محمدحسین صدرائی روز دوشنبه در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره تسهیلگری تامین مالی از طریق صکوک با طرح اوراق مرابحه کوچک و کوتاه مدت افزود: اکنون سیستم بانکی به دلیل سیستم کنترل تراز، نقدینگی و تورم به شرکت ها و صنایع تسهیلات ارایه نمی دهد بنابراین بازار سرمایه وارد عمل شده است.
مدیرعامل شرکت مدیریت دارایی مرکزی بازار سرمایه اظهار داشت: بنابراین شرکتها و صنایع متقاضی در سازمان بورس مشاور انتخاب کرده و مدارک مورد نیاز و درخواست خود را ارسال میکنند.
وی تصریح کرد: در این طرح متقاضیان باید صورت مالی حسابرسی معتمد از سازمان بورس، اساسنامه شرکت، تامین مالی با مصوبه هیات مدیره، عدم اتحاد مالکیتی بین خریدار و فروشنده، پیش فاکتور خرید تجهیزات، حسابرس گزارش توجیهی حسابرسی شده، تکمیل فرم سایت صکوک پلاس یا پنجره مالی ایران انجام دهند.
به گفته وی، با توجه به تایید و عملیاتی شدن طرح عرضه خصوصی اوراق مرابحه کوچک و کوتاه مدت، شرکتهای متقاضی میتوانند درخواستهای خود را برای انتشار اوراق مذکور از طریق سامانه ناب ثبت کنند.
وی اضافه کرد: متقاضیان تامین مالی میتوانند با لحاظ شروط دستورالعمل انتشار اوراق مرابحه، درخواستهای خود جهت تامین مالی از روش عرضه خصوصی اوراق را ارایه بدهند و پس از بررسی مدارک، گزارش ۶ صفحه ای به کمیته عرضه سازمان بورس ارایه و در نهایت مجوز انتشار گرفته می شود که ظرف مدت دو هفته تا یک ماه تسهیلات ۲۰۰ میلیارد تومانی با دوره بازپرداخت ۱۸ ماهه ارایه می شود
صدرائی وجه تمایز انتشار اوراق مرابحه کوچک و کوتاه مدت را با اوراق صکوک متعارف در تعیین ضامن بانکی، رتبه اعتباری، ساختار عرضه خصوصی، زمان سررسید، حذف ارکان، کاهش نرخ تامین مالی به دلیل حذف ارکان و سهولت و سرعت تامین مالی از بازار بدهی دانست و گفت: در طرح اوراق مرابحه کوچک و کوتاه مدت خریدار مشخص است بنابراین نیازی به ضامن نیست و تمامی ارکان اوراق صکوک متعارف قابل حذف است.
وی افزود: صکوک مرابحه تامین مالی بنگاههای کوچک و متوسط میتواند فاقد رکن متعهد پذیره نویسی، رکن بازارگردان و حتی رکن ضامن باشد.
مدیرعامل شرکت مدیریت دارایی مرکزی بازار سرمایه خاطنرشان کرد: طرح تامین مالی میان مدت سرمایه در گردش بنگاههای کوچک و متوسط به منظور توسعه بازار بدهی در بهمن ماه ۱۴۰۲ توسط مُدام به سازمان بورس و اوراق بهادار ارائه شد و با همیاری و مساعدت سازمان و مدیریت نظارت بر بازار اولیه آن نهایی شده و رویه تفصیلی انتشار آن به همراه فرمها و قراردادهای تامین مالی آن به پیشنهاد مُدام در سه قالب عرضه خصوصی با رکن ضامن ثالث، عرضه خصوصی با ضمانت نامه تعهد پرداخت و عرضه خصوصی بدون رکن ضامن مورد تایید سازمان بورس و اوراق بهادار قرار گرفت.
صدرایی تصریح کرد: در صورتیکه صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت متقاضی خرید عرضه خصوصی بنگاههای کوچک و متوسط باشند این صکوک حتما باید دارای ضامن شخص ثالث یا ضمانتنامه تعهد پرداخت اصل و فرع اوراق باشد.
رئیس هیات مدیره بورس تهران ضمن بر شمردن اهمیت تامین مالی سریع برای بنگاههای کوچک و متوسط به واسطه نقش این بنگاهها در اشتغال کشور، تعریف ابزارهای نوین در حوزه بدهی برای پاسخ به نیازهای تامین مالی این بنگاهها را ضروری دانست و ابزارسازی صکوک کوچک و کوتاه مدت را در همین راستا اعلام کرد.
وی با اشاره به اینکه نشست آنلاینی برای معرفی این اوراق و رویه اجرایی فرایند عرضه خصوصی صکوک مرابحه کوچک و کوتاه مدت فردا سهشنبه ۱۸ دی ماه راس ساعت ۱۰:۰۰ به نشانی skyroom.online/ch/sukuk/modam برگزار خواهد شد، افزود: رویه تفصیلی انتشار این اوراق به همراه فرمها و قراردادهای مربوط برای بهرهبرداری متقاضیان از طریق وبگاه sukukplus.ir بخش عرضه خصوصی اوراق مرابحه قابل دسترس است.
منبع