به گزارش دفتر منطقهای خبرگزاری تسنیم، «کریم خان»، دادستان دادگاه لاهه امروز پنجشنبه اعلام کرد دفتر او درخواست صدور احکام بازداشت علیه «هبتالله آخندزاده»، رئیس طالبان و «عبدالحکیم حقانی» رئیس قوه قضائیه هیئت حاکمه افغانستان را به این دادگاه ارائه کرده است.
وی افزود این درخواستها به دلیل نقض حقوق بشر توسط سران طالبان ارائه شده و بهزودی درخواستهای بیشتری برای بازداشت دیگر سران طالبان نیز صادر خواهد کرد.
اطلاعیه تصریح کرد قضات دیوان کیفری بینالمللی تعیین خواهند کرد که آیا این درخواستها برای صدور احکام دستگیری دلایل معقولی برای باور به ارتکاب جرایم ادعاشده توسط افراد نامبرده فراهم میکنند یا خیر.
کریم خان خاطرنشان کرد در نهایت قضات دادگاه لاهه بررسی خواهند کرد که آیا دلایل کافی برای صدور احکام دستگیری علیه سران طالبان وجود دارد یا خیر.
وی همچنین تصریح کرد اگر این احکام صادر شوند، دفتر دادستانی تمام تلاشهای لازم را برای دستگیری سران طالبان انجام خواهد داد.
پیشینه بررسی جنایات جنگی و نقض حقوق بشر در افغانستان توسط دادگاه لاهه
«فاتو بنسودا» دادستان سابق دادگاه لاهه در سال 2017 یعنی 16 سال پس از حمله آمریکا به افغانستان و کشتار هزاران غیرنظامی در این کشور تصمیم گرفت درباره گزارشهای مربوط به وقوع جنایات جنگی در جریان جنگ افغانستان تحقیق کند.
بنسودا که پیش از آن در گزارشی انجام شکنجه زندانیان افغان توسط نظامیان آمریکایی را تأیید کرده بود، اعلام کرد که قرار است در تحقیقات خود جنایات احتمالی نظامیان آمریکایی، نیروهای امنیتی و دفاعی افغان و نیز طالبان را در طی سالهای 2003 تا 2014 بررسی کند.
این تصمیم بنسودا واکنش شدید آمریکا را به همراه داشت، کاخ سفید تهدید کرد دادگاه را تحریم کرده، داراییهایش را توقیف نموده و قضات و کارکنانش در خاک آمریکا را نیز دستگیر میکند.
در پی تهدیدات آمریکا، دادگاه لاهه عقبنشینی کرد و در نهایت اواخر پاییز سال 1400 «کریم خان» به عنوان دادستان جدید این دادگاه اعلام کرد که تحقیقی درباره جنایات جنگی انجام شده توسط ارتش آمریکا و سازمان سیا در افغانستان صورت نمیگیرد.
خان در توجیه این اقدام گفت: «این تصمیم را براساس شواهدی گرفتهام که بدترین جنایات از نظر وخامت، مقیاس و گستردگی توسط نظامیان آمریکایی انجام نشده است».
انتهای پیام/.
منبع