تمرکززدایی از پایتخت، توسعه متوازن را رقم می‌زند/ لزوم توسعه منطقه‌ای


«حامد چمن‌رخ» امروز (جمعه) در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، درباره رویکردهای وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در حوزه توسعه منطقه‌ای، اظهار کرد: در شرایطی قرار داریم که تمرکزگرایی به هیچ عنوان جواب نمی‌دهد؛ در این مقطع شاهد مشکلات عدیده ناشی از سیاست‌های تمرکزگرایی در دولت‌های مختلف هستیم و مشکلاتی از ناترازی و کمبود انرژی تا آلودگی هوای کلانشهرها و شهرهای صنعتی از تبعات این رویکرد به شمار می‌رود.

سیاست نادرست تمرکز بر برخی نقاط خاص

وی افزود: از سوی دیگر در سایر مناطق کشور به توسعه دلخواه دست نیافته‌ایم چرا که سیاست نادرست تمرکز بر برخی نقاط خاص، به صورت تاریخی و در دهه‌های مختلف دنبال شده و حال چنانچه برای برون رفت از این شرایط هرچه سریعتر تدبیری نشود، شاید در آینده برای انجام این کار دیر باشد.

این عضو اتاق بازرگانی بجنورد با بیان اینکه در حال حاضر بخش قابل توجهی از مدیران پایتخت تهرانی نیستند، اظهار کرد: دلیل ایجاد این تمرکز در پایتخت شاید نهادینه شدن این نگاه و این رویکرد در میان ما ایرانی‌ها باشد و نیاز است این دیدگاه را تغییر دهیم. در این زمینه دولت نقشی اساسی و بسیار مهم ایفا می‌کند.

تمرکززدایی از پایتخت، توسعه متوزان را رقم می‌زند

چمن‌رخ تاکید کرد: نیاز ضروری آن است که تصمیماتی که در این حیطه اتخاذ می‌شود به دور از احساس و با تکیه بر منطق باشد. ما در گذشته نیز گاه شاهد تصمیماتی مانند انتقال سازمانی مانند صنایع دستی به اصفهان یا کوچ وزارت نفت به خوزستان بودیم که عملیاتی هم نشد. لازم است به هنگام تصمیم‌گیری توجیهات لازم را لحاظ کنیم که مثلا چرا یک مدیر صنایع دستی از خراسان به تهران مهاجرت می‌کند؟

این فعال اقتصادی تاکید کرد: این روند به تمرکز در برخی نقاط خاص کشور دامن می‌زند و لازم است برای تمرکززدایی به جای انتقال سازمان‌ها و نهادها در گام اول مدیران و نیروی انسانی را مد نظر داشته باشیم تا شاهد توسعه متوازن در کشور باشیم.

رئیس کمیسیون توسعه صادرات و مدیریت واردات اتاق بازرگانی خراسان شمالی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به دیگر رویکرد مورد تاکید وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اشاره کرد و گفت: در سفر اخیر به استان خراسان یکی از مطالبات برحق مورد توجه قرار گرفت و از سوی وزیر کار بر لزوم انتقال حساب شرکت‌های زیرمجموعه شستا به استان اشاره شد.

چمن‌رخ ادامه داد: تاکید بر لزوم بهره‌گیری از مدیران استانی و منع استفاده از مدیران پروازی از دیگر نکات مثبتی بود که در این سفر مورد توجه و تاکید قرار گرفت.

پیگیری وضعیت بیمه قالی‌بافان در سفر وزیر کار به استان

رئیس کمیسیون فرش اتاق بازرگانی خراسان شمالی در ادامه اظهار کرد: فرش و صنایع دستی یکی از بزرگترین مزیت‌های اقتصاد مردم نهاد در استان خراسان محسوب می‌شود و خراسان شمالی گنجینه‌ فرهنگ‌ها بوده و فرهنگ‌های مختلف را در دل خود جا داده است. این امر یکی از مزیت‌های استان به شمار می‌رود که موجب شده در زمینه صنایع دستی تنوع گسترده‌ای داشته باشیم.

وی ادامه داد: گر چه در شرایط دشوار اقتصادی فعلی دست دولت نیز تاحدی بسته است اما در گذشته نیز کمک چندانی به این بخش نشده و اکنون مشاغل خانگی و صنایع دستی از مواردی هستند که می‌تواند در اوضاع دشوار اقتصادی کمک خرج خانواده‌ها باشد و به اقتصاد خانواده کمک کند. این امر نیازمند زیرساخت‌هایی است که یکی از جدی‌ترین آن‌ها بحث بیمه هنرمندان صنایع دستی و قالیبافان محسوب می‌شود.

وی افزود: در حال حاضر باوجود اقداماتی که در راستای شناسایی این افراد صورت گرفته، تنها حدود ۱۰ درصد آنها از بیمه تامین اجتماعی برخوردار شده‌اند.

چمن‌رخ افزود: در دیدارهای اخیر با وزیر کار این مسئله نیز مورد اشاره قرار گرفت. وزیر شخصا نیز تاکید داشت که نمی‌توان همه این مشکلات رایکباره رفع کرد. امیدواریم با تشکیل کارگروه‌هایی با حضور فعالان بخش خصوصی، در سال آینده گشایش‌های خوبی در این زمینه حاصل شود.

این فعال اقتصادی ادامه داد: امسال بی‌شک سال سختی را پشت سر خواهیم گذاشت اما به شرطی که دولت بر اجرای این تصمیمات تمرکز داشته باشد، مسلما سال آینده شرایط بهتری را تجربه خواهیم کرد.

ادغام بنگاه‌های اقتصادی و چند نکته

رئیس کمیسیون توسعه صادرات و مدیریت واردات اتاق بازرگانی خراسان شمالی در بخش دیگری از صحبت‌های خود درباره رویکرد وزیر کار مبنی بر ادغام شرکت‌های کوچک در مجموعه‌های بزرگ‌تر، اظهار کرد: دولت در راستای چابک‌سازی به درستی این تصمیم را دارد که در حد توان بنگاه‌های کوچک اقتصادی را به مرور زمان واگذار کرده یا آن‌ها را در سایر بنگاه‌ها ادغام کند.

چمن‌رخ ادامه داد: به نظر نمی‌رسد چنین رویکردی قابل تسری به بخش خصوصی باشد چرا که با توجه به مختصات اقتصادی فعلی کشور، همچنان بنگاه‌های کوچک اقتصادی مورد تاکید و اثربخش محسوب می‌شوند و نسخه جدیدتری برای جایگزینی آن‌ها در بخش خصوصی نداریم.

وی افزود: به عنوان مثال در میان مشاغل سنتی نیز اکنون شاهدیم که به واسطه ایجاد هایپرمارکت‌ها بخش قابل توجهی از اصناف گلایه دارند. دولت نیز در تلاش است لطمه‌ای به بخش آسیب‌پذیر وارد نشود اما به هر صورت باید در نظر داشت که وقتی اقتصاد آزاد نباشد، در نهایت بیشترین لطمه متوجه اقشار آسیب‌پذیر و ضعیف خواهد شد.


منبع

درباره ی پشتیبان

مطلب پیشنهادی

ساخت ۷۰ درصد واکسن انسانی و دامی و ۳۰ درصد واکسن طیور در موسسه رازی

به گزازش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «غلامرضا گل محمدی» امروز (یکشنبه) در مراسم گرامیداشت صدمین سال …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *