آذری جهرمی: رگولاتوری در برابر هر نوع تغییر در اقتصاد ایران مقاومت می کند


به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، محمدجواد آذری جهرمی روز سه شنبه در رویداد بزرگ بانک و بیمه با اشاره به اینکه چون اقتصاد ایران مبتنی بر رانت است، رگولاتوری بیشتر وظیفه سرکوب استفاده از فناوری های جدید را برعهده دارد، افزود: بسیاری از کسب‌وکارهای حوزه فناوری در سال‌های اخیر با محدودیت‌های قانونی، مشکلات مالی و موانع زیرساختی مواجه شده‌اند و همچنان برای ادامه فعالیت خود نیازمند سیاست‌های حمایتی هستند.

وی با بیان اینکه واقعیت این است که در اقتصادی که مبتنی بر رانت است و پول در آوردن غیر مرسوم تعریف شده و خلاقیت معنا ندارد، تصریح کرد: در این اقتصاد بانک ملک فروشی می‌کند و با موضوع املاک بانک‌ها مواجه هستیم، همچنین مجموعه‌ها می‌توانند به بهانه دور زدن تحریم‌ها نفت بگیرند و پول آن را یا می‌آورند یا نمی‌آورند. بنابراین این اقدامات بسیار راحت‌تر از این است که بخواهند برای ایجاد بازار و ارائه خدمات تلاش کنند.

آذری جهرمی با بیان اینکه در شرایط رانتی افراد به دنبال خلاقیت نیستند و در نهایت با استفاده از واسطه‌ها کار را انجام می دهند، اظهار داشت: البته در همه جای دنیا رانت وجود دارد، اما این رانت در خدمت توسعه هم قرار می‌گیرد، اما در ایران رانت فقط برای ثروتمند شدن برخی از افراد خاص است.

وی با انتقاد از نقش رگولاتوری ها در ایران به‌خصوص در ایجاد مانع برای فعالیت در بازار، تصریح کرد: در شرایطی قرار داریم که رگولاتور خود مانع است و نه توسعه دهنده و بانک‌ها فقط شرکت‌های متعلق به خود را پوشش می‌دهند با استدلال اینکه «چراغی بر خانه واجب است بر مسجد حرام است».

وزیر اسبق ارتباطات با بیان اینکه در فضای اقتصادی کنونی بیمه ها خودرو بالای ۵٠٠ میلیون تومان را خودروی غیر متعارف می‌دانند، خاطرنشان کرد: در این شرایط اساسا فینشورتک معنا ندارد، بنابراین در اقتصاد با موانع اولیه و بدیهی مواجه هستم و در این شرایط نیروی کار مهاجرت می‌کند و سرمایه گذاری صورت نمی‌گیرد چرا که ریسک آن بالا است.

وی حمایت از استارتاپ‌ها و شرکت‌های فناوری را باعث رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال دانست و گفت: در دهه ۹۰ فضایی برای گسترش اپلیکیشن ها ایجاد شد و امروز این سکوها به بلوغ کافی رسیده اند، بنابراین اپلیکیشن‌ها خدمات را با خلاقیت به مردم ارایه می‌کنند، مردمی که با تورم فزاینده و نرخ ارز از دست در رفته مواجه هستند و توان خریدشان کمتر شده، همچنین فضا برای تولیدکنندگان محدود شده و مجبور به تعدیل شدند، وضعیتی که بسیار نا امید کننده است اما می‌تواند فرصتی برای فینشورتک‌ها باشد و ظرفیتی است که در ایران جای رشد دارد.

سازمان بورس از ورود فناوری های نوین برای افزایش شفافیت در بازارهای مالی استقبال می کند

امیر بهداد سلامی مدیر پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار نیز در این رویداد با بیان اینکه سازمان بورس معتقد است که نمی توان جلوی ورود تکنولوژی و عرضه آن در جامعه را گرفت، تصریح کرد: وظیفه رگولاتور باید تعادلی بین استفاده از تکنولوژی و عرضه آن در جامعه باشد.

سلامی با اشاره به اینکه وقتی که یک چیز ناشناخته می‌آید و می‌خواهد خود را تحمیل کند، وظیفه اصلی رگولاتور، ثبات‌بخشی به آن حوزه است، تصریح‌کرد: در سازمان بورس، ما با فین‌تک، فین‌شورت، اینورتیک و سایر فناوری‌ها در تماس هستیم و در بسیاری از موارد، بازار سرمایه خود بهره‌بردار این ابزارها است.

وی با بیان اینکه هوش مصنوعی می‌تواند در کشف تقلب، مبارزه با پولشویی و رعایت تطبیق مقررات به ناظر کمک کند، تصریح‌کرد: سازمان بورس تلاش می کند تا از استارتاپ‌ها و شرکت‌های فین‌تک حمایت کند و در این جهت سعی داریم تا با بازنگری در ابزارهای تأمین مالی، حمایت بیشتری از فعالان این حوزه داشته باشیم.

مدیر پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار با تاکید بر استفاده از ابزارهای جدید در جهت ایجاد شفافیت و مبارزه با موضوعاتی مانند پولشویی در بازار سرمایه ظهار داشت: اگر ما سندباکس‌های مشترک داشته باشیم و فضاهای آزمون را توسعه دهیم، می‌توانیم دغدغه‌های رگولاتورها را پوشش دهیم و ورود فناوری‌های نوین به بازار را تسهیل کنیم.

صنعت بیمه باید خود را با فناوری های نوین همراه کند

صادق فرامرزی کارشناس صنعت بیمه با بیان اینکه صنعت بیمه ظرفیت‌های منحصربه‌فردی دارد که آن را از بانکداری متمایز می‌کند، اظهار داشت: داده‌های بیمه‌ای از مهم‌ترین دارایی‌های این صنعت هستند، اما تاکنون بهره‌برداری کافی از آن‌ها صورت نگرفته است ولی این داده‌ها می‌توانند اطلاعات جامعی درباره سبک زندگی، وضعیت سلامت، عادات رانندگی و میزان ریسک افراد ارائه دهند که در هیچ صنعت دیگری به این شکل در دسترس نیست.

وی با بیان اینکه صنعت بیمه یکی از غنی‌ترین منابع داده را در اختیار دارد، اما از این داده‌ها به شکل مؤثر استفاده نشده است، تصریح کرد: درحالی‌که بسیاری از صنایع دنیا بر اساس داده‌محوری رشد کرده‌اند، در ایران همچنان داده‌ها به‌عنوان «ناموس سازمان» تلقی شده و از اشتراک‌گذاری آن‌ها خودداری می‌شود. درحالیکه داده‌ها باید به ابزاری برای رشد صنعت نه یک دارایی غیرقابل‌استفاده تبدیل شود.

فرامرزی، یکی از مهم‌ترین فرصت‌ها در صنعت بیمه را همکاری با بانک‌ها برای استفاده از داده‌های بانکی در فرآیندهای بیمه‌ای و بالعکس توصیف کرد و افزود: در ایران، ضریب نفوذ بیمه بین ۲ تا ۲.۵ درصد است، درحالی‌که این عدد در سطح جهانی به ۷ درصد می‌رسد و اگر شرکت‌های بیمه بتوانند از داده‌های بانکی برای شناسایی بهتر مشتریان استفاده کنند و بالعکس، می‌توانند خدمات بهتری ارایه داده و ضریب نفوذ بیمه را افزایش دهند.

وی، یکی از موانع اصلی در مسیر دیجیتالی شدن را مقاومت در برابر تغییر و حفظ ساختارهای سنتی دانست و ادامه داد: در سیستم بانکی ایران، تغییر ذهنیت و پذیرش فناوری زودتر اتفاق افتاده است، اما در صنعت بیمه هنوز این تغییر با کندی مواجه است. بسیاری از شرکت‌های بیمه همچنان با رویکرد سنتی عمل می‌کنند و تمایلی به به‌کارگیری فناوری‌های جدید ندارند، در صنعت بیمه هنوز قوانین جامعی برای فناوری‌های نوین تدوین نشده است. برای مثال، در صنعت بانکی، خدمات پرداخت الکترونیک و فین‌تک‌ها به‌خوبی تعریف شده‌اند، اما در بیمه، چارچوب مشخصی برای نوآوری‌ها وجود ندارد.

این کارشناس صنعت بیمه، عدم زیرساخت مناسب برای پردازش و ذخیره‌سازی داده‌ها، مقاومت سازمان‌ها در به‌اشتراک‌گذاری داده‌ها، نبود قوانین مشخص برای استفاده از داده‌ها در بیمه و ضعف در بهره‌برداری از هوش مصنوعی و فناوری‌های نوین از مشکلات امروز صنعت بیمه عنوان کرد و گفت: حاکمیت داده در صنعت بیمه باید به‌طور جدی پیگیری شود و یک نهاد مستقل برای تنظیم مقررات داده‌ها ایجاد شود، در عین حال شرکت‌های بیمه باید فرهنگ داده‌محوری را در سازمان‌های خود تقویت کرده و از استانداردهای جهانی برای تعاملات داده‌ای استفاده کنند.

گفتنی است رویداد فینشورتک با هدف ایجاد پلی میان توانمندی‌های بومی و استانداردهای جهانی، درصدد شکل‌دهی به آینده‌ای دیجیتال و کارآمد برای نظام مالی ایران است.


منبع

درباره ی پشتیبان

مطلب پیشنهادی

برگزاری ۱۰۱ هزار نفر- ساعت دوره آموزشی در حوزه مبارزه با پولشویی

به گزارش ایرنا از مرکز اطلاعات مالی، سعید ملکی روز سه شنبه اظهار داشت: بر …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *