به گزارش خبرنگار ایرنا، غلامرضا ابدالی روز یکشنبه در همایش سالروز حفاظت مشارکتی از یوزپلنگ آسیایی در مهدیشهر افزود: انجام کار مطالعاتی و نشست با جامعه علمی و دانشگاهی و اقناع افکار عمومی برای اجرای طرح حفاظت مشارکتی از عرصههای زیر پوشش سازمان حفاظت محیطزیست در قالب قرق اختصاصی مورد توجه باشد.
وی با تاکید بر قانونی بودن قرق ادامه داد: برای موفقیت در این طرح باید در اجرای قانون قرق، مولفههای مختلف از جمله اقناع افکارعمومی و اصول کارشناسی و قانونی مورد توجه باشد.
وی با بیان اینکه حفاظت صرف موفق نیست و باید برای جوامع محلی سود داشته باشد اظهار کرد: کسر ناچیزی از جمعیت حیاتوحش در قالب مدیریت جمعیت، حفاظت اقتصادی و با انجام کارهای پژوهشی و علمی برای حفاظتگاه خصوصی و یا قرق اختصاصی درنظرگرفته شود.
مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیاتوحش سازمان محیط زیست گفت: هیچ عرصهای به اندازه حفاظت از گونه جانوری محیط زیست نیازمند حفاظت مشارکتی نیست.
ابدالی ادامه داد: تنها متولی قانونی حفاظت از گونههای جانوری سازمان محیط زیست است و در هیچ نقطه دنیا دولت به تنهایی نمیتواند حفاظت کند، دولتها به طور ذاتی ضعیف هستند و قدرت مالی کافی ندارد و در این شرایط حفاظت مشارکتی برای حفظ محیط زیست ضروری است.
وی با اشاره به نبود حفاظتگاه خصوصی و قرق اختصاصی در ایران بیان کرد: کاری که دنیا ۱۰۰سال پیش به این موضوع برای حفظ گونههای جانوران رسید و اکنون بین ۳۰ تا ۳۵ مزرعه یوزپلنگ از سوی بخش خصوصی در مناطقی از آفریقا اداره میشود.
به گفته وی، قرق ابداع ایران نیست اما با اعتقاد بر نقش قرق در حفاظت از محیطزیست پنج قرق اختصاصی از دهه ۸۰ فعالیت داوطلبانه خود را در کشور آغاز کرد و در دهه ۹۰ کار قانونی آن انجام شد.
وجود پنج منطقه قرق اختصاصی در ایران
مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیاتوحش سازمان محیط زیست گفت: سه منطقه قرق اختصاصی در یزد، یک منطقه در کرمان و یک منطقه در سمنان وجود دارد که طبق بررسیها جمعیت گونههای حیاتوحش پس از قرق منطقه بیش از ۱۰ تا ۲۰ برابر شد.
ابدالی با اشاره به تلاشها طی ۲ سال گذشته برای توسعه حفاظت مشارکتی از محیطزیست اظهار کرد: آییننامه بند ب ماده ۲۸ قرق با تلاشها تصویب و آییننامه حفاظت مشارکتی و کسب و کار زیست محیطی تا حدی حل شد و در این شرایط باید با کار کارشناسی و همراهی کارشناسان ابهام در مفهوم حفاظت مشارکتی در قالب قرق در اذهان عمومی رفع شود.
وی تاکید کرد: قرق و مشارکت حفاظتی تنها راه حفاظت موفق از حیات وحش است و در روزهای اخیر با همراهی مردم، دستگاههای اجرایی قوچ و میش از گونههای حیات وحش از منطقه شکار ممنوع تپال شاهرود زندهگیری و برای تامین طعمه یوزپلنگ به توران شاهرود انتقال داده شد و انتقال آهو نیز از منطقه شکار ممنوع میاندشت به منطقه حفاظت شده توران نیز در دستور کار است.
وی بیان کرد: برای حفاظت از عرصههای بین ۲ منطقه حفاظت شده خلا وجود دارد که گونه ارزشمند وقتی وارد این خلا شود از بین میرود و حفاظت یکپارچه با راهبرد حفاظت مشارکتی این نقص را رفع میکند.
نگاه جهان به یوزپلنگ ایران
مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیاتوحش سازمان محیط زیست گفت: سمنان، خراسان شمالی و عرصه کویر مرکزی با برخورداری از تنوع زیستی منحصر به فرد چشم جهان را به این نقطه ایران جلب کرده است و در این شرایط، خرد جمعی و همکاری دوجانبه بخش خصوصی و دولتی برای حفظ گونه ارزشمند و در خطر انقراض یوزپلنگ آسیایی ضرورت دارد.
وی اظهار کرد: پرونده صدور مجوز چند منطقه قرق جدید در مناطق زیر پوشش سازمان حفاظت محیطزیست و افزایش عرصه قرق اختصاصی در دستور کار است.
ابدالی بیان کرد: کارجمعی ریشه در آیین و تاریخ کشور دارد و حفاظت از گونههای حیات وحش نیازمند همراهی و حمایت بخشهای مختلف است.
مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیاتوحش سازمان محیط زیست گفت: فردگرایی، ترجیح منافع فرد بر جمع و ادعای همهچیز دانی افراد آفت موفقیت در اجرای طرحهاست و انجام کار جمعی میتواند موفقیت را تضمین کند.
قرارداد حفاظت مشارکتی از یوزپلنگ آسیایی برای نخستین بار در کشور با امضای تفاهمنامه بین استانهای سمنان و خراسان شمالی آذر ۱۴۰۲ امضا شد.
یوزپلنگ ایرانی در فهرست اتحادیه بینالمللی حفاظت از محیط زیست قرار دارد، به معنای اینکه گونهای در خطر انقراض است، حدود ٢ هزار سال پیش یوزها در بیشتر نقاط آسیا حضور داشتند، اما اکنون منحصر به نواحی بیابانی ایران شده اند.
طبق گزارشها، ایران از دهه ۱۹۷۰ به عنوان تنها زیستگاه یوزپلنگ آسیایی شناخته شده است، از این رو به آن یوزپلنگ ایرانی نیز می گویند.
در زمان حاضر یوزپلنگ آسیایی، ایران و بخشهایی از استان سمنان را خانه امن خود یافته و اکنون متخصصان بومی در سایت تکثیر در اسارت و ارتقای امنیت پارک ملی توران تغییر سرنوشت یوزپلنگ از خطر انقراض را دنبال میکنند.
منبع