به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا رائد فریدزاده امروز سه شنبه، چهارم دی در مراسم معرفی برندگان هفتمین جایزه پژوهش سال سینمای ایران در تالار رودکی گفت: این که در سال یک هفته را به عنوان هفته پژوهش نامگذاری میکنند مساله خطرناکی است. زیرا پژوهش را به وجه تزئینی تبدیل میکند درحالی که پژوهش بطن و اساس هرکاری است.
وی افزود: اگر مشکلات جدی داریم به دلیل جدی نگرفتن پژوهش است. تا مسأله را درک نکنیم نمیتوانیم راه حل ارائه کنیم. پژوهش به ما میگوید که درد ما چیست. باید نگاه درست علمی و پژوهشی داشته باشیم و پژوهش سرلوحه کارمان قرار بگیرد.
فریدزاده درباره بخش بزرگداشت های مراسم نیز بیان کرد: چند سالی من شاگرد استاد رحیمیان بودم و دغدغه مند بودن ایشان را دیدم. دکتر اکبر عالمی هم هر روز جای خالیشان بیشتر حس میشود.
حمیدرضا مدقق که اجرای این برنامه را بر عهده داشت، در ابتدای مراسم یاد و خاطره شادروان ژاله علو را گرامی داشت.
قادر آشنا، دبیر رویداد در ادامه مراسم با بیان اینکه جایزه پژوهش یک جایزه تخصصی است گفت: ۱۲۰ اثر به دبیرخانه رسید که شامل ۲۷ رساله، ۲۳ مقاله، ۲۲ پژوهش، ۳۷ طرحنامه و ۱۱ کتاب است.
وی افزود: پژوهش، نیاز دیروز و امروز و فرداست و بدون پژوهش به بیراهه میرویم. در سینما نیازمند پژوهشهایی هستیم که راهگشا باشد و حل مسأله کند. کار پژوهش تولید علم، دانایی و آگاهی است. از طرفی پژوهشگران نیز توقع دارند که مدیران در تمام سطوح مختلف به این آثار توجه کنند.
خوشحالم که مسأله پژوهش در سینما احیا شد
محمدمهدی احمدی، مدیرکل حوزه وزارتی فرهنگ و ارشاد در بخش دیگری از مراسم گفت: خوشحالم که مسأله پژوهش در سینما احیا شد. چون حلقه مفقوده سینما بود.
وی افزود: در پژوهش حوزه علوم انسانی با انسداد راهبردی و کاربردی مواجه هستیم. پژوهش های ما در حوزه نظری طرح موضوع میکنند و در کاربرد بروز ندارند.
به گفته احمدی سینما وظیفه هم افزایی و امیدآفرینی به جامعه را دارد و پژوهش میتواند این کار را بکند. پژوهش مطلوب میتواند جامعه و سینما را به وضعیت بهتری برساند.
بزرگداشت مهدی رحیمیان مدرس، مولف، پژوهشگر و محقق برجسته و نام آشنای حوزه سینما و تلویزیون در بخش دیگری از این مراسم برگزار شد. رحیمیان از محققان و پژوهشگران برجسته حوزه سینماست که آثار گوناگونی را در حوزه سینما و تلویزیون تالیف و ترجمه کرده است. سینما؛ معماری در حرکت، طراحی صحنه در فیلم، فن برنامهسازی تلویزیون، ارسن ولز، واژگان فنی سینما وتلویزیون برخی از آثاری است که به همت او تالیف و ترجمه شدهاند.
پس از پخش کلیپی درباره زندگینامه مهدی رحیمیان، وی در سخنانی گفت: فاصله بسیار زیادی بین پژوهشهای ما و نتیجه نهایی که به تماشا مینشینیم وجود دارد. ما نمیتوانیم نتایج عینی این پژوهشها را در صنعت سینما ببینیم. در حوزه فناوری و انقلاب دیجیتال هم پژوهش کمی انجام شده است.
رحیمیان افزود: در حوزه رسالهها و پایان نامهها به نظرات دیگران وابسته هستیم. مرحوم دکتر کاووسی نظریه فیلم فارسی را مطرح کرد که رویش کار نشده است. همچنین پژوهشهای ما تبدیل به کتاب درسی نشده و ما همچنان وابسته به ترجمه هستیم. آموزشهای سینمایی ما نیازمند تحول و پوستاندازی است.
در ادامه آیین نکوداشت زندهیاد اکبر عالمی مراسم با پخش کلیپی برگزار شد.
زندهیاد اکبر عالمی از جمله اساتید حوزه سینما وتلویزیون بود که نقش به سزایی در پرورش و تربیت نسل فیلمسازان حرفهای داشت. او فارغالتحصیل رشته سینما از دانشکده هنرهای دراماتیک و دارای دکترای سینما از کشور انگلستان بود. برنامه آن روی سکه که با اجرای او در دهه ۶۰ از تلویزیون پخش شد یکی از برنامههای دیدنی با موضوع سینما بود.
به شاگردی دکتر عالمی افتخار میکنم
حبیب احمدزاده، نویسنده و فیلمساز در این بخش از مراسم گفت: من در مقطع دکتری شاگرد دکتر عالمی بودم و به این شاگردی افتخار میکنم.
وی با تاکید بر اینکه همه ما گول جشنوارهزدگی را خوردهایم بیان کرد: کتابهای من در آمریکا ترجمه شده است و در اختیار پژوهشگران قرار گرفته است. ما تأثیرگذاری روی عوام را فراموش کردهایم. به نظر من یک پژوهش داشته باشیم که چرا نمیتوانیم روی جهان تاثیر بگذاریم.
در ادامه برگزیدگان هفتمین دوره از جایزه پژوهش سال سینما به شرح زیر معرفی شدند:
بخش مقاله
برگزیده: حبیبه علیمردانی
شایسته تجلیل: حمیدرضا دانش ناری، زینب خواجوی فخرداوود، نازنین هنرخواه
بخش طرحنامه
برگزیده: مهدی سلطانی کرد فرامرزی
شایسته تجلیل: محمدتقی فیاضی
بخش پژوهش
برگزیده: محمد کمالیزاده
شایسته تجلیل: اقبال خالدیان
بخش کتاب
برگزیده: امیر امیری مهریاد برای کتاب «بدن بازیگر ایرانی»
بخش پایاننامه و رساله
برگزیده: علیرضا نوری خواجه غیاثی
شایسته تجلیل: امیرحسین گشتاسبی راد، آرش گرگینی پاوه
در این مراسم هنرمندانی همچون اسماعیل خلج، مهوش وقاری، رضا بابک، حبیب احمدزاده و رضا توکلی و همچنین مهدی شفیعی معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان سینمایی، محمد حمیدیمقدم مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی و علی دهکردی مدیرعامل خانه سینما نیز در این مراسم حضور داشتند.
منبع