به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، ۲۶ ژانویه از سوی سازمان ملل به عنوان «روز جهانی انرژی پاک» نامگذاری شده و فرصتی است تا اهمیت استفاده از منابع انرژی پایدار، تجدیدپذیر و دوستدار محیط زیست در جهان برجسته شود.
این روز به جهانیان یادآوری میکند که بهرهبرداری از انرژیهای تجدیدپذیر مانند خورشید، باد، آب و زیستتوده نهتنها به کاهش انتشار گازهای گلخانهای کمک میکند، بلکه اثرات مثبتی بر کیفیت زندگی نسلهای کنونی و آینده دارد.
در سالهای اخیر، پیشرفتهای فناوری و افزایش آگاهی عمومی موجب شده است تا سرمایهگذاریهای جهانی در حوزه انرژی پاک رشد چشمگیری داشته باشد.
در این راستا، کشورها و سازمانهای مختلف در سراسر جهان تلاش میکنند تا با افزایش استفاده از این منابع، مانع گرمایش بیشتر کره زمین شوند.
هر ساله در این روز و در جهان فعالیتهایی همچون کارگاههای آموزشی، نمایشگاهها و برنامههای آگاهیبخشی برگزار میشوند تا عموم مردم را با فواید انرژی پاک و نقش آن در مقابله با تغییرات اقلیمی آشنا کنند.
روز جهانی انرژی پاک که در سال ۲۰۲۳ از سوی مجمع عمومی سازمان ملل نامگذاری شد، یادآور این است که حفاظت از محیط زیست و بهینه سازی مصرف سوختهای فسیلی نیازمند همبستگی جهانی است.
هدف ۵ درصدی تولید برق از انرژیهای نو در برنامه ششم محقق نشد
براساس آخرین آماری که در تارنمای سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری برق ایران انتشار یافته سهم انرژی های تجدیدپذیر و پاک کشور تا آخر آذرماه به یک هزار و ۵۲۰.۵۲ مگاوات رسیده است در حالی که طبق برنامه ششم توسعه می بایست سهم انرژیهای پاک و تجدید پذیر در تولید برق به حداقل ۵ درصد می رسید.
اکنون سهم انرژیهای تجدیدپذیر و پاک در تولید برق کشور هم به هفت دهم درصد رسیده است.
البته تلاش برای توسعه استفاده از انرژی های پاک و تجدیدپذیر در دولت چهاردهم با توجه به بروز ناترازی شدید انرژی به طور جد در دستور کار قرار گرفته است.
در این راستا در برنامه هفتم توسعه پیش بینی شده است که در سال پایانی این برنامه ظرفیت منصوبه انرژی های تجدیدپذیر در کشور به 12 هزار مگاوات برسد.
امید به افزایش سهم انرژیهای نو در دو سال آینده
عباس علی آبادی وزیر نیرو در جریان بازدید از بیستمین نمایشگاه بین المللی صنعت آب، تاسیسات آب و فاضلاب از رسیدن سهم تجدیدپذیر ها تا آخر سال به یک هزار و ۸۰۰ و یا ۲ هزار مگاوات خبر داد و ابراز امیدواری کرد که این سهم در سال آینده بیشتر نیز خواهد شد.
براساس تازه ترین گزارش ها و دادههای منتشره از سوی سازمان ملی انرژی چین (NEA) در سال ۲۰۲۴، ظرفیت منصوبه نیروگاههای خورشیدی این کشور نزدیک به ۴۵ درصد و ظرفیت منصوبه برق بادی ۱۸ درصد نسبت به سال قبل افزایش داشته است که منجر به افزایش ۱۴.۶ درصدی کل ظرفیت منصوبه تولید برق در دومین اقتصاد بزرگ جهان شده است.
با اقدام های انجام شده در سال گذشته میلادی مجموع ظرفیت منصوبه نیروگاههای خورشیدی در چین به ۸۸۷ گیگاوات و بادی به ۵۲۱ گیگاوات رسیده است که رکوردی در نوع خود محسوب و منجر شده است؛ چین شش سال زودتر به هدف خود برای نصب ۱۲۰۰ گیگاوات ظرفیت بادی و خورشیدی تا سال ۲۰۳۰ دست یافته است.
منبع