تصویر مبهم پیشرفت علمی با رشد 9 درصدی

به گزارش گروه رسانه‌های خبرگزاری تسنیم، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان را باید مهم‌ترین دستگاه اجرایی کشور برای سرمایه‌گذاری در حوزه توسعه فناوری‌های راهبردی و حرکت در لبه تکنولوژی‌های روز دنیا دانست. معاونتی با عمر نزدیک به 20 سال که روزگاری نام آن با حوزه نانو گره خورده بود و حالا بار مسئولیت توسعه عرصه‌های جدید مانند هوش مصنوعی و کوانتوم هم تا حدی برعهده این معاونت گذاشته شده است. از طرف دیگر، توسعه اکوسیستم علم و فناوری کشور هم تا حدی برعهده بخش‌های مختلف این معاونت است. طبیعتاً در این شرایط رقم بودجه این معاونت می‌تواند تعیین‌کننده آینده بسیاری از حوزه‌های علمی کشور، به ویژه در عرصه تجاری‌سازی محصولات باشد. با نگاهی به لایحه بودجه سال 1404، باید عنوان کرد مجموع اعتبارات این معاونت با رشد 9 درصدی همراه بوده است، اما در این میان سهم ستاد معاونت در مجموع 6 درصد افزایش بودجه را برای سال آینده تجربه می‌کند؛ سهم کمتر از 10 درصدی که طبیعتاً تأثیر خود را در روند فعالیت‌ها خواهد داشت. از طرف دیگر، بودجه بنیاد ملی نخبگان که اصلی‌ترین نهاد برای حمایت از قشر نخبگانی و ارائه تسهیلات مختلف به این قشر است هم به عنوان یکی از زیرمجموعه‌های معاونت، از 542 میلیارد تومان به 676 میلیارد تومان رسید تا برای سال آینده رشد 25 درصدی را تجربه کرده باشد. در ادامه نگاهی جزئی‌تر به بودجه بخش‌های مختلف معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان داشتیم.

   رشد بودجه معاونت علمی به 10 درصد نرسید
در ابتدا بد نیست به این مسئله اشاره کنیم که سهم کلی اعتبارات معاونت با رشد 9 درصدی همراه بوده و قرار است از 4 هزار و 136 میلیارد تومان به 4 هزار و 495 میلیارد تومان برسد؛ رقمی که سهم درآمدهای اختصاصی در آن به یک درصد می‌رسد. بعد از آن، اعتبارات تعیین‌شده برای ستاد معاونت هم از 2 هزار و 251 میلیارد تومان با رشد 6 درصدی به 2 هزار و 378 میلیارد تومان خواهد رسید؛ اما این ستاد قرار نیست حتی یک ریال هم درآمدزایی داشته باشد. زیرمجموعه دیگر وابسته به این معاونت را هم باید مربوط به بنیاد ملی نخبگان دانست که بودجه آن از 542 میلیارد تومان به 676 میلیارد تومان خواهد رسید که نشان‌دهنده افزایش 25 درصدی اعتبارات این بخش است. رقمی که البته بنیاد باید هزار و 210 میلیارد تومان آن را از محل درآمدهای اختصاصی تأمین کند.«فرهیختگان» در نظر دارد در این گزارش وضعیت 11 مجموعه ذیل معاونت علمی و فناوری رئیس‌جمهور، اعم از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور، ستاد ویژه توسعه فناوری نانو و میکرو، کارگروه توسعه زیرساخت و خدمات دیجیتال، ستادهای توسعه فناوری‌های نوین، ستاد توسعه زیست‌فناوری، پارک فناوری پردیس، ستاد فناوری‌های فضایی و حمل و نقل پیشرفته، بنیاد ملی علم ایران (صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور)، ستاد توسعه فناوری علوم شناختی، ستاد توسعه علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی و ستاد فناوری‌های فوتونیک و لیزر و علاوه بر آن، بنیاد ملی نخبگان را در لایحه بودجه سال آینده مورد بررسی قرار دهد.

53 درصد از بودجه معاونت سهم ستاد شد
مسئله اصلی این است که بودجه 4 هزار و 495 میلیارد تومانی که در اختیار معاونت علمی و فناوری رئیس‌جمهور قرار خواهد گرفت، باید بین 11 مجموعه تقسیم شود. در این تقسیم‌بندی، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور با داشتن سهم 53 درصدی و دریافت 2 هزار و 377 میلیارد تومان در جایگاه اول قرار دارد. مابقی بودجه نیز میان 10 سازمان دیگر تقسیم می‌شود به طوری که دریافتی هر سازمان از 8 درصد تجاوز نمی‌کند. همین باعث شده ستاد ویژه توسعه فناوری نانو و میکرو با دریافت 340 میلیارد تومان بودجه کل در رتبه دوم جای گیرد و کارگروه توسعه زیرساخت و خدمات دیجیتال با تفاوت اندک جایگاه سوم را کسب کند و برای سال آینده 339 میلیارد تومان بودجه داشته باشد. ستادهای توسعه فناوری‌های نوین نیز 7 درصد از بودجه معاونت علمی و فناوری رئیس‌جمهور را به خود اختصاص داده و قرار است سهم 330 میلیاردی در بودجه سال آینده داشته باشند. ستاد توسعه زیست‌فناوری و پارک فناوری پردیس به ترتیب 289 و 260 میلیارد تومان بودجه خواهند داشت که معنایش سهم 6 درصدی آن‌ها از بودجه کل معاونت است. ستاد فناوری‌های فضایی و حمل و نقل پیشرفته نیز 6 درصد از بودجه معاونت را شامل می‌شود. این مقدار 98 میلیارد کمتر از بودجه بنیاد ملی علم ایران در سال آینده است؛ به طوری که این بنیاد باید با بودجه‌ای به مبلغ 152 میلیارد تومان به فعالیتش برای سال 1404 ادامه دهد. ستاد توسعه فناوری علوم شناختی و ستاد توسعه علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی هر کدام نزدیک به 2 درصد از بودجه کل را به خود اختصاص دادند و به ترتیب سهم 75 و 70 میلیاردی در بودجه سال آینده خواهند داشت. در این لایحه، عجیب‌ترین مورد را می‌توان سهم زیر یک درصدی ستاد فناوری فوتونیک و لیزر عنوان کرد که قرار است در سال آینده حدود 9 میلیارد تومان اعتبار داشته باشد.

   بودجه 4 مجموعه بدون تغییر ماند پارک 50 درصد رشد کرد
سهم معاونت علمی و فناوری رئیس‌جمهور از بودجه 4 هزار و 136 میلیاردی امسال با 9 درصد افزایش مواجه بوده است. با این حال، اگر وضعیت کلی این سازمان را زیر ذره‌بین ببریم متوجه خواهیم شد بیشترین رشد سهم در مقایسه با بودجه امسال به پارک فناوری پردیس می‌رسد. این پارک با افزایش 90 میلیارد تومانی روبه‌رو بوده که باعث می‌شود در سال آینده با بودجه 260 میلیاردی و رشد 53 درصدی به فعالیت خود ادامه دهد. تفاوت 37 میلیارد تومانی بودجه بنیاد ملی علم ایران که با نام «صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور» فعالیت خود را آغاز کرده، نشان از رشد 32 درصدی اعتبار برای این بنیاد دارد. ستاد ویژه توسعه فناوری نانو و میکرو نیز با افزایش 20 درصدی بودجه کلی، مبلغ 340 میلیارد تومان را دریافت خواهد کرد که این میزان برای ستاد توسعه زیست‌فناوری و ستاد توسعه فناوری علوم شناختی به 10 درصد می‌رسد. جالب اینجاست که بودجه ستاد فناوری‌های فضایی و حمل‌ونقل پیشرفته، ستاد توسعه علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی، ستاد فناوری‌های فوتونیک و لیزر معاونت علمی و کارگروه توسعه زیرساخت و خدمات دیجیتال هیچ تغییری نکرده است.
   تکالیف درآمدی پارک پردیس 23 درصد رشد کرد
نگاهی به سهم درآمدهای اختصاصی از رقم کل بودجه در معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور نشان می‌دهد این معاونت باید 1 درصد از کل اعتبارش را از طریق درآمدزایی به دست آورد که رقمی معادل 62 میلیارد تومان می‌شود. اگرچه این میزان نسبت به بودجه اختصاصی 32 میلیارد تومانی در قانون بودجه امسال رشد 94 درصدی داشته، اما در عمل سهم چندانی از کل بودجه معاونت ندارد. در بین مجموعه‌های معاونت، تنها پارک فناوری پردیس است که با 60 میلیارد تومان درآمد اختصاصی باید 23 درصد از کل بودجه‌اش را از این طریق تأمین کند. بنیاد ملی علم ایران نیز با بودجه اختصاصی 2 میلیارد تومانی، در عمل نزدیک به 1 درصد بودجه‌اش را از محل درآمدهای اختصاصی تأمین می‌کند؛ این در حالی است که رقم درآمدهای اختصاصی این بنیاد هم نسبت به سال 1403 هیچ تغییری نخواهد داشت.
   افزایش 25 درصدی بودجه بنیاد ملی نخبگان
نگاهی جزئی به بنیاد ملی نخبگان هم نشان می‌دهد که این مجموعه سال آینده رشد 25 درصدی را در بودجه خود تجربه می‌کند. با این حال، نگاهی به رشد یک درصدی درآمدهای اختصاصی این معاونت و رسیدن به درآمد یک میلیارد و 210 میلیون تومانی، نشان می‌دهد که عملاً این بنیاد اتکای کاملی به بودجه دولتی دارد؛ به طوری که 0.2 درصد از کل رقم بودجه‌اش را باید از طریق درآمدهای اختصاصی تأمین کند.

منبع: روزنامه فرهیختگان

انتهای پیام/

 


منبع

درباره ی پشتیبان

مطلب پیشنهادی

دیدار دست‌اندرکاران برگزاری همایش بین‌المللی تفسیر تسنیم با رهبر معظم انقلاب

بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار دست‌اندرکاران برگزاری همایش بین‌المللی تفسیر تسنیم که در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *