بهگزارش ایرنا، کایا کالاس امروز (دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳) پس از نشست شورای وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل، در یک نشست خبری بر ضرورت نقشآفرینی اروپا در روند صلح اوکراین تأکید کرد و مدعی شد: «هیچ توافقی درباره اوکراین بدون حضور اوکراین و اروپا پایدار نخواهد بود.»
وی با اشاره به اظهارات اخیر مقامهای آمریکایی که شکاف در روابط فراآتلانتیکی را پررنگتر کرده است، افزود: «اظهاراتی که از واشنگتن میشنویم، ما را نگران میکند. ما در حال رایزنی با دولت جدید آمریکا هستیم و فردا برای دیدار با مقامات این کشور، از جمله مارکو روبیو، به ایالات متحده سفر خواهم کرد.»
کالاس در ادامه سخنانش به سومین سالگرد آغاز جنگ اوکراین اشاره کرد و گفت: «سه سال پیش، در چنین روزی، روسیه بمباران اوکراین را آغاز کرد و این حملات همچنان ادامه دارد. هیچکس در اروپا خواهان ادامه جنگ نیست، اما برای دستیابی به صلح پایدار، باید در برابر متجاوز ایستادگی کرد.»
وی با اشاره به اینکه اتحادیه اروپا همچنان به حمایت از اوکراین متعهد است، از تصویب شانزدهمین بسته تحریمی علیه روسیه در نشست شورای وزیران خبر داد و اعلام کرد که مذاکرات درباره بسته هفدهم تحریمها نیز آغاز شده است. کالاس تصریح کرد: «ما باید اوکراین را در موقعیتی قرار دهیم که بتواند به یک توافق بد “نه” بگوید. این اصل بنیادین ما در مذاکرات است.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بخش دیگری از سخنان خود، به نگرانیهای امنیتی اروپا در سایه تغییرات در رویکرد آمریکا اشاره کرد و گفت: «روابط ما با ایالات متحده در گذشته نیز دستخوش تنشهایی بوده است، اما همواره توانستهایم بر اختلافات فائق آییم. این بار نیز انتظار داریم که بتوانیم به تعامل سازنده با واشنگتن ادامه دهیم.»
وی با اشاره به نقش ناتو در امنیت اروپا، افزود: «ناتو یک اتحاد دفاعی است که برای حفظ امنیت همه اعضای خود تشکیل شده و تاکنون بهخوبی عمل کرده است. فراموش نکنیم که تنها باری که ماده پنج ناتو فعال شد، برای حمایت از آمریکا بود و کشورهای اروپایی، از جمله کشور من (استونی)، در این راه هزینه دادهاند.»
کالاس اضافه کرد: «ما نمیتوانیم اجازه دهیم که اصل “قدرت، حق ایجاد میکند” در نظم جهانی پذیرفته شود. اگر در برابر تجاوزات سکوت کنیم، امنیت کل جهان به خطر خواهد افتاد.»
وی با اشاره به اختلافنظرها میان کشورهای اروپایی درباره سطح حمایت از اوکراین، اظهار داشت: «امروز در نشست وزرا، حمایت گستردهای از تداوم کمکهای نظامی و اقتصادی به اوکراین مشاهده شد. اگرچه برخی کشورها هنوز نیاز به بررسی جزئیات دارند، اما اجماع کلی بر این است که باید اوکراین را در موقعیتی قرار دهیم که بتواند با قدرت در مذاکرات حضور داشته باشد.»
کالاس در پایان، به نشست فوقالعاده سران اتحادیه اروپا که قرار است در ۶ مارس (۱۶ اسفند ۱۴۰۳) برگزار شود، اشاره کرد و گفت: «در این نشست، تصمیمات کلیدی درباره آینده حمایت نظامی از اوکراین و تعامل با دولت جدید آمریکا گرفته خواهد شد.» افزود: «ما نباید زمان را از دست بدهیم. پیام ما روشن است: اروپا باید در مذاکرات صلح حضور داشته باشد، زیرا آینده امنیتی ما به آن بستگی دارد.»
به گزارش ایرنا، جنگ اوکراین در اسفند ۱۴۰۰ آغاز شد؛ زمانی که روسیه به دلیل نگرانی از گسترش سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به شرق و بیتوجهی غرب به خواستههای امنیتی مسکو، به خاک اوکراین حمله کرد.
از آن زمان، کشورهای غربی با اعمال تحریمهای شدید علیه روسیه و ارسال کمکهای نظامی به اوکراین، در تلاش برای مهار این جنگ بودهاند. با این حال، اختلافات میان آمریکا و اروپا بر سر نحوه مدیریت بحران، به تازگی افزایش یافته است.
منبع