استاد دانشگاه امام حسین(ع): ادارک رژیم صهیونیستی پس از طوفان الاقصی تغییر کرد


به گزارش خبرنگار بین‌الملل ایرنا، احمد زارعان استاد دانشگاه امام حسین(ع) و کارشناس مسائل منطقه صبح امروز سه‌شنبه ۱۸ دی در نشست تحولات فلسطین و آینده محور مقاومت که از سوی جمعیت دفاع از ملت فلسطین برگزار شد، اظهارداشت: عملیات طوفان الاقصی نقطه عطفی در مسائل

منطقه به حساب می‌آید و در خصوص ابعاد مختلف راهبردی و تاکتیکی آن صحبت‌های بسیاری شده است، رهبری انقلاب هم تعابیری از این عملیات دارند یکی اینکه ضربه ترمیم ناپذیر به رژیم صهیونیستی وارد شده و دیگر آنکه این رژیم به ۷۰ سال قبل برگشته است.

وی گفت: حال باید دید که یعنی چی اینکه می‌گوییم رژیم صهیونیستی به هفتاد سال قبل برگشته است؟ یعنی به دورانی بازگشته که روند جلب مشروعیت بین‌المللی برای تاسیس این رژیم آغاز شده بود و مسائلی از جمله تاسیس و تثبیت رژیم جزو اولویت‌های آنها بود.

زارعان افزود: حال شاهد هستیم که امروز هرچه رژیم در مرحله توسعه رشته بود با اتمام عملیات طوفان الاقصی پنبه شده است. بنابراین حادثه بزرگی رخداد و ادارک جدیدی از رژیم صهیونیستی برای مقاومت شکل گرفت. قبل از طوفان الاقصی این رژیم به دنبال نابودی مقاومت بود ولی

هزینه‌های آن را هم مد نظر داشتند و تلقی آنها این بود که کنار آمدن با مقاومت برای بقای آنها لازم است و هزینه بالایی را برای نابودی مقاومت قلمداد می‌کردند.

این کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: امروز در فرآیند یک جنگ فرسایشی ۱۵ ماهه میان مقاومت فلسطین و رژیم صهیونیستی قرار داریم و این بر خلاف رویکرد پیشین آنها بوده است. همچنین شاهدیم که مساله آزادی اسرا جزو اولویت‌های آخر آنها است که این نیز سابقا برای آنها متقاوت بود و همانطور که گفتم ادراک آنها نسبت به این موضوع تغییر کرده است.

زارعان تصریح کرد: امروز ائتلافی نامرئی شامل رژیم صهیونیستی، برخی کشورهای منطقه و قدرت‌های غربی علیه فلسطین ایجاد شده است.

این کارشناس مسائل منطقه با بیان اینکه رژیم صهیونیستی به اهداف خود در لبنان دست نیافته است، گفت: مقاومت لبنان در بُعد سرمایه‌های انسانی، ساختاری و سازمان، تجهیزات و تسلیحات ضربه خورده، اما توانسته خودش را بازیابی کند.

وی ادامه داد: سوریه از ارکان محور مقاومت بوده و نقش مهمی در پیروزی‌های این محور و نظم مقاومت پایه در منطقه داشته است. سوریه مدیریت درستی در کنترل ناآرامی‌ها، اغتشاشات و نارضایتی‌های داخلی خود نداشته است، اما آنچه آنها را وارد بحران در سال ۲۰۱۱ کرد دخالت خارجی بود.

زارعان بیان داشت: جبهه مقابل از طریق حمایت از معارضین سوری توانست آشوب داخلی را به جنگی داخلی تبدیل کند و این مساله در چارچوب خارج کردن سوریه از مدار محور مقاومت صورت گرفت و این را باید در قالب صحبت نتانیاهو که گفته بود در هفت جبهه در حال جنگ هستیم قابل تحلیل است و باید در این قالب مساله سوریه را دید.

این کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: همزمانی اعلام آتش بس در لبنان با شروع عملیات در حلب دقیقا همین را می‌گوید که این مساله یک اقدام از قبل پیش بینی شده و هدفمند بود. هرچه می‌گذرد بیشتر متوجه می‌شویم که موضوع سوریه یک پروژه است و رهبری انقلاب هم گفتند که اتاق فکر این موضوع آمریکا و رژیم صهیونیستی هستند و یکی از کشورهای همسایه نیز کارگزار این جریان بود.

وی گفت: مطمئنا هماهنگی‌هایی در سطوح مختلف بوده که نظام سوریه در زمان کوتاهی سقوط کند و حتی اگر بشار اسد میخواست کاری هم کند در این مدت زمان کوتاه امکانش نبود. بنابراین موضوع سوریه یک پروژه در ادامه تحولاتی است که در عراق، لبنان، فلسطین و برخی دیگر از کشورها شاهد هستیم.

زارعان بیان کرد: طرف مقابل تلاش کرد توانایی های ذاتی سوریه را از آنها بگیرد و بلافاصله چند صد نقطه حیاتی سوریه را در ابعاد مختلف تحقیقاتی علمی، اقتصادی و نظامی هدف قرار دادند که این نشان می‌دهد که آنها نسبت به آینده سوریه مطمئن نیستند چرا که اگر از آینده سوریه مطمئن بودند قطعا اقدام به تخریب زیرساخت‌های آن نمی‌کردند.

این کارشناس مسائل منطقه افزود: آنقدر سرعت حوادث بالا است که نمی‌توانیم‌ روی تک تک آنها تمرکز کنیم و این یکی از ویژگی‌های مهم تحولات اخیر است که حادثه پشت حادثه رخ می‌دهد و گاهی اوقات تحلیل گران هم از حوادث جا می‌مانند و نمی‌توانند حق این حوادث را ادا کرد.

وی ادامه داد: شرایط اقتصادی سوریه نامناسب بود و تحریم‌های بین‌المللی نیز اجازه نداد که آنها بتوانند کار خاصی انجام دهند و ارزش پول ملی آنها بسیار افت کرد و بیشترین آسیب را حقوق بگیران دولتی دیدند. کمبود کالاها و دیگر مولفه‌هایی که نشان از وضعیت بسیار نامناسب اقتصادی سوریه می‌دهد از جمله دلایل و علل وقوع حوادث اخیر سوریه است. در خصوص وقایع اخیر سوریه باید به برندینگ جدید معارضین سوری پس از فتح دمشق نیز توجه کرد.

زارعان افزود: متأسفانه سیستم سیاسی سوریه و شخص آقای اسد دچار انفعال شدند و نتواستند آنگونه که باید واکنش مناسبی در برابر رژیم صهیونیستی و نقشه‌های آنها داشته باشند.

این کارشناس مسائل منطقه ادامه داد: باید مراقب ادامه پروژه منطقه‌ای آنها باشیم؛ مطمئنا طرف مقابل برای ایران هم برنامه دارد و برای یمن هم برنامه مشخصی دارند و آن را رها نمی‌کنند و به نظر می‌رسد در یکسال اول ترامپ تلاش‌هایی انجام می‌شود برای اینکه اهداف رژیم صهیونیستی در مسأله فلسطین محقق شود و بعد به سمت عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای منطقه پیش خواهند رفت که برای تل‌آویو هدف بسیار مهمی است.

وی گفت: محور مقاومت باید در برابر حوادث پیش رو راهبرد داشته باشد و شاید مجبور شود وارد پارادیم‌های جدیدی از مقاومت شود تا بتواند روند پیش روی خود را مدیریت کند.

زارعان تصریح کرد: اگر ما به محور مقاومت در منطقه فقط از دریچه امنیتی نگاه کنیم این مساله ما را به شکست می‌رساند، ما باید در حوزه‌های مختلف اقتصادی، رسانه‌ای، فرهنگی و دیگر حوزه‌ها نیز با محور مقاومت مشارکت و همکاری داشته باشیم. نمی‌توان در حوزه سیاست خارجی و محور مقاومت تک بُعدی عمل کنیم. در این زمینه باید به این مساله توجه کنیم که متأسفانه در بُعد اقتصادی ساختارهای مناسبی برای استفاده از ظرفیت‌های منطقه‌ای در این راستا نداریم.

این کارشناس مسائل منطقه در خصوص آینده عراق و حشد الشعبی ادامه داد: آمریکا می‌گوید که ما مانع از حمله رژیم صهیونیستی به پایگاه‌های حشد الشعبی عراق شدیم و شما (دولت بغداد) نیز باید جلوی آن را بگیرید و این گروه‌ها را خلع سلاح و منحل کنید که این پروژه‌ای خطرناک برای عراق است چرا که اساسا عراق دولتی به معنای اتم آن نیست، بلکه مجموعه‌ای از گروه‌ها و جریانات سیاسی هستند که با توافقاتی امور کشور را پیش می‌برند.

وی گفت: باید توجه داشت که هنوز خطر هسته‌های خاموش داعش در سوریه و عراق وجود دارد و امروز زمینه‌های بروز و ظهور آنها نیز بیشتر شده است و انحلال حشد الشعبی می‌تواند شرایط ناامنی و بی ثابتی در عراق را فراهم آورد. اگر چنین چیزی شود تمام دستاوردهای عراق از ۲۰۰۳ به این سمت از بین خواهد رفت.

زارعان در پایان خاطرنشان کرد: محور مقاومت دنباله‌های قدرتمند خودش را در عراق خواهد داشت و امکان خلع سلاح حشد الشعبی امکان‌پذیر نیست، بنابراین مساله مقاومت در عراق با انحلال حشد الشعبی از بین نخواهد رفت.


منبع

درباره ی پشتیبان

مطلب پیشنهادی

چهار دلیل برای پیش‌بینی جهش تجارت ایران و روسیه در سال ۲۰۲۵

کاظم جلالی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در مسکو در پاسخ به این …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *