به گزارش ایرنا، آینا سیلیوا روز دوشنبه در مراسم رونمایی از محیط دوستدار سالمند اظهار داشت: تغییرات جمعیتی تحت تاثیر کاهش نرخ باروری و سن امید به زندگی بوده و تعداد سالمندان به سرعت در حال افزایش است.
وی تصریح کرد: این تغییر آماری نماینگر تحولی بنیادی است که تمام جنبه های جامعه را تحت تاثیر قرار میدهد. به طور مثال در آسیا و اقیانوسیه هر کشوری با این انتقال جمعیتی روبرو است.
سیلیوا اظهار داشت: در ایران بر اساس داده های مرکز آمار ایران، بیش از ۱۰ درصد جمعیت کشور دارای ۶۰ سال و بیشتر سن هستند و پیشبینی میشود این جمعیت در ۲۰ سال آینده، دو برابر شوند و این روند نیازمند این است که اطمینان حاصل کنیم سالمندان به حاشیه رانده نمیشوند.
وی ادامه داد: با افزایش سن جمعیت باید به طور جمعی عمل کنیم تا فضاهای عمومی برای هر سنی قابل دسترس باشند که این به معنای راحتی و ایجاد زیرساختی پایدار و تاب آور برای تمام نسل ها است.
سرپرست صندوق جمعیت ملل متحد یادآور شد: دهه سالمندی از ۲۰۲۰ تا ۲۰۳۰ یکی از ابتکارات سازمان ملل متحد است و فرصتی برای گردهمایی نهادها برای ۱۰ سال اقدام هماهنگ جهت بهبود زندگی سالمندان است.
سیلیوا با بیان اینکه این صندوق از تلاشهای ایران برای رویکرد سالمندی سالم قدردانی می کند، افزود: اصفهان به عنوان نخستین شهر دوستدار سالمند می تواند به عنوان الگوی سایر شهرها معرفی شود.
از سالمندی نباید غافل شد
هاشم خنفری پورجعفری نماینده شادگان در مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم با اشاره به سالمندی جمعیت گفت: باید همگام با مسائل جامعه پیش رفت و نباید از سالمندی جمعیت غافل شد.
وی ادامه داد: برای استحکام خانواده باید به سالمندان توجه داشت و باید نشست هایی با مجلس شورای اسلامی برگزار شود تا برای زاد و ولد و جوان گرایی برنامه ریزی شود.
امید به زندگی سالم در زنان کمتر از مردان است
رحیم تقی زاده نماینده سازمان جهانی بهداشت نیز در این مراسم گفت: در مساله سالمندی جمعیت از امید به زندگی نباید غافل ماند. سن امید به زندگی به ۷۵ سال افزایش پیدا کرده است.
وی خاطرنشان کرد: بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹ تفاوت فاحشی بین امید به زندگی و امید به زندگی سالم مشاهده می کنیم بطوریکه اگر سن امید به زندگی ۷۵ سال است اما تمام این ۷۵ سال توام با سلامت نیست.
نماینده سازمان جهانی بهداشت اظهار داشت: امید به زندگی سالم در زنان کمتر از مردان است و زنان بیشتر دچار صدمات ناشی از بیماری ها و عوامل روحی و اجتماعی می شوند و این روند در دوران شیوع کرونا بدتر شد و شکاف بین امید به زندگی و امید به زندگی سالم افزایش پیدا کرد.
تقی زاده گفت: سالمندی سالم و تکریم سالمندان جزو اهداف جهانی است که برای رسیدن به آن، چهار سیاست کلان محیط دوستدار سالمند، مقابله با تبعیض سالمندان، ادغام و یکپارچه سازی خدمات سالمندان و فراهم سازی امکانات مراقبت طولانی مدت سالمندان مد نظر قرار گرفته است.
وی یادآور شد: شبکه دوستدار سالمند را در جهان داریم که بیش از ۷۰ کشور و ۱۷۰۰ کانون و محیط در آن قرار دارند و ۳۳۰ میلیون نفر تحت پوشش این فضاها قرار دارند.
نماینده سازمان جهانی بهداشت اظهار داشت: منطقه مدیترانه شرقی بعد از منطقه آفریقا دومین منطقه ای است که کمترین مشارکت را در برنامه محیط دوستدار سالمند دارد و شاید به خاطر این باشد که تعداد زیادی از کشورهای آن، جوان هستند.
تقی زاده گفت: نگاه ما به سالمندی باید سالم باشد. در برنامه جوانی جمعیت، موضوعات مرتبط با حمایت سالمندان مدنظر قرار نگرفته است و باید سیاست های تشویقی و ترجیحی برای پویایی جوانی داشته باشیم.
منبع