم و کارهای برجستهای ندیدیم. لذا یکی از فلسفههای شکل گیری این جایزه تشویق این مراکز برای تولید محتوا بود.
ایمانی پور با تأکید بر اینکه مشکل همیشگی کشورهای تازه توسعه یافته، پیوند پژوهش با حوزه اقدام و عمل است، گفت: این جایزه دو سالانه شد به دلیل اینکه از پژوهشهای درون سازمانی و رایزنان استفاده شود. این فرصت دو ساله سبب ایجاد فرصت برای پژوهشگران ما میشود.
ایمانی پور یکی از اقدامات ضروری سازمان را تغییر ریل مطالعات برای مطالعات کاربردی دانست و گفت: نیاز به پژوهشهای علمی کاربردی داریم. با ادغام مرکز مطالعات سازمان در مرکز برنامه ریزی، مرکز مطالعات را با عنوان مرکز سیاستپژوهی و برنامهریزی و مدیریت عملکرد ایجاد کردیم. ویژگیهای جایزۀ امسال، رشد کمی آثار بود. 17 اثر فقط در حوزه تألیف و ترجمه آمد که گویای فعالیت خوب محققان ما بود.
وی افزود: به کارگیری هوش مصنوعی در روابط فرهنگی از دغدغههای ما بود که در این جایزه محقق شد. انتظار داریم تمام بخشهای سازمان در این رابطه فعال باشند. امت سازی، تمدن نوین و سبک زندگی در پژوهشهای محققان وجود داشت.
در انتهای این مراسم از محققان و پژوهشگران برتر تقدیر شد. برخی از برگزیدگان از قرار ذیل هستند:
در بخش ترجمه کتاب به زبانهای دیگر رسول اسماعیل زاده حائز رتبۀ اول.
در بخش برگردان کتاب از خارجی به فارسی (کتاب چینی به فارسی ) عادل خوانی با عنوان جامعه شناسی اقوام چین نفر اول.
در بخش تألیف کتاب، مسعود صدرمحمدی با عنوان اطلس دینی اهل سنت ترکیه حائز رتبۀ اول، زهرا رشیدبیگی با عنوان کتاب ادیان ایران حائز رتبه دوم و حبیب الله ارزانی رایزن ایران در مالزی با عنوان کتاب الگوی باسته رایزان فرهنگی ایران حائز رتبۀ سوم شدند.
در بخش طرح تحول سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی بهروز عباس زاده حائز رتبۀ سوم شد.
انتهایپیام/
منبع