به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، در نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا که 5 و 6 دسامبر در مالت برگزار شد، دیداری میان «جیحون بایراموف» و «آرارات میرزویان»، وزرای خارجه جمهوری آذربایجان و ارمنستان، صورت نگرفت.
به گزارش وبسایتهای نزدیک به دولت آذربایجان، «آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه آمریکا، در این نشست پیشنهاد برگزاری دیدار میان وزرای خارجه جمهوری آذربایجان و ارمنستان را مطرح کرده بود، اما باکو با این پیشنهاد مخالفت کرد.
به گفته این وبسایتها، دلیل امتناع جمهوری آذربایجان از این دیدار، «سیاستهای ناعادلانه و مغرضانه دولت بایدن در قبال آذربایجان» بوده است.
این در حالی است که آمریکا در حال حاضر در روند صلح میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان نقشی ندارد و به نظر میرسد که بلینکن با این پیشنهاد قصد داشته تا آمریکا را دوباره وارد این روند کند.
با این حال، امتناع آذربایجان از دیدار با وزیر خارجه ارمنستان در نشست اتحادیه اروپا نشان میدهد که باکو اعتمادی به میانجیگری آمریکا در این موضوع ندارد.
در حالی که هنوز هیچیک از طرفین و یا مقامات آمریکایی بهطور رسمی در مورد ادعای امتناع جمهوری آذربایجان از دیدار با وزیر خارجه ارمنستان در نشست اتحادیه اروپا واکنشی نشان ندادهاند، مذاکرات صلح میان دو کشور بیش از سه سال پس از جنگ دوم قرهباغ هنوز به نتیجه نرسیده و توافقنامه صلح امضا نشده است.
این مذاکرات با میانجیگری آمریکا، روسیه و اتحادیه اروپا و همچنین از طریق تماسهای مستقیم میان باکو و ایروان (عمدتاً در مورد مسائل مرزی) انجام شده است. با این حال، طرفین از پیشرفتهایی در این زمینه خبر میدهند.
«جیحون بایراموف»، وزیر امور خارجه آذربایجان، در نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا با اشاره به پیشرفتهای حاصلشده در مذاکرات صلح، گفت که ادامه ادعاهای ارضی ارمنستان علیه کشورش مانعی برای روند صلح است.
ارمنستان این ادعاها را بیاساس میداند.
به گفته «آرارات میرزویان»، وزیر خارجه ارمنستان، دو کشور بر سر مقدمه و 15 ماده از 17 ماده متن توافقنامه صلح به توافق رسیدهاند، اما او از ارائه جزئیات بیشتر خودداری کرد.
«عاصم ملازاده»، عضو کمیسیون روابط بینالملل و روابط بین پارلمانی مجلس ملی آذربایجان، در گفتگو با خبرگزاری «توران» با بیان اینکه جمهوری آذربایجان به میانجیگری هیچکس نیازی ندارد، گفت: «تماس دوجانبه وجود دارد و اسناد لازم بهموقع به یکدیگر منتقل میشود. ما میتوانیم در مرز خود باهم دیدار کرده و مسائل را نهایی کنیم.»
این نماینده مجلس معتقد است: «تنها چیزی که لازم است، اراده صادقانه ارمنستان برای حلوفصل مسائل است. همهچیز دیگر مشخص شده؛ یعنی اینکه هر کسی در مورد حل مسئله چه فکری میکند و چه چیزی را ترجیح میدهد، مشخص است. میتوان مسئله را حل کرد، فقط اراده لازم است. متأسفانه ارمنستان از اینسو به آنسو میدود.»
ملازاده با تأکید بر اینکه دلیل اصلی عدم امضای توافقنامه صلح تاکنون، خودداری ارمنستان از اصلاح قانون اساسی خود است، گفت: «آنها هنوز قانون اساسی خود را اصلاح نکرده و ادعاهای ارضی علیه آذربایجان را حذف نکردهاند.»
«نیکول پاشینیان» نخستوزیر ارمنستان، در واکنش به درخواست جمهوری آذربایجان برای اصلاح قانون اساسی ارمنستان و حذف ادعاهای ارضی علیه این کشور، این درخواست را رد کرد.
او با اشاره به اینکه قانون اساسی جمهوری آذربایجان نیز حاوی ادعاهای ارضی علیه ارمنستان است، گفت: «اگر آذربایجان میخواهد که ما قانون اساسی خود را اصلاح کنیم، ابتدا باید خودش قانون اساسی خود را اصلاح کند.»
«نسیمی محمدلی»، تحلیلگر سیاسی، با بیان اینکه اعضای گروه مینسک اتحادیه اروپا به دنبال ورود به روند مذاکرات صلح قرهباغ هستند، گفت: «اما این تمایل آنها بیشتر از آنکه به دنبال ایجاد صلح باشد، به تشدید اختلافات میان طرفین منجر میشود؛ بنابراین، بهترین گزینه مذاکره بدون میانجی است.»
محمدلی با مفید دانستن میانجیگری غرب در مسئله قرهباغ، گفت: «این مذاکرات (میان آذربایجان و ارمنستان) که بیشتر با میانجیگری شارل میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا، انجام شده، ما را به این مرحله رسانده است. موضع روسیه این بود که روند مذاکرات متوقف شود و مسئله وضعیت قرهباغ به آینده موکول شود. آنها قصد داشتند برای مدت طولانی با عنوان نیروهای حافظ صلح در منطقه حضور داشته باشند.»
به گفته این تحلیلگر سیاسی، «برخی تحلیلگران مشکلات میان دولت آذربایجان و دولت بایدن را در حد لفاظی میدانند. این مشکلات در عمل آنقدرها هم عمیق نیستند. اگر جنگ 44 روزه قرهباغ در دوران دولت ترامپ آغاز شد، احیای کامل حاکمیت آذربایجان در دوران دولت بایدن به پایان رسید. نمیتوان گفت که دولت بایدن اقدامی خلاف منافع آذربایجان انجام داده است.»
محمدلی با اشاره به اینکه هر دو طرف بهطور کلی مشکلی با مذاکرات صلح ندارند، گفت: «درخواستهای خوشبینانهای برای صلح وجود دارد. احتمالاً پس از روی کار آمدن دولت ترامپ، این مسائل با سرعت بیشتری پیشرفت خواهد کرد.»
با توجه به روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا و احتمال تغییر در سیاستهای این کشور در قبال قفقاز جنوبی، باید منتظر ماند و دید که آینده مذاکرات صلح قرهباغ چگونه رقم خواهد خورد.
انتهای پیام/
منبع