به گزارش خبرنگار ایرنا، تالار مرکزی شیراز سال ۱۳۹۰ در فضایی ۱۷ هزار و ۸۰۰ مترمربعی کلنگ زنی شد تا با زیربنای ۱۴ هزار مترمربع ساخته شود و ۳۶ ماه بعد بهرهبرداری شود اما نه تنها این برنامه زمانبندی محقق نشد، بلکه تکمیل این پروژه فرهنگی سالها است برزمین مانده است.
قرار است تالار مرکزی شیراز با ویژگیهایی منحصر به فرد بنا شود و یک سالن ۷۰۰ نفره قاب صحنهای و تخصصی ویژه تئاتر با سن متحرک، یک پلاتوی حرفهای و محیط تمرین ویژه گروه های نمایشی، یک سالن تخصصی ۹۰۰ نفره اجرای موسیقی، بخشهای ویژه گالری، آموزشی، اداری، رستوران، کافی شاپ و مهمانسرا را در خود جای دهد.
سرگذشت ۱۳ ساله تالار مرکزی شیراز
مجموعه فرهنگی تالار مرکزی شیراز ۲ بار کلنگزنی شد، یکبار در ۱۳۹۰ و پس از جانمایی در خیابان حافظ و بار دیگر در سال ۱۳۹۲؛ برای ساخت این پروژه یکبار در سال ۱۳۹۵ اعتباری هفت میلیارد تومانی پیشبینی شد و بار دیگر سال ۱۳۹۶ نیز ۹ میلیارد تومان به آن تخصیص شد.
این اعتبارات تخصیص و پروژه اجرایی شد اما اعتبارات برای ساخت چنین مجموعهای کافی نبود و تالار مرکزی شیراز سال ۱۳۹۸ با کمتر از ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی، متوقف ماند.
مهرماه ۱۴۰۰ و مهر ۱۴۰۲ نیز این پروژه فرهنگی شیراز در سفرهای استانی رئیس جمهور وقت به استان فارس، مورد توجه قرار گرفت و محمدمهدی اسماعیلی، وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بازدید از این پروژه گفت: ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار از محل اعتبارات سفر رییسجمهور برای تکمیل این تالار اختصاص مییابد.
وزیر فرهنگ دولت سیزدهم قول داد تا پیگیریهای لازم برای تخصیصهای سالانه این پروژه انجام شود تا تالار مرکزی شیراز طی سه سال تکمیل و بهرهبرداری شود.
اما اکنون این زیرساخت مهم پایتخت فرهنگ و ادب ایران با حدود ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی متوقف مانده است.
بررسی سه دیدگاه برای تکمیل تالار مرکزی شیراز
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس در گفتوگو با ایرنا، سه نگاه متفاوت که در این سالها برای تکمیل تالار مرکزی شیراز مطرح شده را تشریح کرد.
حمیدرضا قانعی گفت: یک دیدگاه، واگذاری پروژه تالار مرکزی شیراز به بخش خصوصی بود که از سوی برخی از نمایندگان مجلس و مدیران استانی دنبال میشد اما این پیشنهاد به دلیل عدم توجیه اقتصادی، نبود نفع مالی برای سرمایهگذاران خصوصی در بهره برداری از زیرساختهای فرهنگی و هنری و با توجه به تجربیات دیگر استانها در اینگونه واگذاریها ، عملا شکست خورد و به نتیجه مطلوب منجر نشد.
پیشنهاد واگذاری پروژه تالار مرکزی شیراز به بخش خصوصی به دلیل نداشتن توجیه اقتصادی، نبود نفع مالی برای سرمایهگذاران خصوصی در بهرهبرداری از زیرساختهای فرهنگی و هنری و تجربیات نه چندان موفق دیگر استانها در اینگونه واگذاریها ، عملا شکست خورد و به نتیجه مطلوب نرسید.
او افزود: نگاه دیگر، مشارکت شهرداری شیراز در ساخت تالار مرکزی بود که به پیشنهاد استاندار سابق فارس مطرح شد و مورد موافقت شهرداری نیز قرار گرفت.
قانعی ادامه داد: در سفر دوم رئیسجمهور، پیشنهاد مشارکت ۲۵۰ میلیارد تومانی شهرداری برای تکمیل پروژه تالار مرکزی مطرح شد، اما روشن است که برای تکمیل چنین پروژهای که به قیمت امروز تاکنون بیش از ۱۵ هزار میلیارد ریال اعتبارات دولتی در آن هزینه شده و ارزش واقعی زمین نیز بسیار قابل توجه است، برای سهم مشارکت شهرداری به بودجه ای بیش از مبلغ پیشنهاد شده نیاز است .
او اضافه کرد: از این رو شهرداری با توجه به ساز و کار قانونی و با مشورت کارشناسان اقتصادی و عمرانی خود، برای اینکه بتواند در این پروژه مشارکت کند تفاهم نامه ای طراحی و تنظیم کرد و قصد داشت زمین فاز سوم پروژه تالار مرکزی (سالن آمفی تئاتر ۲۵۰۰ نفری) را در ازای تخصیص بودجه مشارکت خود، تهاتر کند که تا کنون پاسخ روشنی دریافت نشده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی این را هم گفت که با توجه به بازنگری مجدد نقشه تالار مرکزی از سوی مشاور پروژه، عملا این پیشنهاد نیز غیرممکن به نظر می رسد.
قانعی ادامه داد: از سویی شهرداری شیراز از توانمندی لازم برای ساخت چنین پروژه هایی در سایر نقاط شهرنیز برخوردار است و شاید پیشنهاد مشارکت در پروژه ای دولتی در این سطح چندان جذابیتی برای آنها نداشته باشد و عزیزان در صورتیکه اراده نمایند در هر نقطه شهر می توانند برای توسعه زیرساخت های فرهنگی و هنری شهر شیراز اقدام کند.
اما دیدگاه سومی که او به آن اشاره کرد، تکمیل پروژه تالار مرکزی شیراز از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و از طریق بودجه های اختصاص داده شده در سفرهای اول و دوم رئیس جمهور است؛ همان مسیری که استانهای یزد، کرمان، مازندران و برخی دیگر از استانها نیز پی گیری کردند و در حال حاضر تالارهای مرکزی این استانها در حال بهره برداری و خدمات رسانی به شهروندان است.
او اظهار کرد: معتقد هستیم که راه دقیق و سهل تر و استاندارد همین است.
وحدت رویه تنها راه تکمیل و راه اندازی تالار مرکزی است
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس به مشکلات و چالشهای مالی و مدیریتی پروژه تالار مرکزی شیراز اشاره کرد و گفت: اختلافنظرها و نبود یک نگاه واحد در استان برای جذب اعتبارات و مدیریت این پروژه، سبب شده که این طرح همچنان با تأخیر روبرو باشد و بودجههای ملی به دیگر شهرها اختصاص یابد.
قانعی معتقد است اگر تلاشها بر مشارکت وزارت ارشاد و جذب اعتبارات متمرکز میشد، پروژه میتوانست پیشرفت بیشتری داشته باشد و مشکلات کمتری در تکمیل آن وجود داشته باشد.
اختلاف نظرها و دیدگاههای مختلف در استان باعث اتلاف زمان و تخصیص نیافتن بودجههای لازم برای تکمیل پروژه تالار مرکزی شیراز شد؛ چنانکه در برههای به دلیل این چندگانگیها، پروژه از لیست مصوبات سفرهای استانی رئیسجمهور حذف شد و به مدت حدود شش ماه از مصوبات کنار گذاشته شد و با تلاش مجدد و پیگیری های مکرر این پروژه به لیست مصوبات سفر الحاق شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس اظهار کرد: امیدواریم مدیریت جدید استان و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی، با وحدت نظر، نسبت به جذب اعتبارات ملی برای تکمیل پروژه اقدام کنند تا این پروژه زیرساختی فرهنگی و هنری را که از نیازهای ضروری و حیاتی جامعه هنری و فرهنگی استان است، به بهره برداری برسد.
او گفت: چنانچه طی سالیان گذشته بر جذب اعتبارات سفرهای استانی تمرکز شده بود، پروژه تالار مرکزی شیراز در حال حاضر وضعیت بهتری داشت.
به گفته او، تالار مرکزی شیراز برای تکمیل نیازمند ۱۰ هزار میلیارد ریال اعتبار است و جذب بودجه مصوبات سفرهای استانی رئیس جمهور سابق در دست پیگیری است.
قانعی این خبر خوش را هم داد که با پیگیریهای انجام شده از طریق دفتر طرحهای عمرانی وزارت ارشاد، تالار مرکزی شیراز در اولویت مصوبات وزارت ارشاد قرار گرفته و بنابراین پیگیری متمرکز مجموعه مدیریتی استان و نمایندگان مردم شیراز در مجلس، میتواند روند تکمیل این پروژه را شتاب ببخشد.
منبع