به گزارش ایرنا از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، سید روحالله حسینی رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کابل در سخنرانی خود گفت: تاریخ افغانستان نشان داده که این کشور، نمونه بارز و برجستهی همزیستی مسالمتآمیز در بین کشورهای اسلامی در طی اعصار و قرون گذشته است. ممکن است که در حال حاضر، افغانستان؛ زخم خورده جنگها و نزاعها باشد؛ اما آنچه واقع شده و شرایط موجود، نشأت گرفته از دسیسههای خارجی است.
وی افزود: تاریخ فرهنگ غنی و پربار کشور افغانستان میتواند الگوی مناسبی برای استمرار همزیستی مسالمتآمیز باشد. اگر چه طی دههای گذشته تغییراتی عمده را در این کشور شاهد بودیم؛ اما اکنون افغانستان در آستانه تجربه کردن الگوی جدیدی است که میطلبد تا وضعیت فعلی، در زمره دغدغه روشنفکران و اندیشمندان قرار داشته باشد.
رایزن فرهنگی ایران اظهار داشت: راهکارهایی وجود دارد برای اینکه همگرایی پیش آمده در این کشور، مورد توجه دوباره قرار بگیرد. بایستی دید جوامعی که مشابه این شرایط را داشتند؛ چگونه توانستند به یک همزیستی مسالمتآمیز برسند. با لحاظ اینکه اسلام بر اتحاد در بین مسلمانان تکه کرده است (واعتصموا بحبل اللّه جمیعًا ولا تفرّقوا)؛ چگونه است که این مهم، تاکنون در بین کشورهای مسلمان، محقق نشده است.
وی افزود: این در حالی است که دیگر کشورها، بر اساس منافع مشترک خود، توانستهاند به این مهم دست یابند. اکنون زمان اتحاد و همزیستی مسالمتآمیز میان مسلمان است. دوره تکفیر، دوره تاریکی است که باید از جامعه اسلامی پاک شود. نباید فراموش شود که افغانستان با این چالش مواجه بوده است. اکنون زمان آن است تا این کشور زخمهای خود را التیام بخشد و به عنوان الگویی در بین کشورهای اسلامی تبدیل شود. حرکت به سمت آموزههای قرآنی به معنای واقعی؛ باید در همه کشورهای اسلامی اعم از افغانستان، ایران، عربستان و … باز تعریف شود.
حسینی مطرح کرد: در این میان، نقش نخبگان برای ایجاد همزیستی مسالمت آمیز، نقشی است کلیدی که نباید فراموش شود. حضرت آیتالله خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران در بیانات اخیرشان اشاره داشتند: «جوامع اسلامی هنوز به سمت تبدیل شدن به امت اسلامی حرکت نکردهاند». آنچه که مطلوب است، تشکیل امت اسلامی است.
وی تصریح کرد: نشست نخبگان و فرهیختگان میتواند دریچهای را به سوی ارائه الگوی مسالمت آمیز، تقریب اندیشه و اذهان و قلوب مسلمین و مؤمنین حول محور ثقلین، راهگشایی کند.
تأکید قرآن کریم بر تقریب ، اخوت و زندگی در صلح و آرامش
همچنین حکمت دبیر علمی همایش «راهکارهای تقریب و زیست اجتماعی در افغانستان»، هدف از برگزاری این همایش را نزدیکی، اخوت و زندگی مسالمت آمیز مسلمانان بیان کرد و اظهار داشت که قرآن کریم بر مشترکات، تقریب، اخوت و زندگی در صلح و آرامش تأکید ویژه دارد و مهمترین نیاز امت اسلامی، وحدت، برادری و همگرایی است.
وی افزود: یکی از تلخترین تجربیات امروز امت اسلامی، اختلافات بین کشورهای اسلامی است که از این ناحیه، جهان اسلام خسارات فراوانی را متحمل شده است. عدم اتحاد کشورهای اسلامی است که موجب شده تا استکبار جهانی و رژیم اسرائیل به خود جرأت بدهد تا به کشورهای فلسطین، لبنان و یمن تجاوز کند و نسل کشی به راه بیاندازد.
حکمت ادامه داد: در همین حال، اکثر کشورهای اسلامی در قبال این نسل کشی رژیم اسرائیل اقدام جدی نکردهاند و حتی بعضاً با او همکاری و همراهی دارند.
دبیر علمی همایش «راهکارهای تقریب و زیست اجتماعی در افغانستان»، افزود: امامین انقلاب اسلامی تأکید کردند که اساسیترین راهکار حل مشکلات کشورهای اسلامی؛ تقریب، همدلی و وحدت بین کشورهای اسلامی است.
وی ادامه داد: شرایط موجود ایجاب میکند که پیرامون «تقریب» و «وحدت» در جستجوی راهکار بنیادین و ماندگار بود. از این جهت؛ همایش «راهکارهای تقریب و زیست اجتماعی در افغانستان» با همکاری رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کابل برنامهریزی شد که مورد استقبال خوب محققان، علما، طلاب و اساتید حوزه و دانشگاه قرار گرفته است.
حکمت اضافه کرد: در مجموع ۳۹ مقاله توسط دبیرخانه همایش دریافت و مورد ارزیابی قرار گرفت. از بین مقالههای دریافت شده، ۲۰ مقاله جواز (IRC) را دریافت کرد طبق برنامهریزی انجام شد، مقالاتی که مورد تأیید قرار گرفتهاند، منتشر خواهد شد.
تقریب و وحدت اسلامی یک حرکت راهبردی در جهان اسلام
در ادامه، حجتالاسلام سید عبدالحمید ثابت رئیس دانشگاه جامعة المصطفی(ص) العالمیه در افغانستان هدف از برگزاری این همایش بینالمللی را ضروت اتحاد و انسجام مسلمانان عنوان کرد و بر تقویت روحیه وحدت و همدیگرپذیری تأکید داشت.
وی با اشاره به اهمیت تحقیق و پژوهش در مراکز علمی، از نخبگان جامعه افغانستان خواست تا در جهت ایجاد راهکارهای مناسب برای یک زندگی مسالمت آمیز تلاش کنند و در این مسیر، گامهای عملی بردارند.
رئیس دانشگاه جامعة المصطفی(ص) العالمیه در افغانستان افزود: با توجه به ثبات و آرامش مطلوبی که طی چند سال اخیر در افغانستان به وجود آمده، مردمان فرهیخته این کشور فرصتی مغتنم پیش رو دارند تا بهره لازم و کافی را به بهترین شکل ببرند.
مولوی کوثری عضو آکادمی علوم افغانستان از سخنرانان دیگر این همایش هم گفت: این آیه قرآن کریم، توحید و یگانگی امت اسلامی را بیان میکند. امت اسلامی که خدا، پیامبر، قبله و مقدّساتشان یکی است؛ ولی با توطعه شیاطین و دشمنان اسلام، به جای تمرکز بر اشتراکات بیشمار؛ به گروهها، فرقهها و گرایشهای مختلف تقسیم شدهاند.
وی افزود: امروز امت اسلامی به اندازهای که از تفرقه میان مسلمانان رنج برده، از اشغال، تجاوز و حملههای دشمنان آسیب ندیده است.
همچنین آیتالله محمدهاشم صالحی رئیس شورای علمای شیعه افغانستان با اشاره به شهدای مقاومت گفت: شهید اسماعیل هنیه، شهید سیدحسن نصرالله، شهید یحیی السنوار و شهید سیدهاشم صفیالدین، شهدایی هستند که در راه اسلام قدم برداشتند و به شهادت رسیدند و درس تقریب را به جهان اسلام دادند.
وی افزود: اسلام دین وحدت و تقریب است و از نگاه این دین، بین زمین و آسمان، بین روح و تن و بین دین و دنیا جدایی نیست. بین مسلمانان هم از هر طبقه و هر گروهی که باشند، نباید جدایی باشد. مسلمانان به لحاظ کمّی، درصد قابل توجهی از جمعیت جهان را به خود اختصاص دادهاند و دارای جایگاه، موقعیت و منابع طبیعی قابل توجهی هستند، اما عجیب است که در مقابل صهیونیستها که بویی از انسانیت نبردهاند، خاموش نشستهاند و کشتار و مسلمان کشی توسط صهیونیست ادامه دارد.
منبع