به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، “سدیر جپاروف” رئیس جمهور قرقیزستان در گفتگو با تی آر تی درباره وضعیت افغانستان اظهار داشت: مردم افغانستان به دلیل جنگی که سال هاست ادامه دارد، همچنان در شرایط سختی زندگی می کنند. ما با افغانستان مرز نداریم اما از طریق کشور همسایه هم مرز محسوب می شویم.
وی با بیان اینکه رهبران جنبش طالبان در سال 2021 در افغانستان به قدرت رسیدند و امروز نیز بر این کشور حکومت می کنند، اظهار داشت: این یک واقعیت است که خواه ناخواه کشور توسط طالبان اداره می شود. هیچ کس نمی تواند این را انکار کند. بسیاری از کشورها، از جمله ما، طالبان را از فهرست سازمان های ممنوعه حذف کرده اند. پس از روی کار آمدن طالبان، در مدت کوتاهی برای حمایت و کمک به مردم افغانستان با آنها تماس گرفتیم. چندین بار کمک های بشردوستانه فرستادیم. همانطور که اشاره کردم، وخامت بیشتر اوضاع در افغانستان ممکن است بر منطقه ما تأثیر منفی بگذارد، به همین دلیل ما کتمان نمی کنیم که با اداره فعلی افغانستان همکاری می کنیم. ما تا جایی که بتوانیم کمک می کنیم البته این کافی نیست.
رئیس جمهور قرقیزستان ادامه داد: اگر طالبان ضعیف بودند، مدتها پیش توسط مردم سرنگون شده بودند. بیش از 3 سال گذشته است. چه خوب و چه بد، کار می کنند و از مردم حمایت می کنند. آنها اکنون تقریباً به طور کامل منزوی شده اند. ما افکار عمومی جهان باید به خوبی درک کنیم که با جداسازی و انزوای افغانستان از سایر نقاط جهان مشکل حل نمی شود.
جپاروف افزود: زمانی که طالبان در تابستان 2021 به قدرت رسیدند، ذخایر ارزی بانک مرکزی افغانستان به ارزش 9.4 میلیارد دلار در خارج از کشور در کشورهای غربی مسدود شد. تقریباً 7 میلیارد دلار از آنها در ایالات متحده است. این ذخیره باید در مدت کوتاهی برای بهبود وضعیت افغانستان و رفاه افغان ها آزاد شود. دولت کنونی افغانستان با این پول علاوه بر ترمیم تأسیسات زیربنایی خود، از طریق بانک های محلی به مردم وام خواهد داد که باعث انکشاف زراعت و بهبود وضعیت مالی آن می شود.
وی از رهبران کشورهای اروپایی و دولت آمریکا خواست تا حکومت کنونی افغانستان را به رسمیت بشناسند و ذخایر مسدود شده آن را برای آینده افغانها آزاد کنند و اظهار داشت: شاید در وهله اول یک تیم محدود از اداره افغانستان را برای یک سفر کاری به برخی کشورهای اروپایی دعوت کنند. حضور در کشورهای توسعه یافته جهان و دیدن با چشمان خود در چه شرایطی زندگی می کنند و زندگی خود را چگونه می گذرانند، می تواند به تجربه ای که در اداره دولتی کسب خواهند کرد کمک کند.
رئیس جمهور قرقیزستان افزود: علاوه بر این، اگر کشورهای اروپایی یا آمریکا در نظر داشته باشند که از طریق پروژه ها یا برنامه های مختلف به افغانستان کمک فنی کنند، ما آماده تحقق آن هستیم. در صورت ارائه کمک های فنی، ما آمادگی داریم تا در موسسات آموزش عالی قرقیزستان به دانشجویان افغان در تخصص های مختلف (معلم، مامور گمرک، دکتر و …) آموزش دهیم. اگر کشورها این پیشنهاد را بپذیرند، منابع کافی در اختیار داریم تا در زمان کوتاهی با هم یک طرح تفصیلی ایجاد کرده و اجرای آن را آغاز کنیم. ما می توانیم آموزش را در گروه های کوچک ارائه دهیم.
انتهای پیام/
منبع