به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، تقریظ حضرت آیتالله خامنهای بر کتاب «ایستگاه خیابان روزوِلت» روز چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳ منتشر شد. این کتاب روایتی مستند از تسخیر سفارت آمریکا در تهران به قلم محمد محبوبی است که در ۶۰۸ صفحه نوشته شده است.
متن تقریظ رهبر معظم انقلاب اسلامی بر این کتاب به شرح زیر است:
«بسمهتعالی
ـ این، گزارشی متقن و پرفایده از یک حادثه مهم در تاریخ انقلاب یعنی تسخیر لانه جاسوسی در سال ۵۸ است.
این کتاب پُرکننده یکی از خلأهای رسانهیی و تبلیغاتی ما است. ما به جنگ روایتها در پیکارهای جهانی توجه لازم را نکردهایم و دشمنان و بدخواهان ما از غفلت ما بهره برده و بسیاری از حوادث را وارونه نشان دادهاند.
باید از نویسنده این کتاب و تلاش ارزشمندش قدردانی شود بخاطر اقدام هشیارانهاش در این عرصه مهم. نثر کتاب روان و رسا و تحقیق و تحلیلهای آن منطقی و صادقانه و قانعکننده است.
ـ نام انتخاب شده برای کتاب عالی است.»
به همین بهانه خبرنگار ایرنا گفتوگویی درباره متن تقریظ نوشته شده با محمد محبوبی انجام داد که در ادامه میخوانید:
گفته میشود این نخستین تقریظ مقام معظم رهبری درباره کتابی با موضوع تسخیر لانه جاسوسی است. به نظر شما چرا در این روزها برای کتاب شما تقریظ نوشته شد.
آثار تولید شده درباره تسخیر سفارت امریکا در ایران متعدد نیست، شاید به همین دلیل تا به امروز تقریظی درباره این موضوع نوشته نشده است، تا جایی که میدانم در این موضوع، نخستین کتابی است که تقریظ رهبر انقلاب را دریافت کرده است.
اهمیت واقعه را میتوان از زوایای متعدد بررسی کرد. از یکطرف این واقعه مسالهای زنده، در مسائل جاری کشور و روابط ایران و امریکا اثرگذار، پررنگ و بهروز است. همچنین در میان اتفاقهایی که پیش از تسخیر سفارت امریکا بستر این رویداد را ساخت، اتفاقهایی که در جریان تسخیر سفارت امریکا تا آزادی گروگانها به وقوع پیوست، الگوهای تکرار شوندهای را میتوان پیدا کرد که برای امروز ما درسآموز است. برای مثال در سالهای اخیر هم نمونههایی از آن را میبینیم. اهمیت کار از این دیدگاه مهم و درسآموز است و تاکید رهبر انقلاب هم از این دیدگاه است.
همچنین باید در نظر داشته باشیم موضوع روابط ایران و امریکا، موضوعی است که با نظم جهانی و نظام زورمندانه حاکم بر جهان ارتباط تنگاتنگی دارد. این نظم در حال حاضر هم حاکم است و به همین دلیل موضوع بسیار قابل توجه و تاملی است.
در تقریظ نوشتند که «نام انتخاب شده برای کتاب عالی است»، چگونه نام کتاب را انتخاب کردید؟
همانطور که در مقدمه کتاب نوشته شده است، حداقل دو برداشت میتوان از نام کتاب استنباط کرد، برداشت نخست اشاره به فعالیتهای مخفیانه و مداخلهگرانه ایستگاه سیا در تهران دارد. به این دلیل ایستگاه خیابان روزولت در واقع بیان میکند که سفارت امریکا که در خیابان روزولت سابق و خیابان مفتح فعلی ساخته شده است، همان اندازه که بر فعالیتها نمایندگی دیپلماتیک امریکا در تهران تمرکز داشته باشد، فعالیتهای مخفیانه و مداخلهجویانه انجام میداد.
برداشت دیگری که از این عنوان میتوان داشت این است که به این دلیل که مساله زنده است و به موضعگیری شخصیتها و رجال سیاسی به این مساله، در روزگاری که در آن به سر میبریم مرتبط است، لذا هر کسی که میخواهد در سیاست ایران فعالیت داشته باشد باید موضع خود را نسبت به این واقعه مشخص کند. در ایستگاه تسخیر سفارت امریکا توقفی داشته باشد و موضع خود را بیان کند.
همچنین در متن تقریظ، به خلا رسانهای و تبلیغی در حوزه تسخیر لانه جاسوسی توجه شده است، چطور نویسندگان میتوانند این خلا را پُر کنند.
بخشی از خلا رسانهای و تبلیغاتی بر میگردد به محتوای پژوهشی و مستند و قابل اتکایی که بر مبنای آن بتوان طرحهای رسانهای و تبلیغاتی را طراحی کرد. به عنوان مثال در همین موضوع اگر گزارش مستندی در مساله تسخیر سفارت امریکا در ایران دراختیار نداشته باشیم، نمیتوانیم طراحیهایی تبلیغاتی و رسانهای درباره آن موضوع داشته باشیم.
منبع