به گزارش گروه علمی ایرنا از دانشگاه صنعتی شریف، در این مراسم سه عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف؛ محمود فتوحی فیروزآباد از دانشکده مهندسی برق بهعنوان استاد ممتاز سال ۱۴۰۱، محمدحسن سعیدی از دانشکده مهندسی مکانیک بهعنوان استاد ممتاز سال ۱۴۰۲ و سید شهابالدین آیتاللهی بهعنوان استاد ممتاز سال ۱۴۰۳، معرفی شده و مورد تقدیر قرار گرفتند.
همچنین ۱۵ استاد ممتاز پیشین دانشگاه که در دهه ۹۰ موفق به کسب این عنوان شده بودند، شامل محمدرضا عارف، علی پورجوادی، سیدتقی اخوان نیاکی، نظامالدین مهدوی امیری، علی کریمی طاهری، جواد صالحی، فیروز مطلوبیمقدم، محمد شاهرخی، اعظم ایرجیزاد، حبیب باقری، بیژن رشیدیان، علیرضا خالو، محمد حائری، علیرضا ذاکر مشفق و امیررضا خوئی نیز معرفی شدند و با حضور معاون اول رئیس جمهور در این مراسم «نشان ویژه استاد ممتازی» دریافت کردند.
رئیس دانشگاه صنعتی شریف در این مراسم گفت: امروز یک روز فرخنده و به یاد ماندنی است، روزی که از تلاشهای دلسوزانه و زحمات بیشائبه و مستمر علمی، پژوهشی همکاران که به عنوان استاد ممتاز معرفی میشوند تقدیر خواهد شد.
سید عباس موسوی افزود: استادان، سرمایههای ارزشمند این مرز و بوم هستند که با عشق و علاقه مشغول تربیت دانشجویان مستعد و نیروهای انسانی مجرب و متخصصِ نسلهای آینده کشور هستند. استادانی که در رشد و بالندگی این دانشگاه نقش کلیدی و بسزایی ایفا میکنند.
وی اذعان داشت: اگر امروز دانشگاه صنعتی شریف یکی از برجستهترین مراکز علمی و پیشرو در صنعت و فناوریهای روز دنیا است، این اعتلا و ارتقای خود را مرهون تلاشهای استادان اندیشمند و فرهیخته دانشگاه است.
موسوی اظهار داشت: در دنیای امروز علم و فناوری مهمترین ابزار برای پیشرفت و توسعه در عرصه علم و دانش کشور است، که استادان پیشگامان این عرصه در حوزه فناوری هستند و نقشی کلیدی در تحقق این امر ایفا میکنند که قابل انکار نیست. دکتر موسوی در پایان سخنان خود از تلاشهای دلسوزانه و خالصانه استادان دانشگاه به ویژه استادان ممتاز تشکر و قدردانی کرد.
در ادامه مراسم، مدیر و دبیر هیات جذب دانشگاه صنعتی شریف در خصوص معیارها و فرآیند انتخاب استاد ممتاز گفت: عنوان استاد ممتاز از اواخر دهه ۸۰ به صورت رسمی وارد آییننامه استخدامی اعضای هیات علمی شد. از ابتدای دهه ۹۰ انتخاب استاد ممتاز شروع شد. بر اساس شیوهنامه مصوب هیات امنای دانشگاهها، هر کدام از دانشگاهها هر سال یک نفر را به عنوان استاد ممتاز خود معرفی میکند، این روند در دانشگاه صنعتی شریف برای چند سالی متوقف شده بود، چون شیوهنامه مربوطه در حال اصلاح بود، بعد از انجام اصلاحات لازم هماکنون دانشگاه اقدام به انتخاب استاد ممتاز خود کرده است و برای سه سال اخیر (۱۴۰۱، ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳) سه استاد ممتاز که همگی از استادان مهندسی هستند را انتخاب کرده است که امروز معرفی و تجلیل خواهند شد.
سعید بهزادیپور افزود: استاد ممتاز، اصولا بالاترین مرتبه علمی استاد دانشگاه است که در واقع بالاتر از مرتبه استادی قرار میگیرد. معیارهای انتخاب استاد ممتاز نسبتا سختگیرانه است؛ معیار نخست این است که بایستی ۱۰ سال از مرتبه استادی فرد گذشته باشد، حداقل ۱۰ دانشجوی دکتری را تربیت کرده باشد، حسن شهرت اخلاقی و حرفهای لازم را دارا باشد و الگوی رفتاری و علمی برای سایر استادان باشد. همچنین بایستی انتشارات علمی در مجلات دست اول داشته باشد، جزو ۱۰ درصد شاخص هرش در پایگاه استنادی اسکوپوس باشد (اسکوپوس پایگاهی است که عملکرد پژوهشی و انتشارات علمی افراد رو در سطح دنیا فهرست میکند و امتیاز دهی میکند)، کتاب تالیفی داشته باشند، با جامعه و صنعت در ارتباط باشد یا اگر در حوزههای صنعتی فعال است ارتباط با صنعت ملی داشته باشد.
وی اظهار داشت: افزون بر این، استاد ممتاز انتخابی حداقل یک جایزه ملی دریافت کرده باشد و فعالیتهای دیگری که نشاندهنده مرجعیت علمی آنها باشد به عنوان مثال دبیری همایشهای ملی یا بینالمللی سخنران کلیدی در همایشها را در کارنامه خود داشته باشد. علاوه بر این صاحب کرسی پژوهشی از طرف صندوق بنیاد علم ایران که در گذشته صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران بود را در رزومه خود داشته باشد یا اینکه سردبیر مجلات تخصصی در حوزه خود باشد، جزو دانشمندان یک درصد برتر به انتخاب پایگاه WOS باشد.
دبیر هیات جذب دانشگاه شریف گفت: آنچه به آنها اشاره شد همه شاخصهای مرجعیت علمی است که استاد ممتاز بایستی حداقل برخی از اینها را دارا باشد. این معیارها توسط کمیتهای که منتخب هیئت ممیزه دانشگاه صنعتی شریف است سالانه بررسی و فرد منتخب توسط این کمیته پس از تایید، معرفی میشود.
وی افزود: منظور از ارتباط با جامعه و صنعت این است که استاد از تخصص خود برای حل مسائل جامعه استفاده کند و مصداق آن برای رشتههای مهندسی، حل مسائل صنعت ملی کشور است و این جزو معیارهای کلیدی است و چنانچه استاد این ارتباط را نداشته باشد نمیتواند به عنوان استاد ممتاز معرفی شود البته این موضوع ارتباط با صنعت ممکن است برای برخی از رشتهها معنا نداشته باشد.
منبع