تعاونی‌های سمنان؛ بهترین بستر برای توسعه اقتصاد اجتماعی

به گزارش ایرنا، تعاونی‌ از جمع‌آوری سرمایه‌های خرد پا می‌گیرد و در تقویت مشارکت مردمی و رونق تولید، فقرزدایی و توسعه اقتصاد اجتماعی موثر است.

فعالیت اقتصادی در قالب تعاونی و اجتماعی در کاهش فاصله قیمت از تولید تا مصرف با کوتاه کردن کردن دست واسطه و دلالان، برقراری عدالت اجتماعی، کاهش فقر، کاهش آسیب‌های اجتماعی، و اشتغالزایی گره‌گشاست.

اصل ۴۴ قانون اساسی به صراحت سهم ۲۵ درصدی تعاونی‌ها را در اقتصاد ایران پیش‌بینی کرده است، اما تحقق این قانون هنوز با واقعیت‌ها فاصله دارد؛ هر چند که جمهوری اسلامی ایران جزو پنج کشور پیشرو جهان در ایجاد تعاونی است و اعتماد مردم ارزشمندترین سرمایه اقتصاد اجتماعی محسوب می‌شود.

شرکت تعاونی‌ها مصداق تحقق مشارکت مردمی در جهش تولید است و توانمندسازی تعاونی، پرداخت وام ارزان‌قیمت از جمله موارد پیش‌بینی‌شده در قانون برای شکوفایی اقتصاد اجتماعی که انتظار می‌رود بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد.

تعاونی‌های سمنان؛ بهترین بستر برای توسعه اقتصاد اجتماعی

شماری از تعاونگران سمنان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کردند: قانون اساسی با صراحت بر تسهیلگری در حوزه تعاون اشاره دارد، اما در عمل حمایت از تعاون‌ها در حد انتظار و حدود قانونی نیست.

آنان تامین نیروی کار و پرداخت وام را از جمله درخواست‌ها خود عنوان و اضافه کردند: این روزها نیروی انسانی به دنبال کار پشت‌میزی است و از کار فنی فاصله گرفته و باید برای جبران این ضعف کارها به سمت مکانیزه شدن پیش رود که تحقق این راهبرد نیازمند دانش‌فنی و تامین مالی است.

تعاونگران گفتند: قطع برق مشکلات زیادی را در عرصه تولید و صنعت ایجاد کرد، در شرایطی که واحد با کمترین ظرفیت فعالیت دارند، بخش‌های بانکی و بیمه تامین اجتماعی دیرکرد در پرداخت را نمی‌پذیرند و صنعتگران در صورت تاخیر در پرداخت، مشمول جریمه می‌شوند، انتظار می‌رود در زمان بروز مشکل، بخش‌های مختلف یاریگر یکدیگر باشند.

محمدجواد کولیوند استاندار سمنان یکم دی ۱۴۰۳ در نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی اعلام کرد که موضوع درنظرگرفتن بسته حمایتی برای واحدهای تولیدی خسران‌دیده به دلیل ناترازی انرژی را به وزیر کشور پیشنهاد داده است و این موضوع را پیگیری می‌کند.

حرکت بر مبنای راهبردهای هشت‌گانه برای توسعه اقتصاد اجتماعی

سرپرست اداره‌کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سمنان نیز روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: بیش از یک‌هزار و ۲۳۶ تعاونی فعال در استان وجود دارد که در بخش‌های مختلف تولیدی، مصرف، مسکن، حمل و نقل کالا و مسافر، کشاورزی، معدنی و صنعتی فعالیت دارند.

علی نورانی افزود: هشت راهبرد شامل توسعه، تقویت گفتمان تعاون، فرهنگ‌سازی برپایه نظارت دینی و علمی، اصلاح تصویر مخدوش از تعاونی، محتواسازی از تعاونی‌های موفق، کادرسازی در تعاونی، الگوسازی تعاونی‌های برتر و فعالسازی و احیای تعاونی راکد، برای رسیدن تعاون به جایگاه واقعی خود مورد توجه قرار دارد.

تعاونی‌های سمنان؛ بهترین بستر برای توسعه اقتصاد اجتماعی

پیگیری توانمندسازی تعاونی‌ها با ایجاد مرکز نوآوری

وی با بیان اینکه توانمندسازی تعاونی‌ها با ایجاد مرکز نوآوری تعاون در پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان دنبال می‌شود ادامه داد: «مرکز نوآوری تعاون محلی» برای هم‌اندیشی تعاونی‌ها با نخبگان برای رفع مشکلات و فرصتی برای معرفی ایده‌ها به سرمایه‌گذاران برای فعالیت اقتصادی اجتماعی است.

سرپرست اداره‌کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سمنان با بیان اینکه تعاونی‌های این استان سال ۱۴۰۲ موفق به صادرات ۲۵ میلیون دلار کالا شدند، گفت: تعاون دالان گسترده برای اشتغالزایی دانش‌آموختگان و ظرفیتی ارزشمند برای تقویت مشارکت مردمی در تحقق منویات رهبر معظم انقلاب در زمینه جهش تولید است.

تخصیص بسته‌های حمایتی لازمه شکوفایی اقتصاد اجتماعی

رییس اتاق تعاون استان سمنان هم گفت: تعاون اهرم مناسبی برای توسعه اقتصادی و اجتماعی به شمار می‌رود که می‌تواند در بهره‌وری بهینه از شرایط زندگی، کار و تولید و ارتقای سطح درآمد و وضعیت اجتماعی جامعه موثر باشد.

رضا طباطبایی‌عمید افزود: باور و اعتقاد به تعاون لازمه شکوفایی و نقش‌آفرینی آن در عرصه اقتصاد است، قانون اساسی برای تعاون تسهیلات قائل شد و نمی‌شود بگوییم تعاون را می‌خواهیم اما بسته حمایتی و تسهیل‌گری طبق قانون تخصیص نیابد.

تعاونی‌های سمنان؛ بهترین بستر برای توسعه اقتصاد اجتماعی

استان سمنان مهد «تعاون روستایی ایران»

تعاون در ایران از سابقه‌ای بسیار طولانی برخوردار است؛ بسیاری از محققان عقیده دارند که اوضاع خاص جغرافیایی و شرایط کلی حاکم بر مشرق زمین، از جمله ایران، موجب شده است که مردم برای مقابله با مشکلات و غلبه بر طبیعت با یکدیگر متحد شوند و تعاونی‌های سنتی را پایه‌گذاری کنند.

هر چند تعاون با سنت‌های مردم این سرزمین آمیخته شده و همواره با زندگی مردم عجین بوده است، ولی آغاز رسمی تعاون در ایران را می‌توان تاریخ تصویب قانون تجارت در سال ۱۳۰۳ شمسی دانست که موادی از آن به بحث در مورد تعاونی‌های تولید و مصرف اختصاص یافته بود.

از لحاظ تشکیل و ثبت رسمی تعاونی‌ها، می‌توان سال ۱۳۱۴ را آغاز فعالیت «تعاونی های روستایی» در ایران دانست. نخستین شرکت تعاونی روستایی در منطقه داورآباد(در شهرستان آرادان کنونی) در غرب استان سمنان تاسیس شد.

مبنای تشکیل شرکت تعاونی یادشده قانون تجارت بود. بر این پایه، داورآباد از توابع شهرستان آرادان استان سمنان را می‌توان زادگاه «تعاونی‌های روستایی ایران» دانست.

روستای داورآباد در ۱۵ کیلومتری شرق شهرستان گرمسار و چهار کیلومتری جنوب مرکزی شهرستان آرادان از توابع استان سمنان است که در سال ۱۳۱۴ نخستین «شرکت تعاونی روستایی ایران» در آنجا تاسیس شد.

در آن زمان هر کشاورز در این تعاونی مالک ۲۰ سهم ۵۰ ریالی، در مجموع یک ریال بود و از اقدام‌های این شرکت ایجاد فروشگاه تعاونی و اعطای وام به سهامداران بود.


منبع

درباره ی پشتیبان

مطلب پیشنهادی

پنج درصد سهام شرکت آلومینای ایران واگذار می‌شود

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، هیأت واگذاری در جلسه ۱۷ دی ماه امسال در خصوص …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *