غلامرضا ابدالی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: سازمان حفاظت محیط زیست عضو ستاد مرکزی مقابله با قاچاق کالا و ارز شد و کمیته مقابله با قاچاق گونههای حیات وحش تشکیل شد و ریاست این ستاد با معاونت محیطزیست طبیعی و تنوعزیستی سازمان حفاظت محیطزیست است.
مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیاتوحش سازمان حفاظت محیط زیست گفت: پیگیری همراهی بیش از پیش دستگاههای مسوول با این سازمان به منظور کاهش پدیده شوم قاچاق گونههای حیات وحش در دستور کار است.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران عضو کنوانسیون بینالمللی منع تجارت گونههای گیاهی و جانوری در معرض خطر انقراض(سایتیس) است و بر همین اساس، ورود و خروج و تبادل گونههای در معرض خطر انقراض بین کشورها باید طبق تعهدات بینالمللی انجام شود.
وی اضافه کرد: ایران با عضویت در کنوانسیون سایتیس مجموعهای از تعهدات بینالمللی را به منظور جلوگیری از قاچاق گونههای حیات وحش پذیرفته است.
با هر گونه قاچاق حیات وحش مقابله میشود
ابدالی افزود: هر گونه حیاتوحشی که از کشوری به کشور دیگر منتقل میشود باید دارای مبدا و مقصد مشخص باشد و نیاز است مجوزهای بین المللی کنفوانسیون سایتیس داشته باشد.
وی تاکید کرد: سازمان حفاظت محیط زیست با قاچاق هر گونه حیات وحش از استانی به استان دیگر و یا ورود و خروج از کشور برخورد میکند.
مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیاتوحش سازمان حفاظت محیط زیست گفت: کنوانسیون بینالمللی منع تجارت گونههای گیاهی و جانوری در معرض خطر انقراض(سایتیس) طبق اهمیت و سطح حفاظتی گونههای جانوری، سه ضمیمه با قوانین و ملاحظات خاص تعریف کرده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، استان سمنان میزبان ۳۰ درصد از تنوع گیاهی و جانوری، مامنی برای زادآوری و تکثیر نسل گونههای ارزشمند حیات وحش است. مناطق حفاظت شده در استان سمنان ۲ و سه دهم میلیون هکتار و در مجموع بین ۱۵ تا ۲۰ هزار هکتار عرصههای طبیعی تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان است.
پارک ملی، آثار ملی و طبیعی، پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده، مناطق چهارگانه تحت مدیریت حفاظت محیط زیست به شمار میرود و استان سمنان به جز اثر ملی و طبیعی، از تنوع زیستی دیگر مناطق چهارگانه برخوردار است.
۲ و سه دهم میلیون هکتار مناطق حفاظت شده، ۲ پارک ملی کویر گرمسار و پارک توران یا خارتوران شاهرود، و ۲ ذخیره گاه حفاظت شده حیات وحش مهم دنیا در استان سمنان قرار دارد و هم چنین استان سمنان منطقه های حفاظت شده در محدوده جنگل ابر و پرور و منطقه شکارممنوع دارد.
منطقه توران یا خارتوران یکی از سه منطقه حفاظت شده ایران با مساحت یک میلیون و ۴۷۰ هزار هکتار، خاستگاه زیست یوزپلنگ ایرانی به شمار میرود که در شاهرود در شرق استان سمنان قرار دارد.
استان سمنان سه پارک شامل پارک ملی کویر واقع در گرمسار، پارک ملی توران واقع در شاهرود و پارک ملی صیدوا در مهدیشهر، ۲ پناهگاه حیات وحش در خوش ییلاق و توران و ۲ منطقه حفاظت شده در پرور شهرستان مهدیشهر و توران در شاهرود، پنج منطقه شکارممنوع و ۲ پناهگاه حیات در خوشییلاق و توران شاهرود دارد.
چاه شیرین در جنوب سمنان، منطقه شکارممنوع خُنار مشترک بین گرمسار و سرخه، منطقه شکارممنوع طالو و شیربند در شمال شرق دامغان، منطقه سفیدکوه و آرسک در شمال غرب دامغان و منطقه شکارممنوع تپال در شمال غرب شاهرود، جزو پنج منطقه شکارممنوع در استان سمنان به شمار میروند.
استان سمنان زیستگاه تمامی هشت گونه از گونه های مختلف «گربه های ایرانی» شامل پلنگ، یوزپلنگ آسیایی گونه در خطر انقراض، کاراکال، سیاه گوش، گربه پالاس، گربه شنی، گربه جنگلی و گربه وحشی است.
حدود ۶۰ درصد از گونههای پستانداران کشور در مناطق حفاظت شده این استان زیست میکنند.
منبع